Marmelada iz grozdja

[Total: 0    Average: 0/5]

Na brajdah je ostalo še nekaj grozdja, zato sem se odločila, da nastane marmelada iz grozdja, po starem družinskem receptu, kateremu sem dodala še malo svoje note. Grozdje je samo po sebi zelo aromatično v slaščicah, tudi sama marmelada je zelo bogatega okusa, če pa ji dodamo določene začimbe in nekaj kislosti pa je to več kot odlično.

wp_20161019_12_21_44_pro

Marmelada iz grozdja – pripomočki

  • lonec volumna 10 l
  • pokrovka za lonec
  • velika lesena kuhalnica
  • tehtnica
  • žlička
  • blender
  • fino cedilo
  • velika posoda za od pecljano grozdje
  • 5 kozarcev volumna 1 l s pokrovi
  • slaščičarska lopatka iz silikona

Marmelada iz grozdja – sestavine

Za 5 l marmelade

  • potrebujemo približno 5,5 kg odpecljanega grozdja
  • 1,5 kg sladkorja
  • 3 zavoji Gelfix Extra 2:1 (Dr. Oetker)
  • 300 ml skoncentriranega soka limone ali eno žličko citrokne v granulah
  • 1,5 žličke mletega cimeta
  • 1 žlička mletih klinčkov
  • 1/2 žličke mletega kardamom-a

Marmelada iz grozdja – postopek

Vse grozdje najprej temeljito operemo, še posebej, če je iz vinograda, v katerem se je veliko škropilo. Vzamemo veliko posodo in vanjo odpecljamo grozdne jagode, ki ne smejo biti gnile. Količino grozdnih jagod skrbno stehtamo, da vemo kakšno količino Gelfixa je potrebno dodati. Namreč, grozdne marmelade so rade zahrbtne in zelo pogosto se ne strdijo tako kot bi se morale v kozarcih.

Grozdne jagode damo v blender, kjer jih zmeljemo v fino kašo. Na lonec, v katerem bomo kuhali marmelado namestimo čim večje fino cedilo in vanj zlijemo vsebino blenderja. Na začetku bo tekočina hitro tekla čez cedelo, nato se bo zelo upočasnila. Tukaj nam zato pride prav slaščičarska lopatka s katero počasi mešamo vsebino v cedilu, dokler ne dobimo skoraj suhe goste kaše. V tej ” kaši”, ki ostane v cedilu so olupki in grozdne pečke katere zavržemo. Cedilo vsakič pred ponovnim precejanjem grozdne kaše iz blenderja dobro operemo.

marmelada-iz-grozdja

Ko precedimo še zadnjo kašo skozi cedilo, lonec postavimo na štedilnik in na močnem ognju segrevamo tako dolgo, da začne vsebina lonca vreti. Takrat ogenj zmanjšamo, lonec na pol pokrijemo in kuhamo tako dolgo, da se začetna količina lonca razpolovi. To bo trajalo približno 6 ur, v kolikor želimo pospešit postopek, vsebino lonca na zmanjšanem ognju kuhamo v odkritem loncu.

Dobili bomo zgoščeno kašo kateri najprej dodamo cimet, klinčke in kardamom ter kislino. Vse skupaj dobro premešamo. Vsebini lonca nato dodamo 1 kg sladkorja in počakamo, da se popolnoma raztopi, med tem ko ves čas mešamo. Pol kilograma sladkorja pomešamo z Gelfixom in ga počasi enakomerno vmešamo v lonec. Pustimo, da se kuha na malo večjem ognju 3 minute, ko ogenj zmanjšamo na minimum in z marmelado napolnimo kozarce. Kozarce predhodno dobro operemo, osušimo in jih v pečici ogreti na 80 °C držimo vsaj 40 minut, da se steklo pregreje preden v njih napolnimo vrelo marmelado.

marmelada-iz-grozdja1

Napolnjene kozarce dobro zatesnimo in postavimo na površino, obloženo s kartonom ter pokrijemo z odejo, da se počasi ohlajajo.

Marmelada iz grozdja

Marmelada iz grozdja

Uspešno ustvarjanje in dober tek vam želim!

Mijaliza

Ljubiteljska, kuharica, ki uživa v vseh kulinaričnih okusih, najbolj pa pri pripravi orientalske hrane.

Dodaj odgovor

Hvala, da nas berete. 🙂

Ste že všečkali našo stran?