Babka
Babko uvrščamo med tradicionalna judovska peciva, značilno predvsem za vzhodno Evropo. Testo je vzhajano, masleno. Poznamo predvsem čokoladno babko, torej s čokoladnim nadevom, poleg tega lahko po testu namažemo nadev iz sladkorja in cimeta, jabolk, rozin…. Babka ima značilno, prepleteno obliko, ki je po pečenju všečna tudi za oko.
Pripomočki za pripravo babke
- lonček
- žlica
- skleda
- električni mešalec
- skledica za topljenje masla
- merilna posoda
- kuhinjska krpa
- nož
- pekač dim. 30cm x 15 cm
- lopatka za razmaz nadeva
- lonček za pripravo premaza
- čopič
- mikrovalovna pečica (kot izbira za mehčanje masla)
Sestavine za pripravo babke
za 10 kosov
za kvasec
- 1,5 dl mleka
- 1 žlička sladkorja
- 20 g kvasa
za testo
- 330 g + 20 g moke
- ščepec soli
- 60 g masla
- 1 jajce
- 2 žlici sladkorja
za nadev
- 220 g lešnikovega/čokoladnega namaza
za sladkorni premaz
- 3 žličke sladkorja
- 2 žlički vode
in še
- 10 g masla za namastitev pekača
Postopek priprave babke
Peko babke začnemo s pripravo kvasca. Lonček z mlekom postavimo na kuhalno ploščo in segrejemo do mlačnega. Dodamo žličko sladkorja in kvas. Na toplem pustimo 10 minut, da kvas naraste.
V posodico, primerno za uporabo v mikrovalovni pečici, odmerimo maslo in ga zmehčamo s pomočjo mikrovalovne pečice.
V večjo skledo presejemo 330 g moke in jo osolimo s ščepcem soli. Na sredini naredimo jamico in vanjo ubijemo jajce, dodamo zmehčano maslo in sladkor. Na grobo zagrebemo.
Nato dodamo kvasec in ponovno na grobo zagrebemo kar z žlico. Z električnim mešalnikom dokončno vgnetemo testo. V tej fazi dodamo še 20 g moke. Oblikujemo kroglo testa, ki jo pustimo v skledi počivati, pokriti s kuhinjsko krpo, dobre pol ure.
Vzhajano testo zvrnemo na pomokan pult in razvaljamo na 4-5 mm debeline.
Na tanko premažemo z nadevom. Jaz sem uporabila kar Nutello. Del testa na koncu pustimo nenamazan. Zavijemo kot rulado in po dolgem prerežemo z nožem.
Oba dela testa na začetku z rokama spojimo, potem pa en trak ovijamo preko drugega. Pekač za peko namastimo in vanj položimo babko. Na kuhinjskem pultu pustimo vzhajati pol ure.
Pečico prižgemo na 175 stopinj Celzija in kar v mrzlo postavimo babko. Pečemo klasično 45 minut, skupaj z ogrevanjem pečice. Medtem si pripravimo sladkorni premaz tako, da lonček z vodo in sladkorjem za kratek čas postavimo na kuhalno ploščo in premešamo. Počakamo, da se sladkor stopi in odstavimo.
Ko je babka pečena, jo vzamemo iz pečice in takoj premažemo s sladkornim premazom.
Pustimo, da se ohladi in takoj zatem lahko postrežemo. Meni so kvašena peciva najboljša isti dan, kot so pečena in rada jih takoj poskusim. Tudi tokrat je bilo tako. Naj tekne!