Juha iz čajote, korenčka in krompirja
Veliko gospodinj se ne upa lotiti priprave čajote, saj jih prestrašijo njene bodice. Sicer poznamo tudi čajote brez bodic, a ob primernem postopku se lahko pogumno lotimo priprave ene in druge. Sama se je lotim kar s kuhinjsko rokavico in ostrim nožem, nekaj koristih napotkov pa lahko najdete tudi v prispevku o čiščenju čajote.
Čajota sama po sebi nima izrazitega okusa, zato sem jo pri pripravi juhe kombinirala še s krompirjem in korenčkom. Nastala je gosta in zelo okusna juha, pri njeni pripravi pa nisem uporabila jušne osnove ali jušne kocke.
Juha iz čajote, korenčka in krompirja – pripomočki:
- palični mešalnik
Juha iz čajote, korenčka in krompirja – sestavine:
za 4 osebe
- 400 g čajote (očiščene)
- 150 g krompirja
- 30 g korenčka
- 1 žlica rastlinskega olja
- voda
- sol in poper
Juha iz čajote, korenčka in krompirja – postopek:
Čajoto očistimo in narežemo na kocke. Prav tako očistimo korenček in krompir, ter narežemo na manjše kose.
V kozici segrejemo olje ali drugo maščobo in na njej na hitro popražimo zelenjavo.
Solimo in popramo po okusu, nato pa zalijemo s približno 500 ml vode. Pokrijemo in kuhamo, dokler vsa zelenjava ni kuhana. Po potrebi vmes dolijemo še malo vode.
S paličnim mešalnikom zmeljemo zelenjavo do gladkega.
Če želimo redkejšo juho, dolijemo še malo vode in premešamo. Ponudimo s koščki popečenega kruha, zlatimi kroglicami ali drugim poljubnim jušnim vložkom. Po želji lahko vmešamo v juho tudi kanček kisle smetane.
Brbončice vam bodo hvaležne.
Poskusite še juho s čajoto in kosmiči.