Skutni kruh
Skutni kruh, je kruh, ki pravzaprav ni kruh, a zaradi svoje teksture vseeno malo spominja na kruh. Je lahko odlična večerja, ali pa ga postrežemo za kosilo poleg kakšne zelenjavne juhice (npr. poleg porove juhe s cvetačo ali pa poleg korenčkove juhe z ingverjem) in tako dopolnimo obrok. Priprava je sila enostavna in nam ne vzame veliko časa, še največ časa porabimo za peko.
Pripomočki za pripravo skutnega kruha:
- večja posoda za mešanje sestavin
- jedilna žlica
- pekač velikosti 13*30 cm (lahko tudi malo manjši)
- pečica
- kuhinjska tehtnica
Sestavine za pripravo skutnega kruha
Za 2 osebi
- 370 g skute
- 8 zvrhanih žlic ostre moke
- 2 celi jajci
- ščepec soli
- 1/4 zavojčka pecilnega praška
- 1 zavojček vaniljevega sladkorja ali jedilna žlica domačega (lahko tudi izpustite in pripravite povsem slano različico)
- maslo za namastitev pekača
In še:
- kisla smetana, ki jo postrežemo poleg
Priprava skutnega kruha
Priprava skutnega kruha je res sila enostavna. Pečico priklopimo in temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica). V Posodo damo skuto, ščepec soli, 2 celi jajci in vaniljev sladkor. S pomočjo žlice vse sestavine zmešamo v enotno zmes.
Zmesi za skutni kruh dodamo še ostro moko, ki ji dodamo pecilni prašek. In moko s pomočjo žlice vmešamo v zmes. Dobimo nekoliko gostejšo zmes.
Pekač dobro namažemo z maslom in vanj enakomerno razporedimo zmes za skutni kruh. Pečemo v pečici, ki se je medtem že ogrela na 170 °C (ventilacijska pečica). Skutni kruh pečemo 30 do 35 minut.
Pečen skutni kruh razdelimo na poljubne kose in ga postrežemo skupaj s kislo smetano, ki se jedi res poda. Sama jo kar premažem po vrhu.
V kolikor ne marate kisle smetane, jo lahko izpustite. Poleg pa lahko postrežete tudi kompot.
Naj vam tekne!