Domač vaniljev sladkor
Vaniljev sladkor je skorajda nepogrešljiva sestavina pri peki sladkih dobrot. In zakaj bi ga kupovali, ko pa ga lahko na povsem enostaven način naredimo tudi sami doma.
Pripomočki za domač vaniljev sladkor:
- večji steklen kozarec ali plastična posoda s pokrovom, ki dobro tesni
- kuhinjska tehtnica
- nož in deska za rezanje
Sestavine za pripravo domačega vaniljevega sladkorja:
(za 500 g domačega vaniljevega sladkorja)
- 500 g sladkorja (beli ali rjavi)
- 2 stroka vanilje
Kako pripravimo domač vaniljev sladkor?
Priprava domačega vaniljevega sladkorja je nadvse enostavna. Poglejmo si, kako zelo.
V večji steklen kozarec (ali plastično posodo) stresemo 500 g sladkorja. V koliko imate rajši rjavi sladkor, lahko uporabite tudi rjavi sladkor. V sladkor potisnemo dva stroka vanilje.
Zapremo s pokrovčkom, ki dobro tesni. In pustimo stati 5-6 tednov, da se sestavine med seboj dobro povežejo. Vsake toliko lahko vsebino pretresemo.
Po 5ih ali 6ih tednih, iz sladkorja vzamemo vaniljeva stroka. Stroka lahko prerežete po polovici in iz njih izdolbete semena vanilje, ki jih vmešate v domač vaniljev sladkor. Nič pa ne bo narobe, če boste stroke še naprej pustili v domačem vaniljevem sladkorju.
Tako, domač vaniljev sladkor je pripravljen.
Kako ga uporabljamo? Tako kot kupljenega, le da morate imeti v mislih, da je domač vaniljev sladkor vseeno malo manj koncentriran kot industrijski, zato ga lahko dodate kakšno žličko več.
Pa prijetno peko!