Gratinirane skutine palačinke s kokosom
Gratinirane skutine palačinke s kokosom so nastale z eksperimentiranjem. Pri pripravi nadeva sem uporabila domačo skuto, in ker je bil nadev nekoliko bolj “moker”, sem iskala rešitev, kako ga zgostiti. Nisem želela uporabiti drobtin, zato sem raje posegla po kokosovi moki. In rezultat? Običajne gratinirane skutine palačinke so bile naravnost odlične. Skuta in kokos sta se lepo povezala. Zlato rjava gratinirana skorjica pa je bila ravno prav hustljava, saj sem k jajčnemu prelivu prav tako dodala malo kokosove moke.
Gratinirane skutine palačinke s kokosom – pripomočki:
- pekač (40 x 25 cm)
- peki papir
- 1 skodelica
- 2 skledi
- kuhalnica
- žlica
- ribež
- mikser
Gratinirane skutine palačinke s kokosom – sestavine:
- 10 – 12 palačink (recept za palačinke: puhaste palačinke ali najboljše palačinke, ki se topijo v ustih)
Za nadev:
- 500 g skute
- 2 jajci
- 1 vanilin sladkor
- 1 limona (lupinica)
- kristalni sladkor (po okusu)
- 1 kavna skodelica rozin
- rum (lahko izpustimo)
- 3 žlice kokosove moke
Za preliv:
- 2 jajci
- 2 žlici kristalnega sladkorja
- 4 žlice kokosove moke
Gratinirane skutine palačinke s kokosom – postopek:
V skodelico nalijemo 0,5 dl ruma in vanjo stresemo za kavno skodelico rozin. Večkrat premešamo, da se lepo napojijo. Če bodo gratinirane palačinke jedli tudi otroci ali če ne želimo uporabiti ruma, ga lahko nadomestimo kar z mlačno vodo.
V skledo stresemo 500 g skute, dodamo 2 jajci, vanilin sladkor ter naribano limonino lupinico. Po želji in okusu lahko dodamo še kakšno žlico kristalnega sladkorja. Dobro premešamo.
Dodamo še 4 žlice kokosove moke in premešamo. Nadev za palačinke je pripravljen.
Pekač obložimo s peki papirjem. Palačinke damo na plitek krožnik.
Z žlico nadevamo nadev na palačinko in ga enakomerno razmažemo. Palačinko najprej zapognemo na vsaki strani kot prikazuje leva slika, nato pa jo zvijemo. Na ta način zagotovimo, da nadev ne “zleze” ven.
Napolnjene plačinke zlagamo v pekač. Pazimo, da enakomerno porazdelimo ves nadev, da bodo vse palačinke enako lepo napolnjene.
Sedaj pripravimo še preliv. V skledo ubijemo 2 celi jajci ter dodamo 2 žlici kristalnega sladkorja. Penasto umešamo – miksamo vsaj dobre 3 minute, da jajca lepo narastejo. Nato dodamo 4 žlice kokosove moke in narahlo premešamo z žlico.
Preliv polijemo po palačinkah.
Z žlico ga enakomerno razmažemo.
Palačinke pečemo približno 20 minut v predhodno ogreti pečici na 180° C, da se lepo zapečejo in dobijo zlato rjavo barvo.
Ob gratiniranih palačinkah s kokosom postrežemo kompot, jabolka s cimetom ali banane s cimetom. Lahko pa jih serviramo tudi skupaj s sadnim prelivom ali jagodno omako. Za dekoracijo dodamo še kakšen košček sadja (npr. kivi, banane, jabolko).
Gratinirane palačinke postrežemo še tople. Lahko pa jih jemo tudi kasneje, ko se ohladijo. V obeh primerih so odlične.
Dober tek!
Če imate radi polnjene palačinke, poskusite tudi polnjene palačinke s tuno.