Najboljše palačinke, ki se topijo v ustih
Print Friendly, PDF & Email

Palačinke so ena izmed najbolj preprostih jedi, ki jih zna narediti vsak kuharski začetnik. Ravno zaradi njihove preprostosti jih navadno delamo “po občutku”. Tudi sama sem jih pripravljala tako, dokler ni sem ocenila, da je masa ravno prav gosta, a odkar sem po naključju dobila ta preprost recept, me je očaral. Nič več ne preverjam gostote, ne dodajam mleka in drugih sestavin po občutku, saj mere iz recepta “nosim” v glavi, postal je del mene. Palačinke delam vedno samo tako in rezultat je naslednji: najhitreje narejene, mehke, kompaktne palačinke, ki se kar topijo v ustih. Skratka, takšne so najboljše palačinke, ki jih lahko potem napolnimo s poljubnim – sladkim ali slanim – nadevom, cvremo, zapečemo in se naprej igramo.

Najboljše palačinke, ki se topijo v ustih

Pripomočki za najboljše palačinke:

  • ponev za palačinke
  • posoda
  • električni mešalnik ali metlica za stepanje
  • obračalka
  • zajemalka

Sestavine za najboljše palačinke:

  • 2 jajci
  • 1 jušna žlica olja
  • 1 zvrhana čajna žlička soli
  • 14 jušnih žlic gladke moke
  • okoli 450 ml mleka

Postopek za pripravo najboljših palačink:

V posodo damo obe jajci. Jajci zmešamo z električnim mešalnikom ali metlico za stepanje. Dodamo sol in olje ter še malo premešamo. Nato dodamo 7 jušnih žlic moke in okrog 200 do 250 ml mleka. Premešamo.

Najboljše palačinke, ki se topijo v ustih

Potem dodamo še 7 jušnih žlic moke in še 200 do 250 ml mleka. Premešamo, da dobimo gladko zmes brez grudic.

Najboljše palačinke, ki se topijo v ustih

V ponvi močno segrejemo olje, in sicer na visokem ognju, da se bo zmes lepo prijela ponve. Ko je olje vroče, nanj dodamo eno zajemalko zmesi in počakamo, da palačinka dobi lepo rjavo-zlato barvo. Nato jo obrnemo.

Najboljše palačinke, ki se topijo v ustih

Pazimo, da se palačinka ne prepeče. Mora dobiti barvo, a obenem ostati prožna in mehka. Najboljše palačinke, ki se topijo v ustih

Na enak način spečemo še preostale palačinke, dokler ne porabimo mase. Polnimo jih s poljubnim nadevom. Če jih polnimo s sladkim nadevom, so odlična sladica. Polnjene s slanim nadevom pa so lahko nasiten zajtrk ali večerja, če jih zapečemo v pečici ali iz njih naredimo kanelone, so tudi odlično kosilo. Palačinke res lahko spečemo po občutku, a zakaj bi vsakič znova ocenjevali, kakšno maso imamo, če lahko vnaprej dodamo sestavine in vsakič dobimo enak, odličen rezultat. Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 227 Povprečno: 4.2]

Sanjica

Sem jezikoslovka, pedagoginja in Imam več različnih hobijev -- rada berem, vrtnarim, poslušam glasbo. V življenju mi zelo veliko pomenijo živali, zato prostovoljno pomagam zapuščenim ter zanemarjenim psom in mačkam. Sem tudi ponosna lastnica čudovitega kužka Makija, mucka Mukija, ptičjega pajka in zlatih ribic. Za vsem ne zaostaja niti ljubezen do kuhanja, saj se tako sproščam. Pri tem uporabljam čim bolj domače sestavine (po možnosti iz lastnega vrta) in čim manj aditivov. Obožujem zelišča, ki jih tudi skrbno vzgajam, in menim, da so ravno ona tista, ki dajo jedem piko na i.

Dodaj odgovor