Najboljše palačinke, ki se topijo v ustih
Palačinke so ena izmed najbolj preprostih jedi, ki jih zna narediti vsak kuharski začetnik. Ravno zaradi njihove preprostosti jih navadno delamo “po občutku”. Tudi sama sem jih pripravljala tako, dokler ni sem ocenila, da je masa ravno prav gosta, a odkar sem po naključju dobila ta preprost recept, me je očaral. Nič več ne preverjam gostote, ne dodajam mleka in drugih sestavin po občutku, saj mere iz recepta “nosim” v glavi, postal je del mene. Palačinke delam vedno samo tako in rezultat je naslednji: najhitreje narejene, mehke, kompaktne palačinke, ki se kar topijo v ustih. Skratka, takšne so najboljše palačinke, ki jih lahko potem napolnimo s poljubnim – sladkim ali slanim – nadevom, cvremo, zapečemo in se naprej igramo.
Pripomočki za najboljše palačinke:
- ponev za palačinke
- posoda
- električni mešalnik ali metlica za stepanje
- obračalka
- zajemalka
Sestavine za najboljše palačinke:
- 2 jajci
- 1 jušna žlica olja
- 1 zvrhana čajna žlička soli
- 14 jušnih žlic gladke moke
- okoli 450 ml mleka
Postopek za pripravo najboljših palačink:
V posodo damo obe jajci. Jajci zmešamo z električnim mešalnikom ali metlico za stepanje. Dodamo sol in olje ter še malo premešamo. Nato dodamo 7 jušnih žlic moke in okrog 200 do 250 ml mleka. Premešamo.
Potem dodamo še 7 jušnih žlic moke in še 200 do 250 ml mleka. Premešamo, da dobimo gladko zmes brez grudic.
V ponvi močno segrejemo olje, in sicer na visokem ognju, da se bo zmes lepo prijela ponve. Ko je olje vroče, nanj dodamo eno zajemalko zmesi in počakamo, da palačinka dobi lepo rjavo-zlato barvo. Nato jo obrnemo.
Pazimo, da se palačinka ne prepeče. Mora dobiti barvo, a obenem ostati prožna in mehka.
Na enak način spečemo še preostale palačinke, dokler ne porabimo mase. Polnimo jih s poljubnim nadevom. Če jih polnimo s sladkim nadevom, so odlična sladica. Polnjene s slanim nadevom pa so lahko nasiten zajtrk ali večerja, če jih zapečemo v pečici ali iz njih naredimo kanelone, so tudi odlično kosilo. Palačinke res lahko spečemo po občutku, a zakaj bi vsakič znova ocenjevali, kakšno maso imamo, če lahko vnaprej dodamo sestavine in vsakič dobimo enak, odličen rezultat. Dober tek!