Cvetača in brokoli iz pečice
V meni včasih oživi ustvarjalni duh in takrat v kuhinji nastane nekaj, kar je plod improvizacije, predvsem pa sestavin, ki jih imam takrat na razpolago. 😉 Na takšen način je nastala tudi okusna večerja, kjer sta glavni sestavini cvetača in brokoli.
Cvetača in brokoli iz pečice – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- velika skleda
- metlica za stepanje
- 4 čajne žličke
- deska za rezanje
- nož
- lonec za kuhanje na sopari
- vilica
- manjši lonec
- kuhalnica
- pekač (dimenzije: 32 x 15)
- čopič za peko
Cvetača in brokoli iz pečice – sestavine:
(za 4 osebe)
- 400 g zamrznjenega brokolija
- 400 g zamrznjene cvetače
- sol
- 5 jajc
- 3 čajne žličke paradižnikove omake
- 1 srednje velika čebula
- 2 čajni žlički repičnega olja
- 1/2 čajne žličke balzamičnega kisa
- poper
- 1/2 čajne žličke mlete sladke rdeče paprike
Cvetača in brokoli iz pečice – postopek
V veliki skledi razžvrkljamo jajca z metlico za stepanje; čebulo olupimo, očistimo in drobno sesekljamo.
Cvetačo in brokoli damo kuhati v lonec za kuhanje na sopari za toliko časa, dokler ju z vilico lahko ne prebodemo (približno 15 minut).
Med tem časom damo v manjši lonec 1 čajno žličko repičnega olja in na njem prepražimo čebulo, ki jo solimo. Čebulo pražimo približno 1 minuto, nato dolijemo 0,5 dl vode in čebulo dušimo dokler vsa voda ne izpari. Med dešenjem čebulo večkrat premešamo.
Kuhano cvetačo in brokoli ter dušeno čebulo odstavimo z ognja in pustimo, da se sestavine ohladijo (približno 15 minut).
Razžvrkljana jajca solimo, dodamo jim še mleto sladko rdečo papriko, balzamični kis, ščepec popra in paradižnikovo omako. Vse skupaj zelo dobro premešamo z metlico za stepanje.
Jajcem dodamo ohlajeno čebulo in na poljubno velike kose narezano ohlajeno cvetačo in brokoli. Vse sestavine s kuhalnico zelo dobro premešamo.
Pekač namastimo s preostankom olja in pri tem si pomagamo s čopičem za peko. Vanj damo zmes za cvetačo in brokoli iz pečice ter jo enakomerno razporedimo po pekaču.
Pekač damo v mrzlo pečico, jo nastavimo na 150 stopinj Celzija in pečemo, dokler zmes ne zakrkne (približno 30 minut).
Naj vam tekne! 😀