Masleni piškoti
Print Friendly, PDF & Email

Tile masleni piškoti nikoli ne razočarajo, saj so narejeni po receptu, ki je potoval iz generacije v generacijo. Naredite pa jih lahko na sto načinov; z raznoraznimi modelčki ali s strojčkom za piškote …

Masleni piškoti – pripomočki:

  • velika plastična posoda
  • žlica
  • električni mešalnik ali multipraktik s programom za mesenje testa
  • valjar
  • peki papir
  • dva ali trije pekači
  • lopatka ali nož
  • modelčki za piškote

Masleni piškoti – sestavine: masleni-piskoti-1

  • 250 g masla
  • 4 žlice sladke smetane
  • 300 g sladkorja
  • vanilijev sladkor
  • 3 rumenjaki
  • 1 celo jajce
  • nastrgana lupina pomaranče ali limone
  • rum
  • 600 g moke
  • pol pecilnega praška

Masleni piškoti – postopek:

V veliki posodi zmešamo maslo, smetano in sladkor, dodamo še jajce in rumenjake, lupino pomaranče ali limone, rum po okusu in še enkrat na kratko premešamo.

masleni-piskoti-2

Dodamo še moko in pecilni prašek in testo z rokami zamesimo. Če delamo z multipraktikom, lahko vse sestavine zmešamo z njim. Posodo in testo pomokamo in ga damo za vsaj 2 uri v hladilnik, najbolje pa je, če ga v hladilniku pustimo kar čez noč. Tudi če se nam bo testo zdelo še lepljivo, ne dodajamo moke (v skrajni sili največ 30 g).

masleni-piskoti-3

Ko se testo ohladi, segrejemo pečico na 200 °C. Iz testa jemljemo manjše dele le tega. Testo pregnetemo, pomokamo delovno površino in valjar in ga razvaljamo na približno 2 do 3 mm debelo testo. Iz testa s pomočjo modelčkov izrežemo piškote in jih polagamo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem.

masleni-piskoti-5

Piškote pečemo na 200°C približno 11 do 15 minut. Piškote po desetih minutah peke večkrat preverimo (ne da bi odprli pečico), da se slučajno ne zažgejo. Tako imenovane ostanke testa poberemo, zgnetemo v kroglico in vrnemo v hladilnik, da se spet ohladijo. Vzamemo drug del testa in ponovimo postopek, dokler testa ne zmanjka. Proti koncu lahko testo postaja vse manj kompaktno. V tem primeru dodamo v testo še malo smetane ali mleka in testo dobro pregnetemo. Piškote vedno polagamo na ohlajen pekač (sama med peko pekače ohladim kar v hladilniku, pozimi pa na balkonu).

Rožice na sliki so vmes premazane s karamelnim prelivom. Lahko pa uporabimo tudi marmelado ali kakšen drug preliv oz. kremo.

Tule pa najdete še nekaj preprostih idej za okrasitev maslenih piškotov, da bodo ti tudi izgledali odlično.

Piškote lahko naredimo vnaprej in jih imamo vedno na zalogi, saj v zaprti posodi ostanejo okusni tudi več kot mesec dni. Vendar vmes posodo res čim manjkrat odpremo! Predlagam, da piškote razporedite v več posod, da jih boste lahko porabljali sproti.

Zdaj pa le veselo na delo in veliko užitkov tako ob ustvarjanju kot tudi ob sladkanju z maslenimi piškoti!

Ocena:
Skupaj: 32 Povprečno: 4.2]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor