Sladka makova dama
Makove rezine s škrlatno svilnatim premazom, so tako glamuroznega videza in nadvse slastnega okusa, da prav kličejo po imenu sladka makova dama. Priprava je preprosta, pecivo pa se izdatno nareže.
Sladka makova dama – pripomočki:
- tehtnica
- 2 skledi za mešanje
- električni mikser
- slaščičarska lopatka
- pekač 36 x 21 cm
- peki papir
Sladka makova dama – sestavine:
Pekač mere 36 x 21 cm
Prva plast biskvita:
- 1 jajce
- 200 g sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 200 ml mleka
- 100 ml olja
- 130 g gladke moke
- 50 g mletega maka
- 1 žlička pecilnega
Druga plast biskvita:
- 3 jajca (iz beljakov sneg)
- 3 žlice sladkorja
- 1 vaniljev sladkor
- 2 žlici olja
- 3 žlice gladke moke
- ščep soli
Premaz:
- 3 do 4 žlice ribezove marmelade
- par kapljic rumove arome ali 2 žlici ruma
- 2 žlici čokoladnih ostružkov bele čokolade
Sladka makova dama – postopek:
Jajce, sladkor in vaniljev sladkor stepamo tako dolgo, da dobimo kremno zmes.Nato med mešanjem počasi prilijemo mleko in nato še olje. Ko smo zmešali mokre sestavine, dodamo še suhe in sicer med mešanjem postopoma dodamo moko in nato na enak način še mleti mak.Pekač obložimo s peki papirjem in vanj prelijemo biskvitno maso ter damo peči v predhodno ogreto pečico na 200 stopinj Celzija za 15 minut.
Med tem, ko se biskvit peče, se lotimo priprave drugega biskvita. Ubijemo 3 jajca in ločimo rumenjake in beljake. K rumenjakom primešamo 3 žlice sladkorja, vaniljev sladkor, 2 žlici olja in 3 žlice gladke moke. Beljakom dodamo ščep soli in stepemo trd sneg. Nato sneg primešamo v jajčno maso in sicer najprej eno tretjino, nato drugo in še tretjo. Sneg nikoli ne vmešamo v maso vsega naenkrat, temveč postopno.Med tem se nam je spekel prvi biskvit. Pekač vzamemo iz pečice in pustimo 5 minut počivati. Nato čez biskvit premažemo jajčno maso in ponovno vrnemo v pečico na 200 stopinj za 10 minut.Pečen biskvit pustimo, da se popolnoma ohladi in nato ga po vrhu premažemo z ribezovo marmelado, kateri smo dodali rumovo aromo ali rum. Če nimam ribezove marmelade, izberemo takšno, ki je bolj kisla in lepe barve.Po vrhu posujemo z ostružki bele čokolade. Če je nimamo lahko nadomestimo z mandljevimi lističi.Ohlajeno pecivo narežemo na poljubne oblike in postrežemo. Sladka makova dama je še boljša drugi ali tretji dan, kajti sestavine se med seboj lepo povežejo in sladica je fino sočna.
Nekaj idej:
Z lešniki – tukaj je bila uporabljena domača marmelada iz grozdja jurka, zato tako lepa vijolična barva.
In še z orehi.Če uporabimo domača jajca dobimo drugi jajčni biskvit lepe rumene barve. Iz trgovinski jajc je barva bledo rumena (kot je vidno pri rezinah, ki so premazana z marmelado iz jurke).
Prijetno sladkanje!