Kuhanje in uporaba rjave leče
Rjava leča je vsestranska stročnica s številnimi možnosti uporabe v raznovrstnih receptih, je ena najbolj priljubljenih vrst leče zaradi svojega nežnega okusa, hitrega kuhanja in vsestranskosti. Rjava leča je odličen vir beljakovin, zato je zelo pomembna v prehrani veganov in vegetarijancev. Vlaknine prispevajo k zdravi prebavi in občutku sitosti. Je bogata z železom, magnezijem in cinkom. Primerna je tudi za ljudi z diabetesom in za ljudi s celiakijo.
Je osnova za številne okusne juhe in enolončnice. Odlično se poda k zelenjavi, mesu in različnim začimbam in je tako lahko odlična priloga.
Kuhano lečo lahko dodate v solate za dodaten vir beljakovin in vlaknin.
Zmešajte kuhano lečo s česnom, olivnim oljem, limoninim sokom in začimbami za okusen namaz.
Zmešajte jo z drobtinami, jajcem in začimbami, da pripravite okusne vegetarijanske kroglice. Rjava leča je nepogrešljiva sestavina številnih indijskih curryjev.
Kuhanje in uporaba rjave leče – pripomočki
- ni posebnih pripomočkov
Kuhanje in uporaba rjave leče – sestavine
Kot priloga za 4 osebe:
- 250 g rjave leče
- 750 ml vode
- morska sol po okusu
Če spremenite količino rjave leče, jo kuhajte v razmerju 1 skodelica suhe leče in 3 skodelice vode.
Kuhanje in uporaba rjave leče
Najprej odmerimo količino rjave leče, nato jo damo na cedilo in dobro speremo pod tekočo vodo, da odstranite morebitne nečistoče.
Lečo damo v lonec, jo zalijemo z vodo in pristavimo na štedilnik, da v pokritem loncu prične počasi vreti, in jo ob vrenju kuhamo 20-25 minut, čas kuhanja se prične šteti, ko voda zavre. Vendar se lahko čas kuhanja nekoliko razlikuje glede na proizvajalca in svežino leče, potrebno je preizkusiti, da ugotovimo ali je že mehka.
Med kuhanjem lahko leči po vaši želji dodate različne začimbe, kot so lovorjev list, česen, kumina ali kari, da izboljšate okus. Rjavo lečo solimo šele ob koncu kuhanja. Razlog za to je, da sol lahko oteži kuhanje in leča ne bo postala mehka. Prav tako ne pretiravajte s soljo. Leča ima že sama po sebi prijeten okus, zato je dovolj že ščepec soli.
Kuhano precedimo in pri tem ulovimo tekočino od kuhanja, ki jo lahko shranimo in uporabimo za zalivanje juh, omak, … saj je polna mineralov.
Če smo jo skuhali preveč ali vnaprej, jo lahko shranimo v hladilniku ali celo zamrznemo. Za ta namen jo moramo po kuhanju na hitro ohladiti na sobno temperaturo in shraniti.
Shranjeno v zaprti posodi (priporoča se steklena ali plastična) lahko v hladilniku hranimo do 3-4 dni.
Če jo želimo zamrzniti, jo najprej razdelimo na manjše porcije, da bomo kasneje lahko odmrznili le toliko leče, kot je potrebujemo. Zamrznjena leča se običajno ohrani do 3 mesece.
Uporaba jedeh
Kuhano lečo dodajte v zelene solate, odlično se poda k paradižniku, kumaram, papriki, čebuli. Je osnova za številne okusne juhe in enolončnice, lahko jo kombinirate z različnimi vrstami zelenjave, začimbami in zelišči.
Zmešajte jo z različnimi začimbami, olivnim oljem in česnom ter pripravite okusen namaz za kruh.
Je tudi odlična priloga k mesu, ribam ali omakam. Dodajte kuhano lečo v omake za testenine ali riž za bolj hranljiv in okusen obrok.
Rjava leča je zdrav in okusen dodatek k vsakodnevni prehrani odkrijte njeno vsestranskost. Lučka Glaser
Poglejte tudi: