Marmelada iz grozdja jurka
Tisti, ki poskusijo marmelado iz grozdja jurke, lahko tudi izbabele, vam bodo potrdili, da je to daleč, daleč najboljša marmelada. Polna je okusov, arome in lepe barve.
Marmelada iz grozdja jurka – pripomočki:
- skleda
- večji lonec
- kuhalnica
- tehtnica
- cedilo ali pasirka
- stekleni kozarci
Marmelada iz grozdja jurka – sestavine:
- 2 kg grozdja jurka (lahko tudi izabela)
- 800 g sladkorja
- sok limone
- vanilin sladkor
- kavna žlička naribanega ingverja ali v enaki količini suhega
- 0,5 dl vode
Marmelada iz grozdja jurka – postopek:
Grozdje operemo pod tekočo vodo in jagode osmukamo od pecljev. Jagod naj bo 2 kg,
Grozdne jagode presipamo v večji lonec in pričnemo s kuhanjem. Dodamo 0,5 dl vode, da se nam ne bi jagode prijele dna. Na začetku mešamo, ko jagode spustijo dovolj soka, to ni več potrebno oz. premešamo le občasno. Kuhanje grozdnih jagod v lastnem soku traja cca. 40 minut.
Kuhane grozdne jagode sedaj ločimo od lupine in pešk. To naredimo tako, da jih spasiramo skozi cedilo z zelo gostim sitom. Pomagamo si z žlico, še boljše je z zajemalko. Lahko uporabimo tudi pasirko, ki je namenjena prav takšnim zadevam. Sama sem preizkusila oba načina in moje ugotovitve so, da je marmelada, ki je bila spasirana ročno preko cedila, veliko boljša in se je ob nadaljnjem kuhanju veliko hitreje strdila.
Spasirano grozdje prelijemo v lonec, v katerem bomo kuhali marmelado. Sedaj dodamo sladkor, vanilin sladkor, sok limone in ingver. Marmelado kuhamo ob nenehnem lahnem brbotanju in občasno premešamo. Kuhanje traja 1 uro ali več. Ko vidimo, da se je marmelada začela gostiti, še vroče napolnimo v kozarce in tesno zapremo. Kozarce pokrijemo z dekico in na mirnem mestu pustimo, da se ohladi.