Marmelada iz grozdja jurka
Print Friendly, PDF & Email

Tisti, ki poskusijo marmelado iz grozdja jurke, lahko tudi izbabele, vam bodo potrdili, da je to daleč, daleč najboljša marmelada. Polna je okusov, arome in lepe barve.

marmelada-iz-grozdja-jurka-5

Marmelada iz grozdja jurka – pripomočki:

  • skleda
  • večji lonec
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • cedilo ali pasirka
  • stekleni kozarci

Marmelada iz grozdja jurka – sestavine:

  • 2 kg grozdja jurka (lahko tudi izabela)
  • 800 g sladkorja
  • sok limone
  • vanilin sladkor
  • kavna žlička naribanega ingverja ali v enaki količini suhega
  • 0,5 dl vode

Marmelada iz grozdja jurka – postopek:

Grozdje operemo pod tekočo vodo in jagode osmukamo od pecljev. Jagod naj bo 2 kg,

marmelada-iz-grozdja-jurka-1Grozdne jagode presipamo v večji lonec in pričnemo s kuhanjem. Dodamo 0,5 dl vode, da se nam ne bi jagode prijele dna. Na začetku mešamo, ko jagode spustijo dovolj soka, to ni več potrebno oz. premešamo le občasno. Kuhanje grozdnih jagod v lastnem soku traja cca. 40 minut.

marmelada-iz-grozdja-jurka-2

Kuhane grozdne jagode sedaj ločimo od lupine in pešk. To naredimo tako, da jih spasiramo skozi cedilo z zelo gostim sitom. Pomagamo si z žlico, še boljše je z zajemalko. Lahko uporabimo tudi pasirko, ki je namenjena prav takšnim zadevam. Sama sem preizkusila oba načina in moje ugotovitve so, da je marmelada, ki je bila spasirana ročno preko cedila, veliko boljša in  se je ob nadaljnjem kuhanju veliko hitreje strdila.

marmelada-iz-grozdja-jurka-7

Spasirano grozdje prelijemo v lonec, v katerem bomo kuhali marmelado. Sedaj dodamo sladkor, vanilin sladkor, sok limone in ingver. Marmelado kuhamo ob nenehnem lahnem brbotanju in občasno premešamo. Kuhanje traja 1 uro ali več. Ko vidimo, da se je marmelada začela gostiti, še vroče napolnimo v kozarce in tesno zapremo. Kozarce pokrijemo z dekico in na mirnem mestu pustimo, da se ohladi.

marmelada-iz-grozdja-jurka-6

marmelada-iz-grozdja-jurka-8Dober tek!

marmelada-iz-grozdja-jurka-9

Nasvet
Marmeladi lahko dodajamo okuse po želji: cimet, ingver, pomarančno aromo … Je pa jurka tako božanskega okusa in edinstvena po vonju, da je čist sama brez dodatkov nebeško dobra. Pa še to – z dolžino kuhanja uravnavate gostoto marmelade. Lahko je trda kot žele, lahko je gosta, vendar še rahlo v tekočem stanju, lahko pa je še čist tekoča. Meni osebno je sredina najboljša, ker se še vedno lepo na kruh namaže in prav tako se lepo poda kot preliv po kakšni sladki dobroti kot je sladoled, sadna kupa … Če želimo skrajšati čas kuhanja, lahko uporabimo želirno sredstvo, tako bomo pospešili zgoščevanje. Vendar pri nas to nikoli ne naredimo.
Ocena:
Skupaj: 99 Povprečno: 4.2]

Dodaj odgovor