Skutni zavitek z marelicami in cimetom
Zavitki so sladica, ki se ponašajo z mnogo različicami. Nadevi so lahko zelo raznoliki, prav tako lahko zavitek pripravimo tako iz vlečenega testa, kot listnatega. Tokrat sem pripravila skutin zavitek z marelicami in cimetom. Nežna skuta, prijeten okus marelic in cimet ki vsemu skupaj doda svojo posebno noto.
Pripomočki za pripravo skutnega zavitka z marelicami in cimetom:
- pekač, nizek (tisti, ki pride s pečico)
- papir za peko
- nož in deska za rezanje
- skleda
- jedilna žlica, čajna žlička, vilica
- kuhinjska tehtnica
- valjar
- čopič za mazanje in majhna skledica
- pečica
Sestavine za skutni zavitek z marelicami in cimetom
- 250 g skute
- 200 – 250 g marelic
- ½ – 1 čajna žlička cimeta (odvisno kako radi ga imate)
- 1 zavitek vaniljevega sladkorga ali 1 jedilna žlica domačega vaniljevega sladkorja
- 1 celo jajce
- 1 jedilna žlica pšeničnega zdroba (če ga nimate lahko dodate 1 jedilno žlico drobtin)
- 50 g sladkorja
- 250-275 g rolica že razvaljanega svežega listnatega testa
In še:
- moka za pomokanje delovne površine
- jajce za premaz
Postopek priprave skutni zavitek z marelicami in cimetom
Najprej na 180 °C (ventilacijska pečica) nastavimo električno pečico. Nato marelice operemo, razpolovimo, razkoščičimo in narežemo na manjše kose. V skledo damo skuto, pšenični zdrob, sladkor, vaniljev sladkor, jajce in cimet. Sestavine za skutni nadev zmešamo z žlico. Zaradi cimeta se bo obarval nekoliko bolj rjavo.
Pripravimo si delovno površino, ki jo rahlo pomokamo in nanjo denemo listnato testo (v kolikor boste delali z zamrznjenim ga ne pozabite predhodno vzeti iz zamrzovalnika, da se bo odtajal). Testo malenkost razvaljamo in pri tem ne pritiskamo preveč. 3/4 testa od spodaj navzgor namažemo s skutnim nadevom.
Čez skutni nadev potresemo marelice. Nato pa konca testa malo zavihamo navznoter, da nam nadev ne bi uhajal med zavijanjem zavitka.
Testo z nadevom zvijemo v zavitek in ga položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. V skledici s pomočjo vilice razžvrkljamo jajce. Razžvrkljano jajce s čopičem za mazanje namažemo čez zavitek.
Skutni zavitek z marelicami in cimetom pečemo v ogreti pečici približno 25-30 minut (odvisno od zmogljivosti vaše pečice in tega, kako zapečeno testo zavitka si želite).
Pečen zavitek vzamemo iz pečice, ga pokrijemo s suho krpo in pustimo, da se ohladi. Ohlajenega (lahko je še malo mlačen) razrežemo na poljubno velike kose in postrežemo. Po želji lahko skutni zavitek z marelicami posujete z nekaj mletega sladkorja in postrežete.
Pa prijetno sladkanje!