Sočen skutni zavitek
Sočen in ne presladek skutin zavitek iz listnatega testa je krasna sladica po kosilu ali za sladkanje ob kavici. Nežna skuta, aroma limone in vanilje, … krasni okusi se skrivajo v njem. Tisti, ki ste bolj sladkosnedi mu seveda lahko dodate več sladkorja, sama pa menim, da to ni potrebno, saj za sladkost poskrbijo tudi rozine, ki pa jih, v kolikor jih ne marate seveda lahko tudi izpustite ali nadomestite z brusnicami. Priprava skutnega zavitka je zelo enostavna, zato kar zavihajmo rokave in ga specimo.
Pripomočki za pripravo skutnega zavitka
- skleda za pripravo nadeva
- jedilna žlica, vilica
- ribežen
- pekač (tisti, ki pride s pečico) in papir za peko
- valjar
- čopič za mazanje in skodelica
- čista kuhinjska krpa, ki ni oprana z mehčalcem
Sestavine za skutin zavitek
- 275 g zavitek svežega, že razvaljanega listnatega testa
- 300 g skute
- 3 žlice sladkorja (sladkosnedi, ga seveda lahko daste več)
- 2 jedilni žlici pšeničnega zdroba (lahko tudi drobtin)
- 2 celi jajci
- limonina lupinica
- 70 g rozin (ali brusnic)
- 2 jedilni žlici kisle smetane
- 1 vaniljev sladkor
- 1 vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo
- 1 ščepec soli
In še:
- 1 razžvrkljano jajce za premaz
Postopek priprave skutnega zavitka
Pečico prižgemo in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).
Nato pripravimo nadev – vse sestavine za nadev odmerimo v skledo in jih zmešamo med seboj.
Sedaj vzamemo zavitek listnatega testa, jo razvijemo in damo na pomokano delovno površino. Z valjarjem testo malo razvaljamo na vse strani.
Nadev razporedimo po spodnjih 3/4 testa.
Sedaj zavihamo levi in desno konec zavitka, kot prikazuje slika. To naredimo zato, da skutni nadev ne uhaja ven.
Nato pa zavijemo zavitek, pri čemer si lahko pomagamo tudi s prtičem, če ste si z njim pogrnili delovno površino, sicer ga enostavno z rokami zavijte (zrolajte).
Skutin zavitek položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pripravimo si še skodelico, v katero ubijemo jajce in ga razžvrkljamo. Z jajcem premažemo zavitek ( s pomočjo čopiča za mazanje). Na koncu zavitek še nekajkrat prepičimo z vilico.
Sočni skutni zavitek pečemo cca. 25 minut pri 170 °C (ventilacijska pečica). Toliko, da se skutin zavitek lepo zlato rumeno zapeče. Nato ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo (naj ne bo oprana z mehčalcem) in ga pustimo, da se počasi ohladi.
Razrežemo lahko še malo toplega (mlačnega) ali hladnega. Po želji lahko zavitek posujete še s sladkorjem v prahu.
Vabim, da si ogledate tudi recept za:
- jabolčni zavitek z jabolki in smetanovim prelivom,
- skutin zavitek z marelicami,
- zavitek s skuto in malinami.
Prijetno sladkanje želim!