Sočen skutni zavitek
Print Friendly, PDF & Email

Sočen in ne presladek skutin zavitek iz listnatega testa je krasna sladica po kosilu ali za sladkanje ob kavici. Nežna skuta, aroma limone in vanilje, … krasni okusi se skrivajo v njem. Tisti, ki ste bolj sladkosnedi mu seveda lahko dodate več sladkorja, sama pa menim, da to ni potrebno, saj za sladkost poskrbijo tudi rozine, ki pa jih, v kolikor jih ne marate seveda lahko tudi izpustite ali nadomestite z brusnicami. Priprava skutnega zavitka je zelo enostavna, zato kar zavihajmo rokave in ga specimo.

Pripomočki za pripravo skutnega zavitka

  • skleda za pripravo nadeva
  • jedilna žlica, vilica
  • ribežen
  • pekač (tisti, ki pride s pečico) in papir za peko
  • valjar
  • čopič za mazanje in skodelica
  • čista kuhinjska krpa, ki ni oprana z mehčalcem

Sestavine za skutin zavitek

  • 275 g zavitek svežega, že razvaljanega listnatega testa
  • 300 g skute
  • 3 žlice sladkorja (sladkosnedi, ga seveda lahko daste več)
  • 2 jedilni žlici pšeničnega zdroba (lahko tudi drobtin)
  • 2 celi jajci
  • limonina lupinica
  • 70 g rozin (ali brusnic)
  • 2 jedilni žlici kisle smetane
  • 1 vaniljev sladkor
  • 1 vaniljev sladkor z burbonsko vaniljo
  • 1 ščepec soli

In še:

  • 1 razžvrkljano jajce za premaz

Postopek priprave skutnega zavitka

Pečico prižgemo in njeno temperaturo nastavimo na 170 °C (ventilacijska pečica).

Nato pripravimo nadev – vse sestavine za nadev odmerimo v skledo in jih zmešamo med seboj.

Sedaj vzamemo zavitek listnatega testa, jo razvijemo in damo na pomokano delovno površino. Z valjarjem testo malo razvaljamo na vse strani.

Nadev razporedimo po spodnjih 3/4 testa.

Sedaj zavihamo levi in desno konec zavitka, kot prikazuje slika. To naredimo zato, da skutni nadev ne uhaja ven.

Nato pa zavijemo zavitek, pri čemer si lahko pomagamo tudi s prtičem, če ste si z njim pogrnili delovno površino, sicer ga enostavno z rokami zavijte (zrolajte).

Skutin zavitek položimo na pekač, ki smo ga obložili s papirjem za peko. Pripravimo si še skodelico, v katero ubijemo jajce in ga razžvrkljamo. Z jajcem premažemo zavitek ( s pomočjo čopiča za mazanje). Na koncu zavitek še nekajkrat prepičimo z vilico.

Sočni skutni zavitek pečemo cca. 25 minut pri 170 °C (ventilacijska pečica). Toliko, da se skutin zavitek lepo zlato rumeno zapeče. Nato ga pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo (naj ne bo oprana z mehčalcem) in ga pustimo, da se počasi ohladi.

Razrežemo lahko še malo toplega (mlačnega) ali hladnega. Po želji lahko zavitek posujete še s sladkorjem v prahu.

Vabim, da si ogledate tudi recept za:

Prijetno sladkanje želim!

Ocena:
Skupaj: 20 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor