Zavitek s tuno
Print Friendly, PDF & Email

Zavitek s tuno je nastal povsem spontano. Ko sva bila z možem brez ideje kaj bi večerjala, se je ob pogledu v hladilnik, kjer je na polici samevalo listnato testo in se mi je iz druge strani smejala rdeča paprika, v oči pa mi je padla še konzerva s tuno, v moji glavi rodila ideja za tunin zavitek. In tako sem malo eksperimentirala in porabila sestavine, ki so bile v danem trenutku pri roki in nastal je ta odličen, sočen zavitek s tuno.

Pripomočki za pripravo zavitka s tuno:

  • nož in deska za rezanje
  • ponev
  • kuhalnica
  • posoda za mešanje nadeva
  • pekač (najbolje kar tisti, ki pride s pečico)
  • papir za peko
  • valjar
  • cedilo
  • vilica, žlica
  • manjša skodelica
  • ribežen
  • tehtnica
  • štedilnik in pečica

Sestavine za zavitek s tuno

Za 3 osebe (ali 2 zelo lačni)

  • 3 x 80 g konzerva tune
  • 140 g sladke koruze
  • 1 manjša rdeča paprika (okoli 150 g)
  • 1 večja čebula
  • 3 stroki česna
  • 15 g masla
  • 150 g sira (poljubno, jaz sem uporabila ementalca)
  • poper po okusu
  • 1-2 ščepca muškatnega oreščka
  • 1 šopek peteršilja (ali jedilna žlica posušenega)
  • 180 g kisle smetane
  • 1 jajce
  • 275 g svežega, že razvaljanega listnatega testa
  • malo moke za lažje valjanje

Za premaz:

  • 1 jajce

Postopek priprave zavitka s tuno

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. V ponvi stopimo in segrejemo maslo in na njem počasi prepražimo čebulo in česen. Pražimo na nižji temperaturi cca. 5 minut. Res počasi, toliko, da lepo zarumeni. Nato odstavimo s štedilnika in pustimo, da se nekoliko ohladi.

Medtem operemo šopek peteršilja in ga nasekljamo, Prav tako operemo in očistimo papriko, ki jo narežemo na poljubne koščke (priporočam, da so manjši – zaradi zavijanja zavitka). Koruzo splaknemo pod tekočo vodo in jo v cedilu pustimo, da se odteče.
Pečico vklopimo in temperaturo nastavimo na 180 °C (ventilacijska pečica).

Sedaj začnemo pripravljati nadev za zavitek s tuno.
Najprej pripravimo tuno, iz konzerv odlijemo odvečno olje in tunino damo v večjo posodo, v kateri bomo pripravili nadev. K tuni dodamo še koruzo, nato dodamo še prepraženo čebulo in česen, nasekljan peteršilj (ali posušenega, če svežega nimamo), narezano papriko. Zraven naribamo še sir in dodamo poper in muškatni orešček. Dodamo še jajce in kislo smetano. Nato pa vse skupaj dobro premešamo v enotno zmes.

Pripravimo si delovno površino (jaz nanjo pogrnem bombažen prt), jo malo pomokamo in nanjo damo sveže listnato testo. Papir, v katerega je ovito listnato testo lahko uporabite kot papir za peko, zato ga položite v pekač. Listnato testo malenkost razvaljamo na vse strani, nato pa ga namažemo s tuninim nadevom. Od spodaj navzgor in pri vrhu pustimo 4-6 centimetrov nenamazanega testa.

Preden zavitek s tuno zvijemo, mu zavihamo robove, kot prikazuje spodnja slika. To naredimo zato, da nadev med peko ne bo uhajal ven.

Sedaj pa vse skupaj zavijemo kot običajne zavitek in položimo na pekač, obložen s papirjem za peko. V manjši skodelici razžvrkljamo jajce in z njim s pomočjo čopiča premažemo zavitek s tuno. Na koncu z vilicami še nekajkrat prebodemo listnato testo in zavitek s tuno že lahko potisnemo v pečico, ki se je sedaj že ogrela na 180 °C (ventilacijska pečica) in pečemo približno 25minut. Toliko, da se lepo zlato rjavo zapeče.

Še toplega (najbolje vročega) narežemo na poljubne kose in postrežemo.

Poleg se prileže tudi solata.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.9]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor