Jabolčni zavitek z orehi s smetanovim prelivom
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčni zavitek je pri nas doma že kar zimzelena sladica. Tako enostaven in preprost, a hkrati tako zelo okusen je jabolčni zavitek. In če mu dodam še orehe, je še slastnejši. Sočna jabolka, okus cimeta in prijetno hrustljanje orehov … jabolčni zavitek z orehi s smetanovim prelivom je enostavno najboljši.

jabolcni-zavitek-z-orehi-in-smetanovim-prelivom-1

Pripomočki za pripravo jabolčnega zavitka z orehi in smetanovim prelivom:

  • nož
  • ribežen
  • kuhinjska tehtnica
  • večja skleda
  • manjša skleda
  • metlica za stepanje
  • deska za rezanje
  • pekač (tisti, ki pride s pečico)
  • električna pečica
  • čista krpa, ki ni oprana z mehčalcem
  • (kozica – opcijsko)

Sestavine za pripravo jabolčnega zavitka z orehi in smetanovim prelivom:

Za jabolčni zavitek z orehi:

  • 500 g zavitek svežega listnatega testa
  • 1,5 kilograma jabolk (tehtana že olupljena in razkoščičena jabolka)
  • 200 g orehovih jedrc
  • 1/2 jedilne žlice mletega cimeta
  • nekaj žlic drobtin
  • 3-4 žlice sladkorja
  • maslo za namastitev pekača

Za smetanov preliv:

  • 180 g kisle smetane (lahko tudi nadomestite s sladko smetano za kuhanje)
  • 2 celi jajci
  • 1 zavitek vaniljevega sladkorjaz aromo burbonske vanilje ali 1 jedilna žlica domačega vaniljevega sladkorja
Opomba avtorice
Jabolčni zavitek po tem receptu ni zelo sladek, zato v kolikor imate radi sladke sladice, mu dodajte več sladkorja, a ker so jabolka že po naravi bolj sladka in ker želim ohraniti njihov okus, zavitek res zelo malo sladkam, pri sladkanju pa upoštevam tudi naravno sladkost jabolk, ki jih uporabim za zavitek (tako v primeru uporabe jabolk, ki so že same po sebi zelo sladke, sladkorja sploh ne dodam).

Postopek priprave jabolčnega zavitka z orehi in smetanovim prelivom

Jabolka olupimo, jim odstranimo pečke in jih naribamo v večjo skledo. Dodamo sladkor, cimet v prahu in z rokami zmešamo sestavine skupaj. Jedrca orehov pregledamo, odstranimo morebitne delce lupine, nato pa jih grobo nasekljamo in dodamo jabolkom. Ponovno premešamo. pečico priklopimo na 170 °C (ventilacijska pečica).

jabolcni-zavitek-z-orehi-in-smetanovim-prelivom-11

Testo si razgrnemo na delovno površino, nadevali ga bomo po dolgem. Pripravimo si tudi drobtine in žlico. Pekač namažemo z maslom (sama maslo stopim v kozici in ga enostavno prelijem čez pekač in ga pomažem z rokami, da se premaže cel pekač). Jabolka z orehi zajamemo s čistimi rokami in jih ožamemo. Nadev enakomerno razporedimo po 3/4 testa, kot je prikazano na sliki. Čez pa posujemo 1-2 žlici drobtin, ki bodo vpile sok jabolk.

jabolcni-zavitek-z-orehi-in-smetanovim-prelivom-6

Nato zavihamo robove zavitka (tako kot je prikazano na sliki, da nam jabolčni nadev z orehi ne bo uhajal ven.

jabolcni-zavitek-z-orehi-in-smetanovim-prelivom-7

Sedaj pa od spodaj navzgor zavijemo zavitek in ga položimo na z maslom namazan pekač. Postopek ponovimo z vsemi listi listnatega testa in jabolčne zavitke z orehi polagamo v pekač enega poleg drugega.

jabolcni-zavitek-z-orehi-in-smetanovim-prelivom-8

Ko so vsi zavitki v pekaču, pripravimo smetanov preliv za zavitek. V skledo damo kislo smetano (lahko uporabite tudi sladko smetano za kuhanje), jajci in vaniljev sladkor. Z metlico za stepanje sestavine zmešamo v enotno gladko zmes – preliv. Smetanov preliv prelijemo čez jabolčni zavitek z orehi.

jabolcni-zavitek-z-orehi-in-smetanovim-prelivom-111

Pečemo v pečici, ki se je že ogrela na 170 °C (ventilacijska pečica) približno 35-40 minut (moj zavitek je bil pečen v 35 minutah, peko prilagodite glede na zmogljivost vaše pečice. Zavitek naj bo lepo zlato rjavo pečen.

Pečen jabolčni zavitek z orehi pokrijemo s čisto krpo (naj ne bo oprana z mehčalcem) in ga pustimo, da se nekoliko ohladi.

jabolcni-zavitek-z-orehi-in-smetanovim-prelivom-12

Nato pa še mlačnega ali pa hladnega narežemo na poljubno velike kose in postrežemo.

jabolcni-zavitek-z-orehi-in-smetanovim-prelivom-13

Uživajte v okusih, ki jih ponuja jabolčni zavitek z orehi in smetanovim prelivom.

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor