Jabolčni zavitek z orehi s smetanovim prelivom
Jabolčni zavitek je pri nas doma že kar zimzelena sladica. Tako enostaven in preprost, a hkrati tako zelo okusen je jabolčni zavitek. In če mu dodam še orehe, je še slastnejši. Sočna jabolka, okus cimeta in prijetno hrustljanje orehov … jabolčni zavitek z orehi s smetanovim prelivom je enostavno najboljši.
Pripomočki za pripravo jabolčnega zavitka z orehi in smetanovim prelivom:
- nož
- ribežen
- kuhinjska tehtnica
- večja skleda
- manjša skleda
- metlica za stepanje
- deska za rezanje
- pekač (tisti, ki pride s pečico)
- električna pečica
- čista krpa, ki ni oprana z mehčalcem
- (kozica – opcijsko)
Sestavine za pripravo jabolčnega zavitka z orehi in smetanovim prelivom:
Za jabolčni zavitek z orehi:
- 500 g zavitek svežega listnatega testa
- 1,5 kilograma jabolk (tehtana že olupljena in razkoščičena jabolka)
- 200 g orehovih jedrc
- 1/2 jedilne žlice mletega cimeta
- nekaj žlic drobtin
- 3-4 žlice sladkorja
- maslo za namastitev pekača
Za smetanov preliv:
- 180 g kisle smetane (lahko tudi nadomestite s sladko smetano za kuhanje)
- 2 celi jajci
- 1 zavitek vaniljevega sladkorjaz aromo burbonske vanilje ali 1 jedilna žlica domačega vaniljevega sladkorja
Postopek priprave jabolčnega zavitka z orehi in smetanovim prelivom
Jabolka olupimo, jim odstranimo pečke in jih naribamo v večjo skledo. Dodamo sladkor, cimet v prahu in z rokami zmešamo sestavine skupaj. Jedrca orehov pregledamo, odstranimo morebitne delce lupine, nato pa jih grobo nasekljamo in dodamo jabolkom. Ponovno premešamo. pečico priklopimo na 170 °C (ventilacijska pečica).
Testo si razgrnemo na delovno površino, nadevali ga bomo po dolgem. Pripravimo si tudi drobtine in žlico. Pekač namažemo z maslom (sama maslo stopim v kozici in ga enostavno prelijem čez pekač in ga pomažem z rokami, da se premaže cel pekač). Jabolka z orehi zajamemo s čistimi rokami in jih ožamemo. Nadev enakomerno razporedimo po 3/4 testa, kot je prikazano na sliki. Čez pa posujemo 1-2 žlici drobtin, ki bodo vpile sok jabolk.
Nato zavihamo robove zavitka (tako kot je prikazano na sliki, da nam jabolčni nadev z orehi ne bo uhajal ven.
Sedaj pa od spodaj navzgor zavijemo zavitek in ga položimo na z maslom namazan pekač. Postopek ponovimo z vsemi listi listnatega testa in jabolčne zavitke z orehi polagamo v pekač enega poleg drugega.
Ko so vsi zavitki v pekaču, pripravimo smetanov preliv za zavitek. V skledo damo kislo smetano (lahko uporabite tudi sladko smetano za kuhanje), jajci in vaniljev sladkor. Z metlico za stepanje sestavine zmešamo v enotno gladko zmes – preliv. Smetanov preliv prelijemo čez jabolčni zavitek z orehi.
Pečemo v pečici, ki se je že ogrela na 170 °C (ventilacijska pečica) približno 35-40 minut (moj zavitek je bil pečen v 35 minutah, peko prilagodite glede na zmogljivost vaše pečice. Zavitek naj bo lepo zlato rjavo pečen.
Pečen jabolčni zavitek z orehi pokrijemo s čisto krpo (naj ne bo oprana z mehčalcem) in ga pustimo, da se nekoliko ohladi.
Nato pa še mlačnega ali pa hladnega narežemo na poljubno velike kose in postrežemo.
Uživajte v okusih, ki jih ponuja jabolčni zavitek z orehi in smetanovim prelivom.