Rižev narastek s kvinojo
Print Friendly, PDF & Email

Rižev narastek imata moja otroka zelo rada, a ker se mi je priprava zdi dolgotrajna, ga nisem pripravljala prav pogosto. Zdaj pa že nekaj časa vem, da je dobro pred kuhanjem riž namakati, kar tudi zelo skrajša čas kuhanja in tako je sta mlečni riž in rižev narastek pri nas večkrat na meniju.

Riževemu narastku dodam še kvinojo, saj je bogata z beljakovinami in jo sicer preredko uživamo, v narastku pa nikogar prehudo ne moti. Namesto običajnega belega sladkorja uporabim kokosov sladkor, zato pa je narastek bolj rjavkaste barve. Dober je še topel ali pa potem, ko se ohladi. Če želimo dobro okusiti vse okuse, ki se že skrivajo v njem, je najbolje jesti kar takega, po želji pa ga lahko posujemo s sladkorjem v prahu ali prelijemo s sadnim prelivom.

Rižev narastek s kvinojo

Pripomočki za rižev narastek s kvinojo:

 • pekač velikosti 20 x 30 cm

Sestavine za rižev narastek s kvinojo:

Za pekač velikosti 20 x 30 cm:

 • 200 g belega riža
 • 50 g kvinoje
 • 0,9 l ovsenega napitka (ali kravjega mleka)
 • 2 jajci
 • 45 g masla
 • 40 g kokosovega sladkorja
 • 1 žlička belega sladkorja
 • ščep soli
 • za 1/4 žličke cimeta
 • za 1 žličko vanilijeve paste

Postopek za rižev narastek s kvinojo:

Večer pred pripravo riževega narastka posebej namočimo 200 g riža in 50 g kvinoje.

Rižev narastek s kvinojo

Ko se lotimo priprave, v večji lonec vlijemo 0,5 l ovsenega napitka oz. mleka po želji in ga solimo s ščepom soli. Ko zavre, vanj stresemo odcejeno in splaknjeno kvinojo. Kuhamo 20 minut.

Rižev narastek s kvinojo

Po 20 minutah v lonec dodamo še splaknjen in odcejen riž. Kuhamo še približno 25 minut, dokler nista riž in kvinoja zmehčana. Vmes večkrat premešamo z žlico ali kuhalnico ter dolijemo preostale 4 dl napitka. Med kuhanjem večkrat premešamo. Kuhano zmes ohladimo najmanj do mlačnega.

Rižev narastek s kvinojo

Ko sta kuhana riž in kvinoja ohlajena približno na sobno temperaturo, v kozici stopimo 45 g masla.

Rižev narastek s kvinojo

Tekoče maslo vmešamo k rižu – lahko si pomagamo kar z mešalnikom. Maslo, ki ostane po dnu in straneh kozice, s čopičem prenesemo na pekač in ga tako namastimo.

Rižev narastek s kvinojo

Nato ločimo rumenjaka od beljakov in k rumenjakoma vsujemo 40 g kokosovega sladkorja. Stepemo, da nastane zračna, puhasta zmes, ki ne bo tipično rumene, pač pa svetlo rjave barve.

Rižev narastek s kvinojo

Dodamo ji še žličko vanilijeve paste.

Rižev narastek s kvinojo

Primešamo pa še 1/4 žličke cimeta v prahu.

Rižev narastek s kvinojo

Zmes postopno vmešamo med ohlajen riž. Zdaj lahko še mešamo z mešalnikom na nizki hitrosti.

Rižev narastek s kvinojo

Iz beljakov stepemo sneg. Da se lažje in lepše speni, mu med mešanjem dodamo žličko navadnega belega sladkorja.

Rižev narastek s kvinojo

Sneg postopno primešamo k riževi masi. Zdaj ne mešamo več z mešalnikom, ampak z žlico. Zmes zajamemo spodaj in jo z žlico nežno obrnemo. Ponavljamo, dokler ni vmešan ves sneg in masa postane bolj rahla, kot je bila.

Rižev narastek s kvinojo

Maso za rižev narastek s kvinojo nadevamo na pomaščen pekač. Z žlico maso lepo pogladimo in ga damo v klasično pečico, ogreto na 170 °C za 1 uro oz. dokler ni po vrhu lepe zlatorjave barve.

Rižev narastek s kvinojo

Ko je rižev narastek s kvinojo pečen, ga z žlico preložimo v skledice ali pa počakamo, da se nekoliko ohladi, da ga lažje narežemo na kose. Dober tek!

Rižev narastek s kvinojo

Z vami delim še nekaj idej za narastek, sadni preliv in recepte s kvinojo:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor