Rahli krofi s kislo smetano
Print Friendly, PDF & Email

Odkar sem pred leti odkrila ta recept, za pripravo rahlih krofov s kislo smetano, uporabljam le še tega. Namreč krofi s kislo smetano so zelo rahli, kot oblaček. Njihov okus je odličen tudi brez polnila in v ustih se kar topijo, saj so ne le okusni in rahli, temveč tudi mehki kot pena. In takšni niso le prvi dan, ko jih ocvremo. Tudi drugi, tretji dan ostanejo prav takšni – seveda, če jih prej ne zmanjka. 🙂

Priprava ni težavna, le čas si morate vzeti in nikakor ne hiteti.

rahli-krofi-s-kislo-smetano

Pripomočki za krofe s kislo smetano:

 • lesena kuhalnica ali kuhinjski robot
 • valjar
 • poljubno velik modelček za izrezovanje ali kozarec
 • ponev za cvrtje z višjim robom

Sestavine za krofe s kislo smetano:

 • 200 g ostre moke
 • 300 g gladke moke
 • 25 g svežega kvasa
 • 50 ml toplega mleka (ne vročega!)
 • 150 ml kisle smetane (okoli 190 g)
 • 70 g sladkorja (jaz uporabim rjavega)
 • 1 vaniljev sladkor z aromo burbonske vanilje
 • 4 cela jajca
 • 1 jedilna žlica ruma
 • 1 jedilna žlica soka limone
 • ščep soli
 • olje za cvrtje (cca. 1 liter)
 • mleti sladkor za posip

Za nadev:

Kot vidite, je masa za rahle krofe s kislo smetano pripravljena iz 500 g moke. Zato, v kolikor želite, lahko brez težav količine le podvojite in pripravite maso iz enega kilograma moke. Zgoraj napisana količina pa zadostuje za pripravo približno 20-25 manjših krofov (odvisno od velikosti vašega modelčka za izrezovanje krofov).

Priprava rahlih krofov s kislo smetano

Najprej pripravimo kvasec. To storimo tako, da v skodelico zdrobimo kvas, dodamo 1 čajno žličko sladkorja in žličko moke (lahko gladko), dolijemo 50 ml mleka, ki smo ga segreli, da je topel (nikakor ne sme biti vroč). Premešamo in postavimo na mirno mesto v kuhinji in počakamo, da se aktivira. Medtem pripravimo ostale sestavine.

rahli-krofi-s-kislo-smetano (9)

Gladko in ostro moko stehtamo in ju obe zmešamo skupaj ter s pomočjo cedila presejemo v posodo, v kateri bomo zamesili testo. Moki dodamo še sladkor, rum in limonin sok, ščepec soli.

rahli-krofi-s-kislo-smetano

V drugi posodi pa s pomočjo metlice za stepanje zmešamo v enotno zmes 4 cela jajca, kislo smetano in vaniljev sladkor.

rahli-krofi-s-kislo-smetano-1

Ta čas je kvasec najbrž že vzhajal.

rahli-krofi-s-kislo-smetano (31)

Zato lahko pričnemo s pripravo testa za rahle krofe s kislo smetano. Mesite lahko na roke (z uporabo lesene kuhalnice) ali pa si pomagate z kuhinjskim robotom. Sama uporabim kuhinjskega robota, saj tako prihranim nekaj časa.

Testo pripravimo tako, da moki izmenično dodajamo kvas (obvezno ga zajemamo z leseno žlico) in zmes iz jajc, kisle smetane. Oboje dodajamo izmenično toliko časa, da vse dodamo k moki.

Izmenično dodajamo sestavine.
Izmenično dodajamo sestavine.

Nato testo z leseno kuhalnico ali pa s pomočjo kuhinjskega robota mešamo (stepam) toliko časa, da testo postane lepo, gladko in začne odstopati od posode, tudi lesene kuhalnice, če stepate z njo. Ta korak je zelo pomemben za pripravo rahlih krofov s kislo smetano, zato si zanj vzemite čas. Samo mešanje testa ”na roke” traja približno 30 – 35 minut. Z kuhinjskim robotom (srednja hitrost) pa približno 10 minut manj.

Testo za rahle krofe s kislo smetano med mešanjem (po cca. 15 minutah).
Testo za rahle krofe s kislo smetano med mešanjem (po cca. 15 minutah).

Ko je testo pripravljeno, ga pokrijemo (testo naj bo v posodi, v kateri smo ga zamesili) s čisto kuhinjsko krpo in postavimo na miren kotiček v kuhinji, (kar na delovnem pultu, ne nad ali ob radiatorju) kjer naj vzhaja 60 – 90 minut.

rahli-krofi-s-kislo-smetano (76)
Tako mora izgledati testo, preden ga pokrijemo s krpo in damo vzhajat.

Ko je testo vzhajano, si pripravimo delovno površino, na katero pogrnemo večjo krpo, na kateri bomo valjali testo, valjar in modelček za izrezovanje krofov (v mojem primeru kar kozarec), nekaj moke, da bomo pomokali površino in testo. Sama uporabim kar bombažno posteljno rjuho, ki jo imam v ta namen in jo razgrnem čez celo mizo tako, da bom na eni polovici valjala in odlagala izrezane krofe, z drugo polovico pa bom kasneje pokrila izrezane krofe, da bodo vzhajali.

rahli-krofi-s-kislo-smetano (80)

Delovno površino na rahlo pomokamo in nanjo kipnemo vzhajano testo za rahle krofe s kislo smetano. Testo na rahlo razvaljamo, brez večjega pritiskanja na približno 1,5 – 2 centimetra debelo.

rahli-krofi-s-kislo-smetano (85)

Izrežemo kroge (če boste za izrezovanje uporabili kozarec, potem ga med izrezovanjem nekajkrat pomočite v moko, da se testo ne bo prijemalo kozarca). Izrezane kroge za krofe previdno polagamo enega zraven drugega (vmes pustimo nekaj cm prostora). Preostalo testo nežno pregnetemo, ponovno razvaljamo in zopet izrežemo krofe. To ponavljamo tako dolgo, da porabimo vse testo. Na koncu lahko iz ostankov naredite tudi kroglico, ki jo oblikujete med dlanmi.

rahli-krofi-s-kislo-smetano (91)

Izrezane krofe pokrijemo in jih pustimo, da vzhajajo.

rahli-krofi-s-kislo-smetano (99)

Vzhajajo naj 20-30 minut. Po tem času jih nežno odkrijemo in previdno obrnemo na drugo stran, da bodo vzhajali še z druge strani.

Krofi, vzhajane iz ene strani, obrnjeni okoli.

Tudi na drugi strani naj vzhajajo 20-30 minut.

Testo vzhajano iz obeh strani.

Ko so krofi vzhajani iz obeh strani, pripravimo ponev, v kateri bomo cvrli in vanjo vlijemo olje, in ga počasi segrejemo. Zelo pomembno je, da olja ne segrejemo na hitro in potem zmanjšamo temperaturo na štedilniku, ampak da olje segrevamo na stopnji, na kateri bomo krofe tudi ocvrli. Ko je olje dovolj segreto (to lahko preverite tako, da ko v olje pomočimo npr. leseno kuhalnico, mora okoli nje zacvrčati), vanje nežno ”zvračamo” krofe. Cvremo jih po 3 minuti na vsaki strani, v odkriti ponvi.

rahli-krofi-s-kislo-smetano-3

Ko so pečeni, jih s pomočjo penovke poberemo ven in jih odložimo na pladenj, ki smo ga predhodno obložili s papirnatimi brisačkami, ko bodo popivnale odvečno olje. Sama jih nežno s pomočjo paprinate brisačke popivnam tudi po vrhu.

rahli-krofi-s-kislo-smetano (142)

Ko se krofi ohladijo (lahko so še malenkost topli), jih po želji poljubno napolnimo s pomočjo dresirne vrečke ali injekcije (marmelada, nutella, vaniljeva krema … ) in posujemo s sladkorjem v prahu ali oblijemo s čokolado, če polnimo z npr. vaniljevo kremo.

rahli-krofi-s-kislo-smetano (150)

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 72 Povprečno: 4.2]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor