Žolca iz svinjskih nogic
Print Friendly, PDF & Email

Domača žolca se lahko kuha iz različnih kosov svinjskega mesa – svinjske nogice, rilček, uhlji, kožice, jezik, meso iz glave, tudi kakšen kos govedine lahko popestri okus. Danes bomo žolco pripravili samo iz svinjskih nogic. Žolco iz svinjskih nogic uživamo z mešanimi narezki, kot hladno predjed ali v solati s čebulo in bučnim oljem.

žolca-iz-svinjskih-nogic-5

Žolca iz svinjskih nogic – pripomočki:

  • lonec
  • cedilo
  • nož
  • posoda za žolco 30 cm x 10 cm ali več manjših posodic

Žolca iz svinjskih nogic – sestavine:

Za približno 8 oseb

  • 1,5 kg svinjskih nogic
  • jušna zelenjava (korenček, čebula, peteršilj, česen)
  • 7 zrn celega popra
  • žlička majarona
  • žlička timijana
  • lovorov list
  • žlica domače mešanice začimb
  • sol
  • 1 vrečica želatine

Žolca iz svinjskih nogic – postopek:

Svinjske nogice temeljito operemo in očistimo. Kuhamo jih v loncu skupaj z jušno zelenjavo in začimbami. Vode nalijemo samo toliko, da so nogice pokrite in malo čez. Kuhajo naj se na rahlem ognju tako dolgo, dokler meso ne začne odstopati od kosti.

žolca-iz-svinjskih-nogic-1

Meso poberemo iz juhe in ga ločimo od kosti.

žolca-iz-svinjskih-nogic-2

Meso enakomerno razporedimo po pekaču. Če kdo želi, lahko po vrhu mesa naloži tudi narezano korenje iz juhe, lahko tudi nalistane kisle kumarice, če kdo želi, lahko za ostrino doda tudi nekaj čilija. Danes smo uporabili samo meso. Ker imamo pri nas radi malo bolj čvrsto žolco, smo v juho zakuhali še želatino. Po navodili iz vrečke namočimo želatino v malo hladne vode, da nabrekne in nato jo pomešamo v 5 do 6 dl precejene juhe. Juho prelijemo preko mesa. Posodo damo na hladno, da se juha strdi, najbolje čez noč.

žolca-iz-svinjskih-nogic-3Dober tek!

žolca-iz-svinjskih-nogic-4

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor