Vrtnice z vaniljevo kremo
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčne vrtnice najbrž poznate. Te okusne očarljivke. Tokrat sem šla korak dlje in ustvarila vrtnice z vaniljevo kremo. So rahle, mehke, zaradi okusne vaniljeve kreme pa se kar topijo v ustih. Primerne tudi za različna praznovanja, saj jih enostavno primemo v roke in uživamo v okusu, ki ga ponujajo.

Vrtnice-z-vaniljevo-kremo (2)

Vrtnice z vaniljevo kremo – pripomočki:

  • nož
  • papirnati modelčki za maffine
  • pekač za maffine
  • kozica
  • skodelica
  • merilnik tekočin
  • metlica za mešanje
  • jedilna žlica

Vrtnice z vaniljevo kremo – sestavine:

  • 2 paketka 275 g  pakiranja že razvaljanega, svežega listnatega testa (lahko pa kupite tudi takšnega, ki ga morate še razvaljati)

Za vaniljevo kremo:

  • 600 ml mleka
  • 6 žlic sladkorja
  • 2 vaniljeva praška za pripravo pudinga z burbonsko vaniljo
  • 200 ml sladke smetane

Vrtnice z vaniljevo kremo – postopek priprave:

Vaniljeva krema

Najprej pripravimo vaniljevo kremo. Čisto preprosto je, zato brez skrbi. Najprej namerimo količino mleka in ga vlijemo v kozico, v kateri ga bomo skuhali. Od skupne količine mleka vzamemo 10 žlic mleka stran in jih prelijemo v večjo skodelico, v kateri bomo pripravili prašek za puding. Mleko v kozici postavimo na štedilnik in pustimo, da zavre. Medtem pripravimo prašek za puding.

Vrtnice-z-vaniljevo-kremo (7)V kolikor imate doma navaden prašek za vaniljev puding (brez dodane burbonske vanilje) bo tudi ta dober. V skodelico, v kateri imamo mleko, stresemo še prašek pudinga in sladkor. S pomočjo metlice za stepanje zmešamo v homogeno zmes, brez grudic.

Vrtnice-z-vaniljevo-kremo (8)Mleko je medtem najbrž že blizu vrenja. Zato vanj vlijemo pripravljeno zmes iz praška za puding, mleka in sladkorja. Neprestano mešamo z metlico.

Vrtnice-z-vaniljevo-kremo (9)Mešamo nekaj minut, da se puding skuha. Ko je kuhan, je gost. Odstavimo s štedilnika in počakamo, da se nekoliko ohladi. Vmes mešamo, da nam na vrhu ne nastane skorja.

Vrtnice-z-vaniljevo-kremo (10)Ko se puding nekoliko ohladi, mu dodamo sladko smetano. Smetane ne stepamo, ampak jo le vlijemo k pudingu in s pomočjo metlice zmešamo v homogeno zmes.

Vrtnice-z-vaniljevo-kremo (11)

Vrtnice-z-vaniljevo-kremo (12)Tako. Naša vaniljeva krema za vrtnice je pripravljena. Medtem, ko bomo pripravljal testo, se bo še malenkost ohladila, kar je prav. Med tem jo nekajkrat premešajmo.

Priprava vrtnic z vaniljevo kremo

Listnato testo si pripravimo na delovno površino. Moje je sveže in že razvaljano, zato valjanje ni potrebno. V kolikor imate zamrznjenega, ga seveda ne pozabite dovolj zgodaj vzeti iz skrinje in odtajati. V tem primeru bo potrebno tudi valjanje, zato si pripravite tudi valjar in malo moke. Lahko pa se še dodatno potrudite in listnato testo pripravite sami doma.

Pečico prižgemo in temperaturo nastavimo na 200 stopinj Celzija. Pripravimo si pekač za muffine in vanje položimo papirnate modelčke za maffine. Iz zgoraj omenjene količine testa boste naredili 12-14 vrtnic z vaniljevo kremo.

Listnato testo, ki smo ga pripravili na delovno površino s pomočjo noža narežemo na trakove, široke približno 5 centimetrov.

Vrtnice-z-vaniljevo-kremo (13)S pomočjo žlice na vsak posamezen trak nanesemo 2-3 žlice vaniljeve kreme in jo razmažemo.

Vrtnice-z-vaniljevo-kremo (14)Spodnji rob malenkost zavihamo navzgor. Tako nam spodaj vaniljeva krema ne bo uhajala iz vrtnic.

Vrtnice-z-vaniljevo-kremo (15)Nato vrtnice zvijemo skupaj in oblikujemo ”cvet”. Cvet vrtnice z vaniljevo kremo položimo v papirnati modelček za maffine in vse skupaj položimo v pekač za maffine. Postopek ponovimo za vse trakove.

Vrtnice-z-vaniljevo-kremo (17)Pečica je sedaj najverjetneje že ogreta, zato vrtnice skupaj s pekačem potisnemo v pečico in pečemo na srednji višini približno 25 minut.
Ko so pečene, jih vzamemo iz pečice in pustimo, da se nekoliko ohladijo, preden jih premaknemo na servirni pladenj.

Vrtnice-z-vaniljevo-kremo (1)Zelo teknejo, ko so še malo mlačne ali pa hladne. V vsakem primeru bodo slasten in sladek zalogaj.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor