Prepleteni skutno-jabolčni zavitek
Print Friendly, PDF & Email

Včasih se znajdem v dilemi, ali pripraviti skutni ali jabolčni zavitek. Tokrat sem se odločila kar za oba in ju združila v skutno-jabolčni zavitek. Ne gre za enoten nadev iz dveh glavnih sestavin – jabolk in skute – pač pa za dva zavitka, ki sem ju prepletla med seboj v nekakšno kito ali svitek in ju spekla. Med peko sta se združila in ko smo ta prepleteni zavitek jedli, je bilo na enem koncu več skutnega, na drugem več jabolčnega. Tako smo bili zadovoljni vsi – tisti, ki imamo raje skutnega, in tisti, ki imajo raje jabolčnega. Ali obratno. 🙂 Priprava je zelo enostavna in še največ časa nam bo vzela peka, ki pa se pravzaprav opravi kar sama, mi pa medtem že pospravimo kuhinjo. 😉

Pripomočki za prepleteni skutno-jabolčni zavitek:

  • skledi
  • ribežen
  • tehtnica
  • žlica
  • žlička
  • kuhinjski čopič
  • pult oz. delovna površina
  • pekač velikosti 23 x 28 cm
  • pečica

Sestavine za prepleteni skutno-jabolčni zavitek:

Za pekač velikosti 23 x 28 cm:

  • 700 g jabolk (tehtano olupljenih in naribanih)
  • 280 g bučke (lahko nadomestimo z jabolki)
  • 30 g kokosovega sladkorja (lahko uporabimo tudi drugo vrsto sladkorja)
  • 1/2 žličke cimeta
  • 1 ščepec soli
  • 300 g skute
  • 180 g jogurta
  • 3 jajca velikosti M
  • 40 g + 10 g belega sladkorja
  • 25 g sladke smetane za premaz
  • 6 plasti vlečenega testa (približno 300 g)
  • malo olja za namastitev pekača

Postopek za prepleteni skutno-jabolčni zavitek:

Ta zavitek pripravimo tako, da pripravimo dva ločena zavitka, skutni in jabolčni zavitek. Za jabolčni zavitek olupimo in naribamo jabolka v skledo, prav tako bučko (ki pa jo lahko nadomestimo z jabolki).

Čez posujemo 30 g kokosovega sladkorja, pol žličke cimeta in ščepec soli. Premešamo, da dobimo enoten nadev.

S tem nadevom bomo nadevali 3 plasti vlečenega testa. Še prej pa pripravimo skutni nadev za skutni zavitek: v skledo damo 300 g skute, 180 g jogurta in 3 jajca, ki jih rahlo razžvrkljamo.

Kar z žlico premešamo in dodamo 40 g sladkorja.

Ponovno premešamo in tudi skutni nadev je pripravljen, zato se lahko lotimo nadevanja testa. Testo razgrnemo na delovno površino. Sama običajno na pult položim še kuhinjsko krpo, na katero potem dam liste testa. Prvo plast testa torej namažemo s tretjino skutnega nadeva. Ob robovih testo rahlo zapognemo, da nam nadev ne bo uhajal ven in testo po dolgem zvijemo v zavitek.

Enako naredimo tudi z jabolčnim zavitkom: tretjino jabolčnega nadeva premažemo po drugi plasti vlečenega testa, zavihamo robove in ga zvijemo.

Potem položimo oba zavitka – skutnega in jabolčnega – drugega poleg drugega in ju prepletemo, ovijemo enega okoli drugega. Prepleten skutno-jabolčni zavitek položimo v rahlo naoljen pekač, nato pa postopek ponovimo še s preostalimi 4 plastmi testa in preostankom obeh nadevov. Na koncu dobimo 3 prepletene zavitke.

Te zavitke s pomočjo kuhinjskega čopiča premažemo s 25 g sladke smetane in jih posujemo z 10 g sladkorja.

Pekač položimo v klasično pečico, ki smo jo ogreli na 175 °C in prepleteni skutno-jabolčni zavitek pečemo približno 60 minut, da dobi zlatorjavo skorjico. Ko je pečen, pekač postavimo na pult, da se malo ohladi. Lažje ga bomo lepo zrezali, ko bo vsaj nekoliko ohlajen. Naj vam tekne!

Če so vam všeč sladki zavitki, poskusite še te:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor