Odličen jesenski štrudelj
Print Friendly, PDF & Email

Štrudelj res ni moja prva izbira, ko se odločam za peko sladic, a so me pravkar nabrana domača jabolka napeljala na misel o peki jabolčnega zavitka. Ker je narava v tem času tako radodarna s pridelki, v kotu kuhinje pa so čepeli še zadnja letošnja bučka in nekaj korenčkov, sem dobila navdih za malo drugačen jabolčni zavitek – nastal je odličen jesenski štrudelj.

odlicen jesenski strudelj (10)

Pripomočki za jesenski štrudelj:

  • nož
  • deska
  • multipraktik ali ribežen
  • lupilec ali nož
  • skleda
  • žlica
  • vilica
  • kuhinjska krpa
  • pravokotni pekač s papirjem za peko
  • kozica
  • čopič

Sestavine za jesenski štrudelj:

  • 500 g listnatega testa
  • 180 g jabolk
  • 450 g bučk
  • 250 g korenja
  • sladkor in cimet po okusu
  • 2 žlici kisle smetane ali smetane za kuhanje
  • 2 žlici masla

Postopek za jesenski štrudelj:

Za jesenski štrudelj najprej pripravimo nadev. Zanj olupimo, operemo, narežemo in naribamo jabolka, bučke in korenje. Lahko si pomagamo z multipraktikom ali pa uporabimo ribežen. Količino sestavin lahko prilagodimo svojemu okusu ali ponudbi svojega vrta.

odlicen jesenski strudelj (1)

Vse premešamo in sladkamo po okusu. Po želji dodamo tudi cimet. Uporabila sem 2 noževi konici cimeta in 5 žlic sladkorja.

odlicen jesenski strudelj (2)

Dodamo še smetano za kuhanje ali kislo smetano in vse dobro premešamo.

odlicen jesenski strudelj (3)

Pripravimo pekač: na dno položimo kos papirja za peko. Na pult razgrnemo kuhinjsko krpo in nanjo položimo listnato testo. Na prvo plast testa damo približno dve zvrhani žlici nadeva in ga razporedimo po celotni površini. To bomo najlažje storili z vilico.

odlicen jesenski strudelj (4)

Rob ob krajši stranici zapognemo, nato pa po dolžini zvijemo nadevano testo v zavitek. Položimo ga na pekač.

odlicen jesenski strudelj (5)

Ko na tak način porabimo ves nadev in vse zavitke zložimo na pekač, jih po vrhu premažemo s stopljenim maslom. Tega damo v kozico in na štedilniku na nizki temperaturi mešamo, dokler se ne stopi. Potem ga s pomočjo kuhinjskega čopiča nanesemo na zavitek, da se lepo zasveti.

odlicen jesenski strudelj (6)

Jesenski zavitek pečemo približno 40 minut pri 150 °C oziroma dokler ni lepo zlatorjavo zapečen.

Rahlo ohlajenega lahko posujemo s sladkorjem v prahu in čimprej postrežemo, okusen pa je tudi hladen.

Zavitek bo še bolj okusen, če bomo testo pripravili sami.

odlicen jesenski strudelj (15)

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor