Jabolčni zavitek s čokolado in mandlji
Print Friendly, PDF & Email

Jabolčni zavitek je klasična sladica iz vlečenega testa in nadeva iz jabolk, sladkorja in cimeta. Marsikdo se bo strinjal z mano, da je odličen. No, morda bi imeli ljubitelji čokolade kakšen pomislek, tako kot jaz. 🙂 Zato sem se odločila, da klasično sladico malo nadgradim in ji dodam čokoladni ganaš, ki je neprekosljiv, in mlete mandlje, ki lepo dopolnjujejo okus jabolk in cimeta, obenem pa dajejo teksturo. Nastal je jabolčni zavitek s čokolado in mandlji, ki je tako enostaven za pripravo kot klasična verzija, le da moramo pripraviti pravzaprav tri nadeve, torej potrebujemo le malo več časa.

Pripomočki za jabolčni zavitek s čokolado in mandlji:

  • skleda
  • ribežen
  • žlica
  • žlička
  • kozici
  • kuhalnica
  • skledica
  • deska
  • nož
  • kuhinjski čopič
  • tehtnica
  • pult oz. delovna površina
  • pekač velikosti približno 23 x 28 cm
  • štedilnik
  • pečica

Sestavine za jabolčni zavitek s čokolado in mandlji:

Za pekač velikosti 23 x 38 cm:

  • 900 g jabolk (tehtano olupljenih in naribanih)
  • 200 g mlečne čokolade
  • 100 g + 25 g sladke smetane
  • 75 g masla
  • 30 g drobtin
  • 50 g + 10 g mletih mandljev
  • 50 g + 10 g kokosovega sladkorja (lahko uporabimo tudi drug sladkor)
  • ščep soli
  • žlica limoninega soka
  • 1/2 žličke cimeta
  • 4 plasti vlečenega testa (okoli 190 g)
  • žlica olja za namastitev pekača

Postopek za jabolčni zavitek s čokolado in mandlji:

Za pripravo jabolčnega zavitka s čokolado in mandlji moramo pripraviti pravzaprav tri nadeve, s katerimi bomo nadevali liste vlečenega testa. Najprej olupimo in v skledo naribamo jabolka.

Naribanim jabolkom dodamo 50 g kokosovega sladkorja, pol žličke cimeta, ščep soli, žlico limoninega soka in vse dobro premešamo.

Pripravimo čokoladni nadev, in sicer tako, da nasekljamo 200 g mlečne čokolade. Damo jo v skledico. V kozico nalijemo 100 g sladke smetane in jo postavimo na štedilnik. Ko začne vreti, jo prelijemo po nasekljani čokoladi. Pustimo stati dobro minutko, da toplota smetane čokolado ogreje in začne topiti, nato pa premešamo z žlico. Najprej se nam bo zdelo, da se sestavini ne bosta združili, a kmalu nastane temno rjava, svetleča čokoladna zmes, ki je božanskega okusa.

Pripravimo še mandlje in drobtine. V drugo kozico damo 75 g masla in ga stopimo na štedilniku na zmerni temperaturi. V kozico dodamo še 50 g mletih mandljev in 30 g drobtin. Premešamo s kuhalnico in pražimo nekaj minut, da začnejo drobtine postajati zlato-rjave barve, pri tem pa pazimo, da temperatura ni previsoka, saj bi se nam hitro lahko spodnja plast prismodila.

Nadeve imamo pripravljene, zato se lotimo še priprave testa. Lahko seveda uporabimo domačega ali pa si vse skupaj malo poenostavimo in uporabimo kupljeno testo. Razgrnemo ga na delovno površino (sama vedno pogrnem še kuhinjsko krpo) in četrtino čokoladnega namaza namažemo po celotni površini testa.

Na čokolado nadevamo četrtino jabolčnega nadeva in četrtino mandljevega.

Nadevano testo zvijemo po dolžini in ga položimo v rahlo naoljen pekač. Postopek ponovimo še s preostalimi tremi plastmi testa. Nato jabolčni zavitek s čokolado in mandlji premažemo s 25 g sladke smetane. Pomagamo si s kuhinjskim čopičem.

Čez premazan zavitek posujemo še 10 g mletih mandljev in 10 g kokosovega sladkorja.

Jabolčni zavitek s čokolado in mandlji položimo v klasično pečico, ogreto na 175 °C in ga pečemo 1 uro, da lepo pozlati.

Pečeni zavitek vzamemo iz pečice in ga pustimo v pekaču, da se malo ohladi, nato pa ga razrežemo na poljubno velike kose in ga ponudimo. Odličen je še topel ali popolnoma ohlajen. Dober tek!

Poskusite tudi te sladke zavitke:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. Naša družina ima zelo raznolike želje glede prehrane (pa sem niti ne štejem mačkov :)), zato vsak dan kuham vsaj dve različici kosila. Kuhanje za različne okuse mi je v izziv, zato se med mojimi recepti najdejo ideje za mesojedce, vegetarijance in vegane.

Dodaj odgovor