Preprost skutni zavitek
Print Friendly, PDF & Email

Preprost skutni zavitek je lahko hitra rešitev za pogostitev obiskov, ko nimamo veliko časa za pripravo sladice. Priročno je, ker ga lahko pripravimo že en dan prej in ga do peke shranimo v hladilniku. Najokusnejši je sveže pečen in posut s sladkorjem v prahu. Tako se zelo prileže, ko pridemo domov in se pogrejemo ob skodelici čaja in koščku toplega skutnega zavitka.

preprost skutni zavitek (5)

Pripomočki za preprost skutni zavitek:

  • skleda
  • valjar
  • žlica
  • podolgovat pekač
  • kos aluminijaste folije v velikosti pekača
  • cedilo

Sestavine za preprost skutni zavitek:

Za 6 oseb

  • 500 g zamrznjenega listnatega testa, ki smo ga čez noč pustili na sobni temperaturi, da se je odtalilo
  • 500 g skute
  • 4 žlice kisle smetane
  • 2 jajci
  • ščepec soli
  • 3 žlice sladkorja oz. po okusu
  • malo moke za razvaljanje testa
  • košček masla za namastitev pekača
  • žlička sladkorja v prahu

Postopek za preprost skutni zavitek:

Najprej pripravimo skutni nadev. Zanj v skledo damo jajci, skuto, kislo smetano, sladkor in sol. Vse sestavine premešamo. V nadev lahko sicer dodamo še limonino lupinico, rozine ali drugo suho sadje.

preprost skutni zavitek (1)

Nato moramo pripraviti testo. Površino, kjer ga bomo razvaljali, posujemo z žličko moke. Pomokamo tudi valjar. Testo položimo na sredino pomokane površine in pričnemo z valjanjem. Pri valjanju smo pozorni na obliko testa – najbolje je, da ostane pravokotne oblike.

preprost skutni zavitek (2)

Na razvaljano testo namažemo polovico nadeva. Zapognemo robove in nadevano testo zvijemo v zavitek. Položimo ga na pekač, ki smo ga namastili s koščkom masla. Namesto masla lahko na pekač položimo list papirja za peko.

preprost skutni zavitek (3)

Postopek ponovimo z drugo polovico testa in nadeva. Pekač prekrijemo z aluminijasto folijo in ga postavimo v pečico, ogreto na 150 °C. Skutni zavitek pečemo približno 1 uro, nato folijo odstranimo. Pri tem bodimo pozorni na paro, ki je ujeta pod njo – najbolje, da jo odstranimo s pomočjo vilice ali kuhinjske rokavice, da nas ne bo opekla po prstih.

Skutni zavitek pečemo še približno 15 minut, da postane po vrhu rjavo zapečen.

Najslajši je še topel in posut s sladkorjem v prahu.

preprost skutni zavitek (4)

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 19 Povprečno: 4.5]

Kuhartnica

Za imenom Kuhartnica ustvarjam Deja Horvat. Rada kuham, pečem, fotografiram in preživljam čas s svojo družino, v katero spadata tudi dva mačka. O naših dogodivščinah pišem blog Kuhartnica, kjer zapisujem ustvarjalne podvige s svojo malčico, izzive materinstva, pišem recepte za jedi, ki bodo nahranile želodčke vse družine, in objavljam svoje avtorske pobarvanke za mamice - da si končno vzamejo tistih 5 minutk zase! :)

Dodaj odgovor