Preprost skutni zavitek
Preprost skutni zavitek je lahko hitra rešitev za pogostitev obiskov, ko nimamo veliko časa za pripravo sladice. Priročno je, ker ga lahko pripravimo že en dan prej in ga do peke shranimo v hladilniku. Najokusnejši je sveže pečen in posut s sladkorjem v prahu. Tako se zelo prileže, ko pridemo domov in se pogrejemo ob skodelici čaja in koščku toplega skutnega zavitka.
Pripomočki za preprost skutni zavitek:
- skleda
- valjar
- žlica
- podolgovat pekač
- kos aluminijaste folije v velikosti pekača
- cedilo
Sestavine za preprost skutni zavitek:
Za 6 oseb
- 500 g zamrznjenega listnatega testa, ki smo ga čez noč pustili na sobni temperaturi, da se je odtalilo
- 500 g skute
- 4 žlice kisle smetane
- 2 jajci
- ščepec soli
- 3 žlice sladkorja oz. po okusu
- malo moke za razvaljanje testa
- košček masla za namastitev pekača
- žlička sladkorja v prahu
Postopek za preprost skutni zavitek:
Najprej pripravimo skutni nadev. Zanj v skledo damo jajci, skuto, kislo smetano, sladkor in sol. Vse sestavine premešamo. V nadev lahko sicer dodamo še limonino lupinico, rozine ali drugo suho sadje.
Nato moramo pripraviti testo. Površino, kjer ga bomo razvaljali, posujemo z žličko moke. Pomokamo tudi valjar. Testo položimo na sredino pomokane površine in pričnemo z valjanjem. Pri valjanju smo pozorni na obliko testa – najbolje je, da ostane pravokotne oblike.
Na razvaljano testo namažemo polovico nadeva. Zapognemo robove in nadevano testo zvijemo v zavitek. Položimo ga na pekač, ki smo ga namastili s koščkom masla. Namesto masla lahko na pekač položimo list papirja za peko.
Postopek ponovimo z drugo polovico testa in nadeva. Pekač prekrijemo z aluminijasto folijo in ga postavimo v pečico, ogreto na 150 °C. Skutni zavitek pečemo približno 1 uro, nato folijo odstranimo. Pri tem bodimo pozorni na paro, ki je ujeta pod njo – najbolje, da jo odstranimo s pomočjo vilice ali kuhinjske rokavice, da nas ne bo opekla po prstih.
Skutni zavitek pečemo še približno 15 minut, da postane po vrhu rjavo zapečen.
Najslajši je še topel in posut s sladkorjem v prahu.
Dober tek!