Pisani marmorni kolač
Dodali smo mu malo barve in tako je okusen klasičen marmorni kolač postal še bolj vabljiv in zapeljiv – pisani marmorni kolač. Še vedno pa ostaja sočen in okusen. Peka in priprava seveda ne zahtevata posebnega znanja, pa tudi časa ne.
Pisani marmorni kolač – pripomočki:
- pekač za marmorni kolač (uporabila sem silikonskega)
Mere mojega pekača so: spodnji premer 14 cm, zgornji premer 21 cm.
Pisani marmorni kolač – sestavine:
- 350 g masla
- 400 g namenske moke za pecivo
- 10 g pecilni prašek
- 200 g sladkorja
- 8 g vaniljevega sladkorja
- 230 g kisle smetane
- ščep soli
- 6 jajc
- 60 pudingovega praška okusa malina
- 5 g grenkega kakava v prahu
In še:
- žlička mletega sladkorja za posip (ni obvezno)
Pisani marmorni kolač – postopek:
Najprej stopimo maslo in pustimo, da se ohladi. Stopimo ga lahko v kozici na kuhalni plošči ali kar v mikrovalovni pečici.
Stopljenemu in ohlajenemu maslu dodamo sladkor ter z električnim mešalcem stepamo 3 minute, da se sestavini povežeta. Nato dodamo kislo smetano in spet stepamo 3 minute, da dobimo rahlo kremo. Krema bo postala puhasta in podvojila bo volumen.
Nato dodamo moko, pecilni prašek, vaniljev sladkor in ščep soli ter vse skupaj povežemo. Mešamo z mešalnikom na nizki hitrosti.
Jajca dodajam eno po eno, vmes ves čas mešamo z mešalnikom na nizki hitrosti. Sestavine se morajo povezati.
Dobili smo rahlo biskvitno testa. Testo razdelimo na približno tri enake dele. Zato potrebujemo dve dodatni skodeli.
Prvi del biskvita naj ostane takšen kot je – vaniljev.
V drugi del umešamo 5 g grenkega kakava v prahu. To lahko storimo kar z žlico ali kuhalnico.
In v tretji del biskvita umešamo malinov puding (prašek). Ta del testa lahko pustimo kar v prvotni posodi in zmešamo s pomočjo električnega mikserja.
Silikonski pekač naoljimo in vanj s pomočjo žlice izmenično dajemo 2 žlici vaniljevega testa, nato 2 žlici čokoladnega testa in 2 žlici malinovega testa. Postopek ponavljamo vse dokler nam testa ne zmanjka. Na koncu pekač malo potresemo, da se testo enakomerno porazdeli po celotnem pekaču.
Pečemo v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke, 70 minut oz. odvisno od pečice. Preverimo z zobotrebcem. Ko je pisani marmorni kolač pečen, ga vzamemo iz pečice in ga še za 5 minut pustimo v pekaču. Nato ga obrnemo na glavo, na rešeto za ohlajanje. Če se nam zgodi, da pekača še ne moremo odstraniti, ga nikar ne odstranjujmo na silo, počakamo še 5 minut in v tem času bo testo spustilo in bomo pekač z lahkoto odstranili.
Po vrhu potrosimo s sladkorjem v prahu (ni obvezno).
Zelo se prileže ob skodelici kave.
Prijetno sladkanje!
Če ste ljubitelj biskvitnega peciva, priporočam še:
- Marmorni kolač s čokoladnim prelivom.
- Marmorni kolač, ki se kuha.
- Sočni šarkelj s pomarančo in skuto.
- Kvašeni šarkelj z rozinami in kandirano pomarančno lupinico.