Pariški retež
Print Friendly, PDF & Email

Pariški retež (tudi dedov brk, mačje oči) je pecivo iz kvašenega testa, ki popelje brbončice v višave že ob prvem ugrizu. Mehko kvašeno testo, poljubna marmelada za sočnost in nežen orehov nadev. Priprava je povsem enostavna in vam ne bo vzela veliko časa. Pričakujete veliko povabljencev? Ni problema. Naredite pariški retež, ki se izdatno nareže. Zagotovo bo pravi hit.

Pariški retež – pripomočki

  • pekač (lahko kar tisti iz pečice)
  • električni mešalnik

Pariški retež – sestavine

Testo:

  • 330 g gladke bele moke
  • 100 g masla (zmehčano)
  • 3 rumenjaki
  • 20 g svežega kvasa (ali 3-5 g suhega)
  • 1dl mleka
  • 1 čajna žlička sladkorja

Orehov nadev:

  • 150 g mletih orehov (grobo ali fino – po želji)
  • 100 g sladkorja
  • sneg iz 3 beljakov
  • nekaj žlic poljubne marmelade

Namesto orehov lahko uporabite tudi mandlje, lešnike, …

Pariški retež – postopek

Maslo naj bo zmehčano, zaradi lažjega gnetenja.

V posodo odmerimo moko, dodamo na majhne koščke narezano maslo in tri rumenjake.

pariski-retez-2

Kvas v skodelici raztopimo v toplem (ne vročem) mleku, dodamo žličko sladkorja in žličko moke. Pustimo, da se aktivira. Če uporabljamo suh kvas, enostavno vse sestavine dodamo k preostalim.

Ko kvas vzhaja, ga dodamo k moki, rumenjakom in maslu, ter z rokami oblikujemo testo. Ko je testo gladko, ga oblikujemo v kroglo in jo zavijemo v folijo za živila ali damo v PVC vrečko, namenjeno živilom. Testo pustimo (na sobni temperaturi), da počiva približno 15-20 minut.

Medtem, ko testo počiva, pripravimo nadev.

Očistimo orehe in iz njih odstranimo morebitne luščine. Nato jih zmeljemo. Meni osebno je všeč, če orehi niso popolnoma zmleti, zato jih zmeljem na grobo. Lahko pa jih tudi fino zmeljete.

pariski-retez-5

Nato stepemo beljake in sladkor v trden sneg. Na koncu snegu iz beljakov in sladkorja dodamo in ročno vmešamo zmlete orehe.

pariski-retez-6

Vklopimo in na 160 °C segrejemo pečico (ventilacija).

Testo odvijemo iz folije in ga razdelimo na tri približno enake dele.

pariski-retez-7

Vzamemo prvega, ga na pomokani površini razvaljamo za približno 1-2 milimetra debelo. Testo po celi površini namažemo z marmelado (v mojem primeru domača jagodna marmelada).

pariski-retez-8

Nato pa testo po daljši strani, začnemo testo rolati, kot pri potici. Zrolamo skoraj do sredine.

pariski-retez-9

Nato pa postopek ponovimo še na drugi strani. Na koncu nam na sredini mora ostati približno 2 centimetra širok prostor. Tako pripravljeno testo prestavimo v pekač in enako naredimo še s preostalima deloma testa.

pariski-retez-10

Sedaj nadevamo orehov nadev v sredino testa, kjer smo pustili prostor. Kar z žlico, lahko pa tudi s pomočjo dresirne vrečke.

Pariški retež pečemo na 160 °C (ventilacija) 20 minut, da postane lepe zlato rumene barve.

Ko je pečen, ga pustimo na pekaču, da se malo ohladi,  nato pa bodisi popolnoma ohlajenega ali še malo mlačnega narežemo na približno 1 centimeter široke rezine in postrežemo. Sicer ne bo nič narobe, če bi rezali še toplega, a hladen se bo narezal veliko lepše.

Prijetno sladkanje!

 

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor