Pariški retež
Print Friendly, PDF & Email

Pariški retež je sladica, ki s svojo kombinacijo testa in orehovega nadeva popelje brbončice v višave že ob prvem ugrizu. Za ljubitelje orehov in tiste, ki to niso. Pariški retež vas bo navdušil! Tudi priprava je povsem enostavna in vam ne bo vzela veliko časa. Pričakujete veliko povabljencev? Ni problem. Naredite pariški retež. Zagotovo bo pravi hit.

pariski-retez-111

Pariški retež – pripomočki

  • kuhinjska tehtnica
  • čajna žlička
  • 2 plastični posodi
  • merilnik tekočin
  • jedilna žlica
  • palični mešalnik (pripomočki za stepanje in mletje)
  • valjar
  • pekač
  • papir za peko
  • prozorna folija za živila ali PVC vrečka za živila
  • skodelica za vzhajanje kvasa
  • nož

Pariški retež – sestavine

Testo:

  • 330 g moke
  • 100 g masla
  • 3 rumenjaki
  • 20 g kvasa
  • 1dl mleka za aktiviranje kvasa
  • 1 čajna žlička sladkorja

Orehov nadev:

  • 150 g mletih orehov (grobo ali fino – po želji)
  • 100 g sladkorja
  • sneg iz 3 beljakov
  • marmelada (marelična, jagodna, …)

Pariški retež – postopek

Testo:

Najprej pripravimo sestavine. Priporočam vam, da maslo predhodno nekaj časa pustite na sobni tempereturi, da se zmehča. Približno 10 minut bo dovolj.

Moko stresemo v posodo, dodamo na majhne koščke narezano maslo in tri rumenjake.

pariski-retez-2

Kvas v skodelici raztopimo v toplem (ne vročem) mleku, dodamo žličko sladkorja in žličko moke. Pustimo, da se aktivira.

Ko kvas vzhaja, ga dodamo k moki, rumenjakom in maslu, ter z rokami oblikujemo testo. Ko je testo gladko, ga oblikujemo v kroglo in jo zavijemo v folijo za živila ali damo v PVC vrečko, namenjeno živilom. Testo pustimo (na delovnem pultu), da počiva približno 15-20 minut.

Ko je testo zgneteno, ga zavijemo v prozorno folijo za živila.
Ko je testo zgneteno, ga zavijemo v prozorno folijo za živila.

Orehov nadev:

Medtem, ko testo počiva, pripravimo nadev.

Očistimo orehe in iz njih odstranimo morebitne luščine. Nato jih zmeljemo. Meni osebno je všeč, če orehi niso popolnoma zmleti, zato jih zmeljem le na grobo.

pariski-retez-5

Nato stepemo beljake in sladkor v trden sneg. Na koncu snegu iz beljakov in sladkorja dodamo in na roke z žlico nežno vmešamo zmlete orehe.

pariski-retez-6

Nadev je pripravljen, naredimo pariški retež.

Testo, ki je počivalo, odvijemo iz folije in ga razdelimo na tri približno enake dele.

pariski-retez-7

Vzamemo prvega, ga na pomokani površini razvaljamo za približno 1-2 noževi konici debelo. Testo po celi površini namažemo z marmelado (v mojem primeru domača jagodna marmelada).

pariski-retez-8

Nato pa testo po daljši strani, začnemo testo rolati, kot pri potici. Zrolamo skoraj do sredine.

pariski-retez-9

Nato pa postopek ponovimo še na drugi strani. Na koncu nam na sredini mora ostati približno 2 centimetra širok prostor. Tako pripravljeno testo prestavimo v pekač in enako naredimo še s preostalima deloma testa.

pariski-retez-10

pariski-retez-11

Tako, čas je, da orehov nadev nadevamo v sredino testa, kjer smo pustili prostor. To storite kar z jedilno žlico, s katero ste zmlete orehe narahlo vmešali v sneg iz beljakov.

pariski-retez-12

Pripravljeno. Pariški retež pečemo na 160 stopinjah Celzija približno 20 minut, da postane lepe zlato rumene barve. Ko je pečen, malo počakamo, da se ohladi, nato pa narežemo na približno 1 centimeter široke rezine in postrežemo. Sicer ne bo nič narobe, če bi rezali še toplega, a hladen se bo narezal veliko lepše. 🙂

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor