Slastna pita iz borovnic in višenj
Čudovit recept za sadno pito. Uporabite sveže sadje, ki ga sami naberete. Lahko pa uporabite zamrznjene borovnice in zamrznjene razkoščičene višnje za pripravo pite kadar koli v letu. Priporočam, da jo spečete dan pred serviranjem. Ko je pita še topla je vsebina precej tekoča, ko pa je hladna se lepo strdi med maslenim testom. Takrat jo lahko enostavno režete in servirate na krožnik. Je prijetnega sladko – kislega okusa s cimetovo in muškatno noto, ki ju dodamo kot začimbi.
Pita iz borovnic in višenj – pripomočki:
- pečica z ustreznim pekačem
- kuhinjska tehtnica
- sito
- večja posoda za mesenje testa
- ročni električni mešalnik
- žlica
- čajna žlička
- nož
- podloga za valjanje
- valjar
- posoda za peko
Pita iz borovnic in višenj – sestavine:
- 300 g gladke pšenične moke tip 500
- 150 g masla
- sol
- voda
- rumenjak
- 200 g borovnic
- 200 g višenj
- 50 – 75 g sladkorja
- cimet
- muškatni orešček
- naribana limonina lupina
- nekaj rezin masla
Pita iz borovnic in višenj – postopek:
Odtehtano moko presejemo v večjo posodo. Vanjo narežemo 150 g masla, dodamo ščepec ali dva soli, jajčni rumenjak in pet žlic hladne vode in žličko naribane limonine lupine. Testo za začetek pregnetemo z mešalnikom, uporabimo nastavke v obliki vijačnice, ker bo testo precej trdo. Mešati začnemo počasi, da se maslo razdrobi, zlagoma povečujemo hitrost mešanja. Ko so v posodi drobne kroglice testa (moka in maslo) lahko testo pregnetemo s čistimi rokami. Gnetemo toliko časa, da je homogeno. Ne sme se lepiti rok, niti posode. Po potrebi lahko dodamo še malo vode. V kepico zgneteno testo damo počivati v hladilnik za pol ure.
Ko testo vzamemo iz hladilnika, ga prerežemo približno na polovico. Najprej razvaljamo večji del za dno pite. To testo damo na podlogo za valjanje, ki jo najprej rahlo pomokamo in na njej testo tanko razvaljamo. Prenesemo ga v pekač za pito. Ta naj bo iz keramike, stekla ali drugega materiala primernega za peko, s premerom približno 28 cm. Če nimamo podlage za valjanje, lahko testo razvaljamo kar na čistem kuhinjskem pultu, ki ga prej rahlo pomokamo. Če je treba pomokamo tudi valjar, da se testo ne lepi nanj.
Za nadev uporabimo 200 g svežih ali zamrznjenih borovnice in prav toliko razkoščičenih višenj, ki so lahko sveže, zamrznjene ali iz kompota.
Po sadju potresemo mešanico sladkorja in začimb. Za to mešanico uporabimo 50 g – 75 g sladkorja, (odvisno koliko nam je všeč, višnje v kompotu so tudi nekoliko slajše, lahko pa naredimo pito brez dodatka sladkorja) žlico bele moke, ščepec mletega cimeta, ščepec naribanega muškatnega oreščka, ščepec soli in žličko limonine lupinice.
Na vrh narežemo še nekaj rezin surovega masla.
Razvaljamo še manjši del testa in ko je dovolj tanko in veliko, ga prenesemo čez sadje – z njim pokrijemo pito. Robove posode in pokrova iz testa s prsti stisnemo skupaj in z nožem v pokrov zarežemo luknje, kjer bo med peko uhajala para. Pito pečemo 30 min v pečici, ki smo jo predhodno segreli na 200°C. Med peko preverimo, da se pita slučajno ne zažge. Pečena je lepe rjave barve.
Dober tek!