Jagodni gosti sok
Print Friendly, PDF & Email

Jagodni gosti sok, je lahko prijetna osvežilna pijača, ki v teh toplh dneh super paše! Priprava je hitra in enostavna. S tem sokom boste razveselili vse, ki mu ga boste ponudili, če ga bo seveda še kaj ostalo. 😉

jagodni-gosti-sok-9
Jagodni gosti sok s smetano. mmmm…

 Jagodni gosti sok  – pripomočki:

  • večja kozica
  • štedilnik
  • kuhalnica
  • kuhinjska tehtnica
  • merica za tekočine
  • ožemalnik citrusov
  • palični mešalnik
  • nož
  • lij
  • zajemalka
  • kozarci ali steklenice, kamor bomo sok shranili

Jagodni gosti sok – sestavine:

Na 1 kg jagod:

  • 1 kg jagod
  • 2 jabolki
  • 2 kivija
  • 2 vanilina sladkorja
  • 1,5 l vode
  • sok 1 limone
  • sladkor po okusu

Jagodni gosti sok – postopek:

Najprej operemo in očistimo jagode.

jagodni-gosti-sok

Na štedilnik postavimo kozico in vanjo stresemo očiščene jagode, dodamo jim vanilin sladkor in 2dl vode. Dobro premešamo s kuhalnico. Počakamo, da začne vreti, nato ogenj znižamo, toliko, da le še malo vre.

jagodni-gosti-sok-1

jagodni-gosti-sok-2

Olupimo in razkoščičimo jabolka, olupimo tudi kivi, in oboje narežemo k jagodni mešanici. Pustimo, da se na nizkem ognju kuha 20 minut.

jagodni-gosti-sok-4

Nato vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto kašo.

jagodni-gosti-sok-5
Pasiramo, dokler ne izginejo vsi koščki sadja.

Dodamo toliko vode, kolikor želimo, da bo naš sok gost (jaz sem mu dodala 1,5 l vode vsega skupaj, torej še 1,3 dl vode).

jagodni-gosti-sok-7

Sok pripeljemo do vrenja in odstavimo s štedilnika, dodamo mu še sveže stisnjen limonin sok.

jagodni-gosti-sok-3

Pripravimo čiste kozarce ali steklenice, kamor bomo sok shranili. Kozarce ali steklenice ogrejemo v pečici na 50°C, ali pa vanje natočimo toplo vodo in pustimo toliko časa, da se steklo segreje. Če bomo vroč sok, nalivali v mrzle kozarce, bodo počili.

jagodni-gosti-sok-6

Sok sladkamo po okusu, v tem primeru smo mu dodali še 2 žlici sladkorja, da ni preveč sladek. Sok nalivamo v kozarce, še vroč, da se nam bo ob hlajenju, hermetično zaprl in bo tako dober, še celo leto. Nalivamo ga s pomočjo lija in zajemalke, ter kozarce dobro zapremo.

jagodni-gosti-sok-8

Zaprte kozarce pokrijemo s kuhinjskimi krpami, da se bo sok čim počasneje hladil. Steklenice ali kozarce s sokom shranimo v temen in ne pretopel prostor.

Če med hlajenjem slišite pokanje, pomeni da se vam kozarci oz. steklenice zapirajo. 🙂

Nom nom in uživajte v svežini jagodnega gostega soka! 😉

-Balubah

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor