Jagodni gosti sok
Jagodni gosti sok, je lahko prijetna osvežilna pijača, ki v teh toplh dneh super paše! Priprava je hitra in enostavna. S tem sokom boste razveselili vse, ki mu ga boste ponudili, če ga bo seveda še kaj ostalo. 😉
Jagodni gosti sok – pripomočki:
- večja kozica
- štedilnik
- kuhalnica
- kuhinjska tehtnica
- merica za tekočine
- ožemalnik citrusov
- palični mešalnik
- nož
- lij
- zajemalka
- kozarci ali steklenice, kamor bomo sok shranili
Jagodni gosti sok – sestavine:
Na 1 kg jagod:
- 1 kg jagod
- 2 jabolki
- 2 kivija
- 2 vanilina sladkorja
- 1,5 l vode
- sok 1 limone
- sladkor po okusu
Jagodni gosti sok – postopek:
Najprej operemo in očistimo jagode.
Na štedilnik postavimo kozico in vanjo stresemo očiščene jagode, dodamo jim vanilin sladkor in 2dl vode. Dobro premešamo s kuhalnico. Počakamo, da začne vreti, nato ogenj znižamo, toliko, da le še malo vre.
Olupimo in razkoščičimo jabolka, olupimo tudi kivi, in oboje narežemo k jagodni mešanici. Pustimo, da se na nizkem ognju kuha 20 minut.
Nato vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom, da dobimo gosto kašo.
Dodamo toliko vode, kolikor želimo, da bo naš sok gost (jaz sem mu dodala 1,5 l vode vsega skupaj, torej še 1,3 dl vode).
Sok pripeljemo do vrenja in odstavimo s štedilnika, dodamo mu še sveže stisnjen limonin sok.
Pripravimo čiste kozarce ali steklenice, kamor bomo sok shranili. Kozarce ali steklenice ogrejemo v pečici na 50°C, ali pa vanje natočimo toplo vodo in pustimo toliko časa, da se steklo segreje. Če bomo vroč sok, nalivali v mrzle kozarce, bodo počili.
Sok sladkamo po okusu, v tem primeru smo mu dodali še 2 žlici sladkorja, da ni preveč sladek. Sok nalivamo v kozarce, še vroč, da se nam bo ob hlajenju, hermetično zaprl in bo tako dober, še celo leto. Nalivamo ga s pomočjo lija in zajemalke, ter kozarce dobro zapremo.
Zaprte kozarce pokrijemo s kuhinjskimi krpami, da se bo sok čim počasneje hladil. Steklenice ali kozarce s sokom shranimo v temen in ne pretopel prostor.
Če med hlajenjem slišite pokanje, pomeni da se vam kozarci oz. steklenice zapirajo. 🙂
Nom nom in uživajte v svežini jagodnega gostega soka! 😉
-Balubah