Enostaven cheesecake brez peke
Print Friendly, PDF & Email

Tako zelo enostaven, da ga boste pripravili mimogrede. Cheesecake brez peke je sestavljen iz piškotnega dna, cheescake nadeva iz kremnega sira in mascarpone sira, pri čemer kremni sir (sveži sir ali sveži kremni namaz) poskrbi za zanimiv preplet okusov. Čez sem prelila borovničevo omako, ki jo zgostimo povsem enostavno, brez želirnih sredstev. In kar mi je najbolj všeč, vsakič je lahko malce drugačen.

Piškotnemu dnu lahko dodate recimo žlico ali dve Nutelle (ali pa uporabite čokoladne piškote), nadev oz. njegovo sladkost uravnavate po svojem okusu, na vrhu pa se lahko bohoti sadje (v mojem primeru borovnice, odlične so tudi maline) ali pa čez preprosto posujete in nastrgate čokolado (super izpade kombinacija mlečne, bele in temne čokolade) … V vsakem primeru pa je vse skupaj zelo enostavno in sama priprava vam bo vzela zgolj okoli 15, največ 20 minut, če niste tako spretni (hitri).

Pripomočki za cheescake brez peke

 • okrogel pekač premera 28 cm (priporočam takšnega s snemljivim obodom); lahko tudi 26 cm
 • sekljalnik (palični mešalnik)
 • električni mikser

Sestavine za cheesecake brez peke

Za piškotno dno:

 • 300 g maslenih piškotov
 • 130 g masla

Po želji lahko maslene piškote nadomestite s čokoladnimi piškoti, ali pa zgornjim sestavinam enostavno dodate 1-2 žlici Nutelle ali drugega poljubnega čokoladnega namaza. Tudi Linolada kokos je super.

Za cheescake:

 • 600 g kremnega sira sobne temperature (namaz ABC, Philadelphia, …)
 • 400 g mascarpone sira sobne temperature
 • 130-150 g mletega sladkorja (oz. po okusu lahko tudi več)
 • 1 ščep vanilje v prahu (lahko tudi žlica vaniljevega ekstrakta)

Za sadni preliv:

 • 300 g borovnic (lahko tudi maline, jagode, češnje, višnje,…) – svežih ali zamrznjenih
 • 60 ml vode
 • 2 jedilni žlici (cca. 15 g) jedilnega škroba (npr. Gustin, Gusnel, …)
 • 3 jedilne žlice sveže iztisnjenega limoninega soka (cca. 30 ml)
 • 70 g mletega sladkorja oz. po okusu

Namesto sadnega preliva lahko vrh potresete z naribano čokolado in nasekljanimi oreščki, kokosom, zdrobljenimi piškoti ali čim drugem. Po želji in okusu.

Priprava enostavnega cheesecake-a

Kremni sir in mascarpone sir naj bosta sobne temperature, zato ju vsaj 30 minut preden se bomo lotili priprave, vzamemo iz hladilnika, da se ogrejeta.

Najprej v sekljalniku dobro zmeljemo maslene piškote, ki jih pretresemo v manjšo skledo. Maslo v kozici, na štedilniku stopimo in ga prilijemo k zmletim piškotom ter dobro premešamo.

Vse skupaj denemo na pekač in z rokami piškote porazdelimo po dnu pekača. Piškotno dno dobro potlačimo na dno pekača. Lahko si pomagamo tudi z žlico. Ko smo piškotno dno porazdelili po pekaču, pekač postavimo v hladilnik, da se bo medtem, ko bomo pripravili cheesecake kremo, piškotno dno že malce ohladilo in strdilo.

V skledo odmerimo kremni sir ter mascarpone sir in ju z električnim mešalnikom dobro zmiksamo, da dobimo enotno zmes. Dodamo vaniljo v prahu in med mešanjem (pri nižji hitrosti) postopno tudi sladkor v prahu. Dobro vmešamo, da dobimo kremo. Poskusimo in preverimo, ali nam sladkost ustreza, sicer še dodamo malo sladkorja.

Pekač s piškotnim dnom vzamemo iz hladilnika in čez enakomerno razporedimo cheesecake nadev. Vse skupaj vrnemo nazaj v hladilnik in se lotimo priprave sadnega preliva.

Borovnice (ali drugo sadje) zamrznjene ali sveže denemo v ponev in jih pri srednji temperaturi segrejemo in malo pokuhamo. Medtem v manjšo skodelico odmerimo ostale sestavine za sadni preliv: 60 ml vode, 3 jedilne žlice sveže iztisnjenega limoninega soka (30 ml), 2 žlici jedilnega škroba (15 g) in vse skupaj premešamo, da dobimo enotno tekočino. Sladkor v prahu in vaniljo v prahu pustimo za konec.

Po tem, ko so se borovnice malo pokuhale (1 minutka nežnega vrenja) k njim vlijemo pripravljeno tekočino in med neprestanim mešanjem pri nizkem ognju kuhamo tako dolgo, da se vse skupaj zgosti (kuhamo dobro minutko). Dodamo še sladkor v prahu in vaniljo. In med mešanjem kuhamo še toliko časa, da se sladkor popolnoma raztopi. Odstavimo in pustimo za nekaj minut, da se sadni nadev malce ohladi, preden ga bomo vlili na cheesecake.

Ko se je sadni preliv malo ohladil (3-5 minut), ga prelijemo čez enostavni cheesecake, ki smo ga vzeli iz hladilnika. Preliv lahko porazdelimo po vsej površini ali pa pustimo malo roba, kot sem ga jaz.

Vse skupaj vrnemo nazaj v hladilnik za vsaj 10 ur, še bolje 12 in enostaven cheesecake  je pripravljen, da se posladkamo z njim.

Ljubitelje cheesecake-a vabim, da poskusite tudi:

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor