Mirror glaze
Print Friendly, PDF & Email

Ko si želite torto narediti malo bolj elegantno in prefinjeno je mirror glaze oziroma svetleč preliv za torte prava izbira. Sama priprava vzame malenkost več časa, vendar končni rezultat to odtehta.

mirror-glaze

Pripomočki za pripravo mirror glaze:

  • torta
  • posoda za mešanje
  • manjša posoda
  • posoda za kuhanje
  • cedilo
  • žlica
  • krožnik za serviranje
  • pekač + peki papir + skodelica

Sestavine za pripravo mirror glaze:

Za preliv torte premera 26-30 centimetrov

  • 220 g kondenziranega mleka (če ga tako kot jaz ne najdete v trgovini, ga pripravite sami->recept za kondenzirano mleko)
  • 180 g sladkorja
  • 80 ml vode
  • 300 g bele čokolade
  • 40 g želatine v prahu (+ voda za namakanje želatine-količina piše na vrečki)
  • barva za živila v gelu

Postopek priprave mirror glaze:

Torto naredimo po svojem najljubšem receptu. Sama sem spekla čokoladno-vanilijevo torto. Torto sem premazala z masleno kremo (zmiksala sem 250 g masla-segretega na sobno temperaturo in 100 g sladkorja v prahu).  Namesto maslene kreme lahko uporabimo tudi ganache. Pazimo, da je krema nanešena kar se da gladko.

mirror-glaze-1
Torto damo v skrinjo za vsaj dve uri. Po dveh urah pripravimo preliv. V manjšo posodo stresemo želatino in ji dodamo vodo (v mojem primeru 16 žlic vode) ter dobro premešamo in pustimo nekaj minut, da nabrekne. V večjo posodo za mešanje nalomimo belo čokolado. mirror-glaze-2
V posodo za kuhanje damo kondenzirano mleko, sladkor in vodo in segrejemo skoraj do vretja.

mirror-glaze-3

Mešanico odstavimo iz ognja in dodamo želatino.

mirror-glaze-4

Premešamo, da se želatina raztopi in mešanico prelijemo čez čokolado. Pustimo minutko in premešamo, da se čokolada raztopi.

mirror-glaze-5

Po želji dodamo še barvo za živila v gelu in dobro premešamo. V posodo(sama sem uporabila kozico) iz katere bomo kasneje prelivali torto, precedimo preliv.

mirror-glaze-6

Pustimo, da se malenkost ohladi. Medtem pripravimo pekač, ki ga obložimo s peki papirjem in nanj položimo skodelico. Na skodelico damo torto iz skrinje. Pripravimo si še krožnik za serviranje, daljši nož(ali paletni nož) in po želji okraske za dekoracijo torte-sama sem uporabila stopljeno čokolado in obarvan sladkor.

mirror-glaze-7

Medtem se je preliv ravno prav ohladil (če imate kuhinjski termometer, naj bi bila temperatura od 34-37°C). Torto prelijemo po sredini in po robovih in pustimo, da preliv odteče. Zato, da preliv lažje odteče je najbolje, da imamo torto na podstavku, ki je širok toliko kot je široka torta.

mirror-glaze-8

Še preden se preliv povsem strdi(trdi se hitro, ker je torta hladna), s pomočjo noža torto prestavimo na krožnik za serviranje.

mirror-glaze-9

Torto po želji okrasimo in pustimo nekaj ur v hladilniku-da se preliv povsem strdi in torta odtali.

mirror-glazePa prijetno sladkanje.

Ocena:
Skupaj: 28 Povprečno: 4.3]

Dunja

Sem Dunja, ena izmed avtoric receptov na oblizniprste.si. Rada ustvarjam, poleg kuhanja in peke rada tudi šivam in kvačkam. Večino svojega časa pa posvečam svojima sinovoma, s katerima najraje skupaj pripravljamo sladice. Pa dober tek in prijetno sladkanje ;)

Dodaj odgovor