Čokoladno-vanilijeva torta
Odlična, predvsem pa preprosta čokoladno-vanilijeva torta spominja na ledeno torto. Sočen biskvit z puhasto kremo je odlična kombinacija za sladkanje.
Pripomočki za pripravo čokoladno-vanilijeve torte:
- 2 posodi za mešanje
- stepalnik
- žlica
- peki papir
- pekač premera 26cm
- lopatka za mešanje
- vrečka in nastavki za okraševanje torte
Sestavine za pripravo čokoladno-vanilijeve torte:
Biskvit:
- 6 jajc
- 6 žlic sladkorja
- 4 žlice moke
- 2 žlici kakava
- 0,5 žličke sode bikarbone
Čokoladna krema:
- 0,5 l sladke smetane
- 1 vrečka želatine fix (preverite, da pakiranje zadostuje za 0,5 l tekočine, saj na trgu obstajajo različna pakiranja različnih proizvajalcev)
- 200 g čokolade za kuho
Vanilijeva krema:
- 0,5 l sladke smetane
- 1 vrečka želatine fix
- 2 vrečki vanilijevega sladkorja
- 0,5 stroka burbonske vanilije
Navlažitev biskvita:
- 1 dl vode
- 0,5 dl ruma (po želji ga lahko izpustite)
- sladkor po okusu
Okrasitev torte:
- 0,5 l sladke smetane
- 250 g mascarponeja
- živilska barva po želji
- sladkor po okusu
Priprava čokoladno-vanilijeve torte:
Najprej se lotimo peke biskvita. Sestavine so za 2 biskvita, katera sama pečem ločeno. Za vsak biskvit rabimo 3 jajca, 3 žlice sladkorja, 2 žlici moke, 1 žlico kakava ter četrt čajne žličke sode bikarbone. Ločimo beljake in rumenjake. V eni posodi stepemo beljake v sneg. V drugi posodi pa stepemo rumenjake in sladkor, da narastejo.
V posodo z rumenjaki, damo sneg iz beljakov in nato čez moko, kakav in sodo bikarbono.
Vse skupaj z lopatico na rahlo premešamo.
Dno pekača obložimo s peki papirjem, stranice pa premažemo z maslom in posujemo z moko. V pekač prelijemo maso in v pečici ogreti na 180°C pečemo približno 10 minut.
Enako spečemo še drug biskvit.
Medtem ko se biskvita hladita pripravimo kremi. Nad soparo raztopimo čokolado in jo rahlo ohladimo. V posodo vlijemo sladko smetano. Na hitro stepemo in med stepanjem dodamo želatino fix. Stepemo do kompaktne mase, nato dodamo še čokolado ter na hitro premešamo. Za vanilijemo kremo v posodo vlijemo sladko smetano in ji dodamo vanilijev sladkor. Strok vanilije prerežemo in semena iz sredice dodamo v posodo s sladko smetano. Vse skupaj hitro stepemo in med stepanjem dodamo želatino fix. Stepamo do kompaktne mase.
Obroč pekača torte damo na krožnik (oziroma podlago na kateri bo stala torta). V obroč položimo en biskvit in ga navlažimo z nekaj žlicami vode zmešane z rumom. Na biskvit premažemo vanilijevo kremo in nanjo še čokoladno kremo. Na kremi položimo še drug biskvit ter ga navlažimo. Vse skupaj damo v hladilnik, da se kreme dobro strdijo. Po vsaj dveh urah v hladilniku, lahko nadaljujemo z okraševanjem. Z manjšim nožem obrežemo okrog torte, da ločimo torto in obod pekača. Obod pekača odstranimo.
Kremo za okraševanje pripravimo tako, da damo v posodo mascarpone in sladko smetano ter stepemo v kompaktno maso. Če želimo maso obarvano, med stepanjem dodamo barvo za živila. Torto okrasimo po svojih željah. Sama sem se tokrat odločila za rdeče rožice, zato sem maso obarvala rdeče ter zeleno in torto okrasila s pomočjo vrečke za okraševanje tort in zvezdastim nastavkom. Dekoracijo sem obogatila še z metuljčki iz fondant mase ter jedilnimi biserčki.
Sicer pa se lahko z dekoracijo poigrate in vsakih ustvarite drugačno torto.
Prijetno sladkanje.