Janeževi upognjenci z rumom
Janeževi upognjenci z rumom po receptu, ki je v naši družini že mnogo let in je v zvezku receptov moje mame označen kot še posebej dober. In res so dobri, saj so mehki in se v ustih lepo razpustijo. Rum lahko tudi izpustite ali pa nadomestite z vaniljevim ekstraktom.
Janeževi upognjenci so pripravljeni zelo enostavno in hitro, le malce bolj spretni in predvsem hitri moramo biti, ko jih jemljemo s pekača. Pa kar pričnimo in v 20 minutah bo vaš dom že prijetno dišal po janežu, vi pa se boste sladkali z najboljšimi janeževimi upognjenci. Mmmmmmm, naj po janežu zadiši tudi pri vas!
Pripomočki za janeževe upognjence z rumom
- električni mešalnik
- 2 pekača v velikosti pečice
- papir za peko
- do grama natančna kuhinjska tehtnica
Sestavine za janeževe upognjence z rumom
Za 2 pekača janeževih upognjencev:
- 2 jajci
- sladkor v prahu (teža enaka jajcema)
- gladka bela moka (teža enaka jajcema)
- 1 jedilna žlica ruma ali vaniljevega ekstrakta
- janež – količina po okusu
Priprava janeževih upognjencev z rumom
Pečico vklopimo in nastavimo na 200 °C (ventilacija) ali na 220 °C (klasična peka).
Posodo, v kateri bomo naredili maso, postavimo na tehtnico in odštejemo težo posode, nato pa vanjo vbijemo 2 jajci in ju stehtamo. Toliko kot tehtata jajci, toliko moke in sladkorja v prahu bomo potrebovali. V mojem primeru sta jajci tehtali 104 g.
K jajcema dodamo mleti sladkor (v mojem primeru torej 104 g mletega sladkorja).
Jajca in sladkor z električnim mešalnikom pri največji hitrosti penasto vmešamo, da zmes postane kremna, rahla, naraste in posvetli. To traja cca. 3 minute.
Sedaj dodamo žlico ruma in na hitro premešamo. Nato pa počasi, med stalnim mešanjem na srednji hitrosti, žlico po žlico dodajamo moko, ki smo jo prav tako odmerili v enaki teži kot sta tehtali jajci (104 g moke). Moko dobro vmešamo v zmes za janeževe upognjence, ki je rahla, skoraj kremne teksture.
Sedaj vzamemo žlico in z njo maso za janeževe upognjence v obliki kupčkov polagamo na pekač, obložen s papirjem za peko. Med posameznimi kupčki pustimo nekaj prostora, saj se bodo med peko razlezli. Na vsak janežev upognjenec potresemo nekaj janeža, po okusu.
Jaz vedno nekaj upognjencev posujem z mletimi orehi ali lešniki, tudi mandlji, saj niso vsi ljubitelji janeža.
Janeževe upognjence z rumom pečemo v ogreti pečici na 200 °C (ventilacija) ali na 220 ° (klasična peka) 5-6 minut oziroma toliko časa, da se robovi zgolj rahlo obarvajo rjave. Ne smemo jih prepeči.
Medtem, ko se pečejo, si pripravimo ožje kozarce ali čajne skodelice, v katere bomo polagali janeževe upognjence, takoj, ko bodo pečeni, da bodo dobili svojo značilno upognjeno obliko.
Ko so pečeni, moramo postopati hitro, a previdno, da se ne opečemo. Z lopatko ali kar z rokami (meni je tako najlažje) s pekača jemljemo janeževe upognjence in jih polagamo navpično v kozarce tako, da jih pri tem nekoliko upognimo.
Pomembno je, da pečemo le po en pekač hkrati, saj morajo biti janeževi upognjenci z rumom še vroči in mehki, ko jih iz pekača polagamo v kozarce. Prav tako priporočam uporabo dveh pekačev zato, da maso vsakič dajemo na hladen pekač. Pustimo jih v kozarcih, da se ohladijo, nato pa jih že lahko postrežemo.
Janeževe upognjence z rumom pustimo še dan ali dva na zraku, da se ‘posušijo’ nato pa jih lahko shranimo v škatlo za piškote, v kateri bodo počakali tudi nekaj tednov. Čeprav pri nas poidejo kar sproti.
Ljubitelji piškotnih klasik, ki nikoli ne razočarajo, poskusite tudi: