Čokoladni orehi
Print Friendly, PDF & Email

Le kdo ne pozna piškotov v obliki orehov, ki so polnjeni s slastnim čokoladnim nadevom? Morda se zdi priprava komplicirana, a verjemite, preprosto je. Edino, kar res potrebujete so modelčki (ali kot modelčki oblikovan pekač) za peko teh sladkih čokoladnih orehov. Sicer pa je vse skupaj prav preprosto. Uspeli vam bodo, četudi jih niste še nikoli pekli.

Čokoladni orehi se ponašajo z zelo krhko piškotno teksturo, ki se kar topi v ustih, in ustvarja prijeten okus po orehih, piko na i pa ji doda še čokoladni okus polnila. Mmmmm … le kdo bi se jim lahko uprl?

cokoladni-orehi (1)

Čokoladni orehi – pripomočki

 • kuhinjska tehtnica
 • modelčki za peko orehov in poljuben pekač, na katerega boste nalagali odelčke (ali poseben pekač za peko orehov)
 • električna pečica
 • čajna žlička
 • večji prt
 • nožek
 • kuhinjski robot (opcijsko) ali posoda, v kateri boste ročno zamesili testo

Čokoladni orehi – sestavine

Sestavine zadostujejo za približno 60 čokoladnih orehov.

 • 400 g gladke moke
 • 320 g zmehčanega masla
 • 90 g mletega sladkorja
 • 120 g drobno mletih orehov
 • 2 jedilni žlici mlete (ali naribane) jedilne čokolade

Za nadev

 • Nutella

Čokoladni orehi – postopek priprave

Najprej stehtamo maslo in ga pustimo na sobni temperaturi dobro uro, da se bo zmehčalo.

Nato v posodo stresemo moko, sladkor, drobno mlete orehe in mleto čokolado. V kolikor mlete čokolade nimate na voljo, imate pa celo tablico jedilne čokolade, jo lahko naribate (za 2 jedilni žlici zadostujeta cca. 2 vrstici 100 g jedilne čokolade). Suhe sestavine dobro premešamo (lahko z roko ali pripomočkom, npr. lopatko). Medtem prižgemo pečico, da se bo segrela na 150 °C.

cokoladni-orehi (2)

Nato suhim sestavinam dodamo maslo, ki se je že zmehčalo. Maslo s pomočjo nožka na tanko narežemo v posodo s suhimi sestavinami.

cokoladni-orehi (3)

Sedaj pa z rokami ali s pomočjo kuhinjskega robota zgnetemo vse sestavine v testo. Testo mora dobiti ”kremno”, mehko teksturo.

cokoladni-orehi (4)

Sedaj si pripravimo modelčke in poljuben pekač oziroma poseben pekač, namenjen peki sladkih čokoladnih orehov. Z roko zajemamo testo in z njim do 2/3 napolnimo modelčke.

cokoladni-orehi

Nasvet
Modelčkov ni potrebno namastiti, saj je v testu za čokoladne orehe dovolj masla, zato se testo med peko ne bo prijelo modelčkov in bodo čokoladni orehi z lahkoto zdrsnili iz modelčkov.

Napolnjene modelčke odlagamo na pekač, na katerem bomo pekli čokoladne orehe (peki papir ni potreben, sama sem ga imela na pekaču zato, ker sem zraven čokoladnih orehov spekla še nekaj orehovih rogljičkov).

cokoladni-orehi (7)

Čokoladne orehe oziroma njihove polovičke pečemo pri 150 °C, 15 minut. Medtem, ko čakamo, da bodo sladki čokoladni orehi spečeni, si na prosto delovno površino pogrnemo večji prt, na katerega bomo odlagali pečene orehove polovičke.

Ko so orehove polovičke pečene, jih skupaj s pekačem vzamemo iz pečice in počakamo nekaj minut, da se nekoliko ohladijo, nato pa jih nežno prevrnemo na prt, ki smo si ga pripravili.

cokoladni-orehi (8)

Nasvet
Pri tem opravilu bodite zelo nežni in previdni, saj so pravkar pečene orehove polovičke zelo krhke in se lahko zaradi ”grobega” ravnanja razdrobijo.

Ko so pečene vse orehove polovičke (najbrž boste morali speči nekaj rund – odvisno od števila vaših modelčkov oz. velikosti pekača), počakamo, da se res dobro ohladijo, nato pa jih namažemo s čokoladnim polnilom. Sama čokoladne orehe najrajši namažem kar z namazom Nutella, saj so nam takšni najboljši. Lahko uporabite tudi kakšen drugačen namaz (dobro izpade tudi z npr. belo Lino Lado ipd.) ali ga naredite sami (kako ga lahko naredite sami vam zaupam v enem od naslednjih receptov).

Čokoladne orehe napolnimo tako, da vzamemo 1 polovičko oreha in s pomočjo čajne žličke v vdolbinico, ki nastane po pečenju, namažemo nutelo.

cokoladni-orehi-1Nato na namazano polovico nežno pritisnemo drugo, nenamazano polovičko oreha in čokoladni oreh je sestavljen. Če želite lahko s prstom zamažete rob namaza okoli oreha. Jaz jih ne.

cokoladni-orehi (10)

Ponavljamo vse dokler ne porabimo vseh orehovih polovičk.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.7]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor