Ljudmila Novak – zdrobovo pecivo
Print Friendly, PDF & Email

Ljudmila Novak ni le znana slovenska političarka, predsednica stranke NSi, poslanka v državnem zboru in kandidatka, ki se bo na jesenskih volitvah potegovala za funkcijo predsednice države.
Ljudmila Novak je tudi žena, mati in babica. In konec koncev tudi gospodinja. Povsem običajna ženska, ki ima najraje dni, ko se njeni otroci s svojimi družinami vrnejo domov in se vsi skupaj usedejo za mizo in se ob klepetu predajo kulinaričnim užitkom.

Ko smo gospo Ljudmilo povabili k sodelovanju pri našemu projektu, Znani Slovenci kuhajo, se je z veseljem odzvala in nam poslala njen recept za zdrobovo pecivo, ki ga pogosto speče.

Tako sem ga po njenem receptu spekla tudi jaz in sedaj mi je povsem jasno, zakaj je v družini Novak to pecivo tako priljubljeno. Je zelo enostavno za pripravo, poleg tega pa je sočno in okusi v njem se zelo lepo dopolnjujejo med seboj. Zagotovo bo zdrobovo pecivo od sedaj naprej tudi pri nas doma večkrat na mizi.

Za zdrobovo pecivo po receptu Ljudmile Novak boste potrebovali:

Za suho zmes:

  • 1 jogurtov lonček pšeničnega zdroba
  • 1 jogurtov lonček sladkorja
  • 1 jogurtov lonček gladke moke
  • polovica zavitka pecilnega praška
  • 1 zavojček vaniljevega sladkorja

Za nadev:

  • 5 jabolk (cca. 500 g)
  • 2-3 jedilne žlice kokosove moke
  • 2 jedilni žlici maka
  • pest rozin
  • pest orehov
  • 3-4 žlice skute
  • mleti cimet po okusu
Opomba avtorice
Sestavine za nadev lahko prilagajate glede na vaš okus in lahko katero spremenite, drugo povečate, dodate nekaj tretjega … Količine, ki so navedene, so količine, ki sem jih pri peki uporabila jaz.

Za mokro zmes:

  • 2 jajci
  • 2-3 jogurtove lončke mleka

In še:

  • košček masla za namastitev pekača
  • kisla smetana ali stepena sladka smetana za okras

Potrebovali pa boste še:

  • prazen jogurtov lonček
  • pekač velikosti 20*30 centimetrov
  • jedilno žlico
  • posodo za mešanje suhih sestavin
  • posodo za mešanje mokrih sestavin
  • nož
  • ribežen
  • metlico za stepanje
  • električno pečico

Ljudmila Novak zdrobovo pecivo pripravi takole

Najprej v posodi skupaj zmešamo suhe sestavine: pšenični zdrob, sladkor, vaniljev sladkor, gladko belo moko in pecilni prašek.

Pečico priklopimo na 200 °C (klasična pečica,) in vanjo damo pekač, na katerega smo dali košček masla (cca. 1žlico) in ga v pečici pustimo samo toliko časa, da se maslo stopi, nato pekač vzamemo iz pečice in maslo porazdelimo po pekaču.

Jabolka prerežemo na pol, odstranimo peške in jih olupimo. Orehe grobo nasekljamo.

Po dnu pekača čim bolj enakomerno potrosimo polovico suhe zmesi, ki smo jo že pripravili.

Čez suho zmes naribamo polovico jabolk (dve jabolki in pol), čez katero potresemo nekaj cimeta. Čez jabolka s cimetom potresemo kokosovo moko, mak, nasekljane orehe, rozine in skuto.

Ne pozabite – pri nadevu lahko sestavine prilagajate svojemu okusu.

Čez vse skupaj čim bolj enakomerno potresemo preostanek suhe snovi, nato pa čez naribamo še preostala jabolka, ki jih posipamo s cimetom, po želji tudi s sladkorjem.

V skodelico ubijemo dve jajci in dodamo 2-3 lončke mleka (jaz sem uporabila 2 lončka mleka) in z metlico za stepanje sestavine povežemo. Mokro zmes čim bolj enakomerno prelijemo čez cel pekač.

Pečemo v ogreti pečici na 200 °C (klasična pečica; ventilacijska 180 °C) 35 do 40 minut.

Ko je pečeno, vzamemo pecivo iz pečice in ga (po želji) premažemo s kislo ali stepeno sladko smetano, potresemo s cimetom in sladkorjem (jaz sem ga premazala s kislo smetano in potresla s cimetom). Ohlajeno pecivo narežemo na koščke.

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 45 Povprečno: 4.5]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor