Domači savoiardi (ladyfingers)
Print Friendly, PDF & Email

Savoiarde vsi poznamo kot sestavni del tiramisuja. Odlični so tudi za namakanje v mleku, kavi ali kakavu za zajtrk, v tortah, skupaj z raznimi kremami in podobno. Ob peki se bo v kuhinji pojavil značilen omamni vonj, zaradi katerega jih boste želeli čim prej poskusiti. Domače savoiarde lahko pripravimo že vnaprej in jih uporabimo, ko nas zamika kakšna dobrota za katero jih potrebujemo.

Domaci-savoiardi

Pripomočki za domače savoiarde:

  • pekača (tista velika, ki prideta skupaj s pečico)
  • peki papir
  • 3 sklede za mešanje
  • električni mešalnik
  • vrečka za dekoriranje
  • lopatka za mešanje
  • cedilo
  • pečica

Sestavine za cca. 45 domačih savoiardov:

  • 60 g rumenjakov (cca. 3 jajc)
  • 120 g beljakov sobne temperature (cca. 3 jajc)
  • 60 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 50 g sladkorja v prahu
  • ščepec soli
  • 100 g moke
  • 60 g gustina
  • cca. 40 g sladkorja v prahu za posipanje

Postopek priprave domačih savoiardov:

Najprej si pripravimo naslednje:

  • pekača obložimo s peki papirjem,
  • vrečki za dekoriranje odrežemo odprtino premera približno 1,5 cm in jo postavimo v vrč (ali kaj podobnega) ter robove vrečke zataknemo čez rob vrča (tako bomo lažje dali maso v vrečko),
  • moko in gustin presejemo v skledo in ju dobro premešamo,
  • v eno skledo damo rumenjake, v drugo pa beljake.

Domaci-savoiardi-1Domaci-savoiardi-9

Posebej bomo morali stepsti beljake in rumenjake.

Pomembno
Najprej se moramo lotiti rumenjakov. V primeru, da najprej naredimo sneg, bi ta sneg moral nekaj časa stati (med pripravljanjem rumenjakov) in bi se začel sesedati, kar ne bi bilo dobro za uspeh savoiardov.

Torej, rumenjakom dodamo sladkor in vaniljev sladkor. Začnemo stepati z električnim mešalnikom. Biti moramo vztrajni, saj mora stepanje trajati vsaj 15 minut. Dobiti moramo bledo rumeno kremasto zmes.

Domaci-savoiardi-2

Sedaj so na vrsti beljaki. Metlice dobro operemo in do suhega obrišemo, saj bomo v nasprotnem primeru imeli težave s stepanjem.

Beljakom dodamo ščepec soli in začnemo s stepanjem. Sladkor v prahu dodajamo postopoma med stepanjem. Dobiti moramo trd sneg z lepimi vrhovi.

Domaci-savoiardi-3

Pečico segrejemo na 200 °C.

Sedaj mora na plan priti naša nežna plat. Rumenjakovi zmesi dodamo malo moke in eno lopatko snega. Z lopatko za mešanje nežno in počasi vmešamo sneg in moko v rumenjakovo zmes. Nato spet dodamo malo moke in malo snega in vmešamo. Postopek ponavljamo dokler nam ne zmanjka moke in snega. Maso vmešavamo čim manj časa. Na koncu moramo dobiti rahlo, puhasto zmes.

Domaci-savoiardi-4

Maso previdno vlijemo v vrečko za dekoriranje.

Domaci-savoiardi-5

S pomočjo vrečke za dekoriranje na pekač nabrizgamo palčke dolge približno 10 cm in široke 2 cm. Nabrizgamo jih vsaj 2 cm narazen, saj bodo med peko narasle. Po vrhu jih s cedilom dvakrat posujemo s sladkorjem v prahu.

Domaci-savoiardi-6

Damo jih v pečico za 10-12 minut. Med tem časom uživamo v omamnem vonju in nestrpno pričakujemo, da se spečejo. 🙂

Domaci-savoiardi-7

Ko so pečeni jih premaknemo iz peki papirja in pustimo, da se dobro ohladijo. Po želji jih lahko posujemo s sladkorjem v prahu. Ohlajene pospravimo v dobro zaprte posode, kjer bodo zdržali par tednov.

In domači savoiardi so pripravljeni.

Uživajte v  sladkanju 🙂

Domaci-savoiardi-8

Domaci-savoiardi

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor