Koščki piščanca v omaki iz lisičk
Nežni in mehki koščki piščanca in okus lisičk, dopolnjen z začimbami; vse v krasni jedi, ki sem jo poimenovala kar koščki piščanca v omaki iz lisičk. Poleg se odlično priležejo skutni svaljki, ki jih pripravimo medtem, ko se koščki piščanca v omaki iz lisičk kuhajo. Preprosto in okusno. Poskusite!
Pripomočki za pripravo koščkov piščanca v omaki iz lisičk:
- nož in deska za rezanje
- ponev z višjim robom ali vok s pokrovko
- globok krožnik + pokrovka
- kuhalnica
- jedilna žlica
- kuhinjska tehtnica
- merilnik tekočin
- štedilnik
Sestavine za pripravo koščkov piščanca v omaki iz lisičk
Za 3-4 osebe:
- 1 piščančji file (450-530 g)
- 100 g lisičk
- 2-3 stroki česna
- šopek peteršilja
- 1 kocka kokosove masti (ali druge maščobe)
- 1 jedilna žlica ostre moke
- 2-3 jedilne žlice kisle smetane
- 4-5 dl vode
- sol po okusu
- poper po okusu
- začimbe za piščanca po okusu
- 1-2 ščepca muškatnega oreščka
Postopek priprave za koščke piščanca v omaki iz lisičk
Piščančji file splaknemo pod hladno vodo, nato pa ga narežemo na poljubno velike kose. Meso začinimo z začimbami za piščanca. Peteršilj in česen pa na drobno sesekljamo. Lisičke očistimo in narežemo na poljubne kose.
Piščančje koščke v ponvi, na kokosovi maščobi na hitro popečemo. Popečene koščke piščanca s pomočjo lopatke vzamemo iz ponve in jih denemo v skledo ali globok krožnik. Pokrijemo.
V ponvi, na maščobi, ki je ostala sedaj prepražimo drobno nasekljan česen in peteršilj. Samo toliko, da zadiši. Nato dodamo lisičke. Gobe pražimo na nizkem ognju, toliko časa, da voda izhlapi. Dodamo moko.
Z moko naredimo prežganje, nato vse skupaj zalijemo z vodo in dobro zmešamo, da ne nastanejo grudice. Začinimo in dodamo prej popečene koščke piščanca. Vse skupaj, v pokriti ponvi oz. voku, kuhamo 15-20 minut. Nato pa 5 minut pred koncem kuhanja dodamo še kislo smetano, ki jo vmešamo v omako iz lisičk tako, da je omaka enotna in v njej ni sledi koščkov kisle smetane.
Poskusimo, po potrebi še vedno lahko dodatno začinimo. V kolikor se nam zdi omaka pregosta, lahko dolijemo še malo vode. Če pa se maka zdi preredka, jo zgostimo. To storimo tako, da v majhni skodelici skupaj s čisto malo vode zmeššamo malo moke in dolijemo k omaki iz lisičk in piščancu, premešamo in na ta način dodatno zgostimo omako.
Postrežemo skupaj s poljubno prilogo, nam se zdijo koščki piščanca v omaki iz lisičk odlični z skutnimi svaljki, ki jih lahko skuhamo ali pa ocvremo.
Dober tek!