Čokoladno jajce s presenečenjem
Print Friendly, PDF & Email

Čokoladno jajce s presenečenjem je simpatično darilce, ki se ga razveselijo tako otroci kot tudi odrasli. Podarimo ga lahko ob katerikoli priložnosti (npr. rojstni dan) ali pa z njim obogatimo mizo v času velikonočnih praznikov. Ker je notranjost votla, lahko vanj skrijemo poljubno presenečenje. Skratka, super ideja za čokoladno ustvarjanje.

Čokoladno jajce s presenečenjem

Čokoladno jajce s presenečenjem – pripomočki:

  • kalup za čokoladno jajce
  • termometer
  • papirnata brisačka
  • rešetke (lahko kar tiste iz pečice)

Čokoladno jajce s presenečenjem – sestavine:

Čokoladno jajce s presenečenjem – postopek:

Čokolado nalomimo na koščke (uporabimo lahko tudi čokoladne kapljice) in jih iz trdega stanja spremenimo v tekoče stanje. To lahko storimo na različne načine: nad vodno paro, v mikrovalovni pečici ali celo v pečici. Pomembno je, da čokolado temperiramo, saj ima le tako čokolada obstojno strukturo in predvsem lep lesk.

Jaz sem to naredila kar s pomočjo mikrovalovne pečice, ker je to najhitreje. Čokolado sem segrela na 40 °C, nato pa belo ohladila na 28 °C, temno pa na 30 °C, kar sta pravilni delovni temperaturi. Čokolado najhitreje ohladimo tako, da v stopljeno dodamo nekaj koščkov čokolade in mešamo. Ne mešamo zgolj krožno po posodi, ampak tako, da z žlico zajemamo čokolado in jo z višine zlivamo nazaj v posodo.

Med hlajenjem večkrat preverimo temperaturo. Morda se sliši komplicirano, vendar z nekaj vaje kmalu postanemo pravi “čoko mojster”. Za pravo strukturo je pomembno, da čokolado ohladimo (mešamo) in da ne čakamo, da se ohladi sama.

Če si želimo zadevo poenostaviti, lahko naredimo klasično enobarvno jajce, zgolj iz temne čokolade. Če pa želimo marmorni vzorec kot na fotografiji, pa to storimo tako, da papirnato brisočko namočimo v stopljeno belo čokolado ter “potapkamo” po kalupu.

Naredimo poljubni vzorec belih lis.

Čokoladno jajce s presenečenjem

Počakamo, da se bela čokolada malce strdi, nato nadaljujemo s temno čokolado. Le-to nalijemo do vrha oz. do roba kalupa. Da je kalup pri miru, si najlažje pomagamo z rešetkami. Jajce na rešetki večkrat prestavimo, da se ne prime nanj.

Čokoladno jajce s presenečenjem

Čez čas, ko vidimo, da je čokoladni rob že malo otrdel, čokolado zlijemo iz kalupa in ga obrnemo navzol, da odvečna čokolada steče ven. Pustimo, da se notranjost “posuši”. Če želimo debelejšo lupino, pustimo čokolado v kalupu dlje časa in obratno.

Medtem si pripravimo čokoladno gnezdo iz preostanka bele čokolade. Krožnik ali manjši pekač damo za cca 5 min v skrinjo. Nato na hladno površino narišemo več krogov. To storimo s pomočjo stožca iz peki papirja, če smo dovolj spretni, pa lahko tudi zgolj z žlico. Čokolada ob stiku s hladno površino postane elastična, zato jo lahko enostavno oblikujemo (kar z rokami) v gnezdo, kamor bomo položili jajce.

Presenečenje, ki ga skrijemo v notranjost jajca je lahko poljubno. To je lahko npr. kakšno sporočilce na papirju, več manjših bonbončkov, nakit ali denar. Vsebino shranimo v manjšo folijasto vrečko, uporabimo pa lahko tudi plastično posodico iz slavne Kinder jajčke.

Čokoladno jajce s presenečenjem

Polovički “zlepimo” skupaj. V mikrovalovni pečici pogrejemo plitek krožnik, nanj za nekaj sekund položimo obe polovici, da se robovi segrejejo, nato pa jih previdno stisnemo skupaj in tako dobimo čokoladno jajce. Ne pozabimo vmes vstaviti presenečenja! Jajce položimo na gnezdo; lahko pokončno ali leže.

Poljubno in namenu primerno dekoriramo. Dodamo lahko čokoladno čipko, kakšen napis, karkoli.

Naj vam uspe tako jajce kot tudi čokoladno presenečenje!

Se radi “igrate” s čokolado? Potem se lotite tudi: lizik čokoladna čipka, sadnih nabodal s čokolado, čokoladnih skodelic s sladoledom, jagodnih zobotrebcev, marcipanovih kroglic s čokolado. Zagotovo vam bo prav prišel tudi nasvet  kako stopimo čokolado za dekoriranje na hitro. Če ste “čokoholik”, pa kliknite tukaj.

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor