Čemažev pesto z orehi in parmezanom
Print Friendly, PDF & Email

Čemaž, imenovan tudi divji česen, so v prehrambene namene uporabljali že Rimljani, ki so imeli čemaž celo rajši kot česen. Čemaž, ne le da je okusen, je tudi zdravilen, saj spodbuja delovanje krvnega obtoka, čisti prebavo in nasploh blagodejno vpliva na celotno telo.

Čemaž lahko pripravimo na različne načine; kot namaz, juho ali pa ga dodamo solatam, itd. Danes vam predstavljam recept za pripravo čemaževega pesta z orehi in parmezanom. Čemažev pesto z orehi in parmezanom lahko dodajamo solatam, mu primešamo malo skute in dobimo iz njega okusen namaz ali pa ga žličko ali dve dodamo pri kuhanju najrazličnejših jedi.

cemazev-pesto-z-orehi-in-parmezanom (8)

Pripomočki za čemažev pesto z orehi in parmezanom

  • nož
  • čajna žlička
  • jedilna žlička
  • sekljalnik ali blender
  • skleda
  • steklen kozarček s pokrovom, ki dobro tesni
  • kuhinjska tehtnica

Sestavine za čemažev pesto z orehi in parmezanom

Za 400 g končnega izdelka:

  • 200 g čemaža
  • 100 g orehov
  • 100 g parmezana (lahko v kosu ali že naribanega)
  • 1 dl olivnega olja + 1 jedilna žlica olja
  • 1/2 čajne žličke soli

Priprava čemaževega pesta z orehi in parmezanom:

Čemaž najprej operemo in odstranimo morebitno listje, vejice …

cemazev-pesto-z-orehi-in-parmezanom (2)Čemaž narežemo na manjše kose in jih damo v sekljalnik. Dodamo še olivno olje in sol.

cemazev-pesto-z-orehi-in-parmezanom (3)Zmiksamo, nato pa dodamo še orehe, ki smo jih grobo zmleli, ter nariban parmezan.

cemazev-pesto-z-orehi-in-parmezanom (4)

Vse skupaj ponovno zmiksamo v sekljalniku. Med samim miksanjem naredimo premore in vsebino s pomočjo žličke malo premešamo.

cemazev-pesto-z-orehi-in-parmezanom (5)

Ko so čemaž, orehi, olivno olje in parmezan dobro zmiksani, dobimo enotno zmes.

cemazev-pesto-z-orehi-in-parmezanom (6)

Čemažev pesto z orehi in parmezanom napolnimo v steklen kozarec. Čez čemažev pesto vlijemo 1 jedilno žlico olivnega olja in s tem naredimo zaščitni sloj.

cemazev-pesto-z-orehi-in-parmezanom (7)

Kozarček s čemaževim pestom z orehi in parmezanom dobro zapremo s pokrovčkom, ki dobro tesni. Čemažev pesto hranimo v temnem in hladnem prostoru.

cemazev-pesto-z-orehi-in-parmezanom (10)

Vabim, da si preberete tudi recept za čemažev pesto z orehi in čemažev pesto s pinjolami.

Naj vam tekne, ne glede na to, kako ga boste uporabili!

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor