Čemažev pesto
Spomladi v gozdovih raste ta čudežna rastlina, ki je podobna česnu, vendar ni česen. Na obali ji pravijo tudi divji česen – čemaž. S čemaževimi listi lahko naredimo veliko jedi, saj je izbor uporabe zelo pester. Rastlina je zelo zdrava. Spodaj vam predstavljam recept, ki bo služil kot dodatek k jedem – čemažev pesto. Uporabimo ga lahko v juhah, s testeninami, pitami in kot dodatek k izboljšanju jedi. Ne bojte se te čudežne rastline, le pogumno si pripravite čemažev pesto in ga uživajte vse leto!
Pripomočki za pripravo čemaževega pesta
- blender
- nož
- rezalna deska
- embalaža za shranjevanje
- ponev
- žlica
Sestavine za pripravo čemaževega pesta
(za približno 400 ml pesta)
- 250 g listov čemaža
- 80 g parmezana
- 80 g pinjol
- 100 ml olivnega olja
- 0,25 žličke soli
Postopek priprave čemaževega pesta
Čemaževe liste temeljito operemo in jih postavimo v posodo.
V ponev stresemo pinjole in jih, na zmernem ognju pražimo dokler ne porumenijo. Ni potrebno dodajati olja, ni bojazni, da bi se zažgali.
Parmezan zrežemo na kose.
V blender sedaj stresemo parmezan in pinjole in počasi zmeljemo vse skupaj.
Liste čemaža zrežemo na večje trakce in jih dodamo parmezanu in pinjolam.
Vse skupaj meljemo toliko časa, dokler ne dobimo lepe mase. Dodamo sol.
Z olivnim oljem bomo povezali vse skupaj. Zlijemo ga v blender in še nekaj časa mešamo.
Čemažev pesto bomo sedaj preselili v kozarce za vlaganje. S pomočjo žlice pesto dodajamo v kozarce, skoraj do vrha.
Na koncu dodamo na vrh kanček olivnega olja in tesno zatisnemo pokrove kozarcev.
Pesto lahko hranimo dolgo časa v temnem prostoru.
Poglejte si še recept za čemažev pesto z orehi in parmezanom ter čemažev pesto z orehi.
Le uživajte!