Čemažev pesto
Print Friendly, PDF & Email

Spomladi v gozdovih raste ta čudežna rastlina, ki je podobna česnu, vendar ni česen. Na obali ji pravijo tudi divji česen – čemaž. S čemaževimi listi lahko naredimo veliko jedi, saj je izbor uporabe zelo pester. Rastlina je zelo zdrava. Spodaj vam predstavljam recept, ki bo služil kot dodatek k jedem – čemažev pesto. Uporabimo ga lahko v juhah, s testeninami, pitami in kot dodatek k izboljšanju jedi. Ne bojte se te čudežne rastline, le pogumno si pripravite čemažev pesto in ga uživajte vse leto!

Cemazev pesto (12)

Pripomočki za pripravo čemaževega pesta

  • blender
  • nož
  • rezalna deska
  • embalaža za shranjevanje
  • ponev
  • žlica

Sestavine za pripravo čemaževega pesta

(za približno 400 ml pesta)

  • 250 g listov čemaža
  • 80 g parmezana
  • 80 g pinjol
  • 100 ml olivnega olja
  • 0,25 žličke soli

Postopek priprave čemaževega pesta

Čemaževe liste temeljito operemo in jih postavimo v posodo.

Cemazev pesto (1)

V ponev stresemo pinjole in jih, na zmernem ognju pražimo dokler ne porumenijo. Ni potrebno dodajati olja, ni bojazni, da bi se zažgali.

Cemazev pesto (2)

Parmezan zrežemo na kose.

Cemazev pesto (3)

V blender sedaj stresemo parmezan in pinjole in počasi zmeljemo vse skupaj.

cemazev-pesto

Liste čemaža zrežemo na večje trakce in jih dodamo parmezanu in pinjolam.

Cemazev pesto (7)

Vse skupaj meljemo toliko časa, dokler ne dobimo lepe mase. Dodamo sol.

Z olivnim oljem bomo povezali vse skupaj. Zlijemo ga v blender in še nekaj časa mešamo.

Cemazev pesto (8)

Čemažev pesto bomo sedaj preselili v kozarce za vlaganje. S pomočjo žlice pesto dodajamo v kozarce, skoraj do vrha.

Cemazev pesto (9)

Na koncu dodamo na vrh kanček olivnega olja in tesno zatisnemo pokrove kozarcev.

Cemazev pesto (10)

Pesto lahko hranimo dolgo časa v temnem prostoru.

Poglejte si še recept za čemažev pesto z orehi in parmezanom ter čemažev pesto z orehi.

Le uživajte!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.4]

Sandran

Naj se na kratko predstavim ... Moje ime je Sandra in sem Primorka :) Že, kot otrok sem rada mami pomagala v kuhinji, no takrat je to bilo le packanje, ampak kljub temu, sem v tem uživala. Z mamo sva imeli majhno kuhinjo in seveda velikokrat ni bilo prostora, da bi pripravili kaj posebnega. Zato sem si vedno govorila "ko bom velika, bom imela veliko kuhinjo" in željo sem si tudi izpolnila. Ne morem zdaj reči, da imam zelo veliko kuhinjo, vendar imam veliko prostora za moj hobby. Uživam v pripravi hrane, prebiranju receptov, pripravi menijev itd. Najbolj pa uživam, ko družinski člani ali prijatelji pohvalijo jed in s tem je ves trud poplačan :) Želim vam veliko užitkov ob prebiranju svojih receptov!

Dodaj odgovor