Čemažev namaz
Svež, okusen in preprost čemažev namaz ima za osnovo indijske oreščke. Ne vsebuje mleka, zato je primeren za alergike na laktozo in za vegane. Odličen domač čemažev namaz se najbolje počuti v družbi ajdovega kruha.
Čemažev namaz – pripomočki:
- manjša skleda za namakanje
- kuhinjska tehtnica
- čista kuhinjska krpa ali papirnate brisačke
- sekljalnik
- merilna posoda za tekočine
- čajna žlička
- kuhalnica
- cedilo
Čemažev namaz – sestavine:
(za 350 g namaza)
- 200 g indijskih oreščkov
- voda za namakanje
- 20 g svežega čemaža
- ščep soli
- ščep popra
- ščep sveže naribanega muškatnega oreščka
- 0,5 – 1 dl vode
Čemažev namaz – priprava:
Indijske oreščke namočimo, da se zmehčajo. Najbolje jih je namakati čez noč.
Čemaž operemo, osušimo in odstranimo peclje.
Indijskim oreščkom odlijemo vodo, jih speremo pod tekočo vodo (pomagamo si s cedilom), in damo v sekljalnik. Dodamo čemaž, sol, poper in muškatni orešček. Količino začimb prilagodimo svojemu okusu.
Dolijemo 0,5 dl vode in zmiksamo.
Po potrebi počasi dolivamo preostalo vodo, da dobimo željeno gostoto namaza. Po potrebi ustavimo sekljalnik in s kuhalnico postrgamo stene posode.