Bazilikin pesto z orehi
Print Friendly, PDF & Email

Res najboljši, tako dišeč in božansko dober bazilikin pesto z orehi, ki ga bomo delali danes skupaj, je poln vitaminov K in B ter omega 3 maščob. Pesto lahko uporabljamo na res veliko načinov. Mi ga obožujemo na testeninah – to je tista osnovna uporaba tega pesta. Odličen je kot namaz na kruh ali krekerje, dodajamo ga raznim omakam, zelenjavnim juham. Krasno pa paše tudi na določene solate.

Torej bazilikinega pesta ne bo nikoli preveč.

Bazilikin pesto z orehi

Pripomočki za bazilikin pesto:

  • sekljalnik

Sestavine za bazilikin:

Za 2 kozarčka po 150 ml:

  • 100 g listov bazilike (očiščenih)
  • 80 g orehov
  • 50 g parmezana
  • 100 do 150 ml oljčnega olja
  • sol

Postopek za bazilikin pesto z orehi:

Za bazilikin pesto z orehi je najpomembnejša bazilika. Lepo, zeleno baziliko (vse rjave ali kako drugače poškodovane liste odstranimo, odstranimo prav tako tudi cvetove, če jih bazilika ima, da nam pesto ne bo grenil) na hitro umijemo pod tekočo vodo, dobro otresemo in osušimo.
Pazimo, da so pred delanjem pesta listi res osušeni vode.

Bazilikin pesto z orehi

Bazilikin pesto z orehi

Pripravimo si orehe in jih zmeljemo, če že nimamo zmletih. Za še bolj oreščkast okus pesta lahko orehe tudi na hitro popražimo in nato zmeljemo. Prav tako si pripravimo parmezan – ga naribamo ter dobimo dobro oljčno olje.

Bazilikin pesto z orehi

Bazilikin pesto naj bi se praviloma pripravljal ročno. Kadar pa delamo večje količine, sploh za ozimnico, se seveda poslužujemo sekljalnikov (blenderjev). Da nam pesto v sekljalniku ne potemni, damo del sekljalnika z rezili v hladilnik. Samo dobro ohlajena rezila baziliki ne bodo spremenila barve!
V res dobro ohlajen sekljalnik damo sedaj liste bazilike, orehe, parmezan in oljčno olje. Solimo po potrebi, saj je slan že parmezan.

Bazilikin pesto z orehi

Vse skupaj zelo dobro sesekljamo, da dobimo enotno zmes. Bazilikin pesto z orehi lahko uporabino takoj na razno raznih testeninah, solatah, kot namaz. Lahko pa ga shranimo za ozimnico.

Bazilikin pesto z orehi

Če ga shranimo kot ozimnico, pesto nadevamo v manjše, sterilne kozarčke. Najlažje je, če si pomagamo s čajno žličko. Pazimo pa, da v kozarčkih ni zračnih žepkov.

Bazilikin pesto z orehi

Sedaj na vrh prilijemo še malo olivnega olja. Samo toliko, da je prekrit pesto in kozarčke postavimo v temen in hladnejši prostor.

Bazilikin pesto z orehi

Dober tek 🙂

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.6]

Dodaj odgovor