Juha iz topinamburja, krompirja in sladkega krompirja
Print Friendly, PDF & Email

Poznate topinambur? Ste ga že kdaj uporabili v jedeh? To je ameriški krompir, nekateri ga poznajo tudi pod imenom laška repa, ki pa ima malo bolj drugačen okus kot krompir. Je bolj sladkega okus, ki malo spominja na okus oreškov. Moja babi ga je velikokrat uporabljala namesto krompirja. Tudi sladki krompir, ki je uporabljen v tej juhi, nima veliko skupnega s krompirjem, kot ga poznamo pri nas, a vseeno vsi trije skupaj tvorijo odlično juho, ki pa jo, če želite, lahko naredite samo iz topinamburja in krompirja. Juho sem skuhala kar v ekonom loncu, da je bilo hitreje, a tudi v navadni posodi bo kuhana relativno hitro.

Nekaj malega o topinamburju; priporoča se v prehrani diabetikov, saj pomaga uravnavati raven sladkorja v krvi. Zelo dober je tudi za prebavo, med drugim pa pozitivno vpliva na raven holesterola v krvi, saj ga niža.

Pripomočki za juho iz topinamburja

  • palični mešalnik

Sestavine za juho iz topinamburja

Za 3 – 4 osebe:

  • 300 g topinamburja
  • 200 g krompirja
  • 200 g sladkega krompirja (cca. 1 sladki krompir)
  • ena manjša čebula (cca. 50 g)
  • en strok česna
  • sol
  • 800 ml vode
  • začimbe po okusu in želji (niso obvezne, lahko pa dodate baziliko ter peteršilj)
  • kokosovo olje za peko

Priprava juhe iz topinamburja

Topinambur je potrebno naprej umiti. Lahko ga olupite ali pa samo skrtačite s ščetko. Jaz sem nekatere samo skrtačila in malo obrezala ter jih nato narezala na manjše kose.

Krompir in sladki krompir olupim in narežem na manjše rezine.

Nato olupim in narežem še česen in čebulo, ki ju popražim na kokosovem olju.

Ko čebula in česen zadišita in se malo prepražita, dodam vse tri vrste krompirja ter premešam. Zalijem z vodo in dodam začimbe (peteršilj in baziliko, lahko pa tudi kaj drugega ali celo nič; po okusu) in sol. Vse skupaj sem kuhala v ekonom loncu zato ga kar zaprem in počakam, da vse skupaj zavre. Kuhala sem približno 20 minut. Tisti, ki pa boste kuhali v navadni posodi, poizkusite z vilico po 20 minutah, če je že ves krompir mehak in prilagodite čas kuhanja.

Ko je vse skupaj kuhano, s paličnim mešalnikom zmiksam do gostega. In juha je kuhana.

Dober tek!

Nekaj idej za glavno jed:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor