Pirini polpeti s korenjem
Print Friendly, PDF & Email

Pirini polpeti s korenjem so odlično in hitro pripravljeno kosilo. Naredila sem jih iz pirine kaše, korenja in nekaj začimb. Ker polpeti ne vsebujejo nobenih jajc ali mlečnih izdelkov, sem za vezivo uporabila ovsene kosmiče. Polpete lahko ponudite zraven različnih pirejev ali omak.

Piro, ki jo je potrebno pred kuhanjem namočiti, je zelo zdrava žitarica, ki je vsestransko uporabna v kulinariki; lahko jo jemo kot prilogo z zelenjavo ali za zajtrk s različnim sadjem. Iz zmlete pire se naredi moka, ki jo pri nas doma zelo veliko uporabljamo. Iz praženih zrn pa nastane odlična kava.

Zdaj pa kar hitro na delo, da boste lahko naredili odlične polpete. Moj 5 letnik mi je rekel, da so polpeti zelo dobri.

Pripomočki za pirine polpete s korenjem:

  • dober mešalnik s posodo
  • nož in deska ter lupilec za zelenjavo
  • tehtnica
  • ponev
  • žlica in žlička
  • cedilo
  • lopatica za obračanje
  • posoda za kuhanje pire
  • posoda za namakanje

Sestavine za pirine polpete z korenjem

Za 3 osebe:

  • 100 g pire – pirine kaše (iz dobimo cca. 280 g kuhane pire)
  • 2 manjša korenja (120 g)
  • cca. 300 ml vode za kuhanje
  • pol čebule
  • 1 manjši strok česna
  • pol žličke kurkume
  • 60 g ovsenih kosmičev (če bodo jedli tisti, ki ne smejo glutena poiščite takšne brez glutena)
  • 10 g drobtin (enako velja tu – poiščite brezglutenske)
  • sol po okusu
  • po potrebi 20 ml rastlinskega napitka (lahko tudi mleka)
  • po okusu še ostale začimbe (jaz sem dala malo rožmarina)
  • kokosovo olje ali kar sicer uporabljate za peko

Kako naredim pirine polpete s korenjem

Za pirine polpete sem uporabila pirino kašo, ki jo je potrebno naprej namočit čez noč. To naredim tako, da piro odmerim v skodelico (naj bo dovolj velika), jo zalijem z vodo tako, da je dobro pokrita in pustim čez noč. S tem, ko piro predhodno namočimo, se izboljša absorpcija koristnih snovi iz pire v naše telo, hkrati pa se skrajša čas kuhanja.

Naslednji dan vodo odlijem s pomočjo cedila in na hitro splaknem pod hladno tekočo vodo, odcedim.
Piro prestavim v posodo za kuhanje ter jo prelijem z vodo (cca. 300 ml), ki jo prej še malenkost solim. Pira se kuha cca. 15 minut oz. toliko časa, da se voda pokuha in, da je pira po okusu mehka (pirine kaše se lahko med seboj razlikujejo, zato se lahko mogoče kakšna kuha dalj časa). Ko je pira skuhana, jo pustim, da se malo ohladi.

Med tem časom, ko se pira kuha, olupim korenje in ga narežem na manjše koščke (to lahko tudi izpustite, če imate dober mešalnik). Olupim čebulo in česen in vse skupaj s korenjem prestavim v mešalnik ter sesekljam.

Kuhano piro dodam h čebuli in korenju v posodo sekljalnika. Zraven za boljši okus primešam še ostale začimbe in ovsene kosmiče ter drobtine. Vse skupaj ponovno zmiksam (sesekljam). Meni osebno so polpeti boljši, če pire ne zmiksam popolnoma.

Tako pripravljeno maso zajamem z žlico in iz nje med dlanmi poizkusim oblikovati polpet. Masa mora biti za oblikovanje polpet dovolj kompaktna in zato, če imate občutek, da je masa premalo mehka oz. da se iz nje (še) ne da oblikovati polpeti, ji dodajte rastlinski napitek ali mleko. Še enkrat zmešajte. Lahko pustite tudi kakšnih 5 ali 10 minut stati, nato pa ponovno poskusite in oblikujte polpete.

Ko je masa za pirine polpete primerna za oblikovanje, v ponvi segrejem kokosovo olje. Iz mase z rokami oblikujem polpete, ki jih sproti polagam v ponev. Polpeti naj ne bodo predebeli, ker se ne bodo lepo popekli. Pečem jih cca. 5 minut na eni strani oz. toliko, da se malo bolj zlato zapečejo in 5 minut na drugi strani.

Odlični pirini polpeti s korenjem so pripravljeni.

Dober tek!

Zraven pirinih polpetov se odlično poda priloga kot je:

Ocena:
Skupaj: 0 Povprečno: 0]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor