Džuveč riž
Print Friendly, PDF & Email

Džuveč je tradicionalna srbska jed, v kateri prevladujeta zelenjava kot sta paradižnik in paprika. Nekateri dodajo tudi jajčevce. Tokrat vam predstavljam recept za džuveč riž, ki sem ga pripravila zadnjič, ko sem iskala idejo kako porabiti riž in zelenjavo z vrta, katere imam še vedno obilo. Za džuveč riž sem tako uporabila domačo zelenjavo kot so: bučke, paprika in paradižnik. Za džuveč riž lahko tudi vi uporabite zelenjavo, ki jo imate trenutno na voljo.

Džuveč riž je dokaj hitro narejen oz. kuhan, je pa čas kuhanja seveda odvisen tudi od tega, katero vrsto riža boste izbrali. Jaz sem izbrala dolgozrnati riž, ki se kuha malo dlje.

Džuveč riž lahko jeste kot prilogo ali kot samostojno jed in si naredite zraven samo še eno veliko skledo solate iz stročjega fižola ali vaše najljubše solate. Lahka in odlična jed, za katero verjamem, da vas bo navdušila. 🙂

Pripomočki za džuveč riž:

  • velika ponev (28 ali 30 cm) s pokrovko
  • kuhalnica
  • kozarec 2 dl
  • tehtnica
  • nož in deska
  • lupilnik
  • žlička
  • cedilo

Sestavine za džuveč riž

Za cca. 2 – 3 osebe:

  • 150 g riža
  • 1 manjša čebula
  • 1 – 2 stroka česna
  • 200 g bučke (pol manjše bučke)
  • 2 korenja (150 g)
  • 2 paradižnika (300 g)
  • 2 papriki – jaz sem dala zeleni (150 g)
  • sol z zelišči
  • 400 – 500 ml vode (količina vode je odvisna tudi od vrste riža)
  • 2 žlički mlete sladke rdeče paprike (lahko tudi pikantne – ostre)
  • začimbe po okusu (bazilika, rožmarin)
  • pol zelenjavne kocke (lahko uporabite tudi domačo zelenjavno kocko)
  • kokosovo olje ali olje za peko

Kako naredim džuveč riž

Najprej si pripravim zelenjavo. Olupim in narežem česen in čebulo. Umijem vso ostalo zelenjavo. Papriki odstranim semena in jo narežem na kocke. Korenje in bučko olupim z lupilnikom in ju narežem na čim manjše kocke. Tudi paradižnik umijem in ga narežem na manjše koščke.

Ponev postavim na štedilnik in mu dodam malo olja ter počakam, da se segreje. Najprej prepražim česen in čebulo, ravno toliko, da malo zadiši. Nato dodam zelenjavo: bučke, korenje in papriko. S paradižnikom počakam, saj se prehitro skuha. Zelenjavo malo popražim in jo pokrijem s pokrovko za 5 minut.

Pod vodo operem riž, ki sem ga prej odtehtala in ga dodam zelenjavi. Dolijem vodo (jaz sem naprej dolila 400 ml vode), dodam še zelenjavo kocko ali domačo jušno osnovo, rdečo papriko in ostale začimbe in še malo posolim.  Vse skupaj pokrijem s pokrovko. Kuhajte toliko časa, kot piše na embalaži riža, ki ga uporabljate. Čas kuhanja je od vrste riža lahko zelo različen, tudi količina potrebne vode se razlikuje zato boste lahko potrebovali več ali pa manj vode, vsekakor vam priporočam, da vodo dolivate postopoma in po potrebi.

Jaz sem vse skupaj kuhala cca. 15 minut.

3-4 minute preden je riž skuhan, odstranim pokrovko in džuveč rižu dodam še paradižnik in po potrebi še malo vode. Kuham še cca. 3 – 4 minute, da se okusi premešajo in riž skuha do konca. Poizkusim in dosolim, če je potrebno. Džuveč riž ne sme biti gost, ampak mora biti že skoraj bolj kot omaka oz. sočen zato, če imate občutek, da mu manjka še kaj vode, jo lahko dodate.

Odlična jed z veliko zelenjave je pripravljena!

Ker je domače najboljše! Dober tek!

Če obožujete zelenjavna kosila so tukaj ideje:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor