Špinačni kruhovi cmoki iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Kadar nam ostane doma kaj starega kruha, naredimo za kosilo kruhovo štruco ali kruhove cmoke. Tokrat sem jih naredila s špinačo in ker me je zanimalo, kakšen okus je, če jih spečem še v pečici, sem jih pripravila tako. Bili so res odlično kosilo, najbolj všeč pa mi je, ker so pečeni v pečici res zelo mehki.

Kruhovi cmoki so kar hitro narejeni, pomembna je predpriprava, zato si jaz ponavadi že prejšnji dan narežem kruh oz. pri nas kar stare žemlje. V zmes ne dam jajc, ampak za vezivo uporabim lanena semena ter rižev napitek.

Kruhove cmoke lahko ponudite zraven zelenjavnega golaža ali kakšne domače omake.

Pripomočki za špinačne kruhove cmoke iz pečice:

  • posoda za mešanje
  • tehtnica
  • merilna žlička
  • nož in deska
  • žlica in žlička
  • pekač s peki papirjem
  • ponev in deska
  • lopatica

Sestavine za špinačne kruhove cmoke iz pečice

za cca. 12 cmokov:

  • 200 g starega kruha (jaz sem uporabila kar žemlje)
  • 2 žlici lanenih semen (15 g)
  • 300 ml riževega napitka ali mleka
  • 130 g zamrznjene špinače (jaz sem jo prej odmrznila)
  • pol čebule (cca. 30 g)
  • 1 strok česna
  • ščepec soli z začimbami (zeliščna sol)
  • 1/3 žličke kurkume
  • kokosovo olje za peko
  • drobtine po potrebi (jaz jih nisem uporabila)
  • po želji še ščep posušenega timijana ali rožmarina

Kako naredimo špinačne kruhove cmoke iz pečice:

Kruh narežem na manjše koščke in ga pustim čez noč. Jaz sem nekatere koščke pustila malo večje in ko so se kruhovi cmoki spekli, so poleg tega, da so bili mehki, tudi zelo lepo hrustali.

Naslednji dan dam v posodo narezan kruh in lanena semena. Čebulo in česen olupim in ju sesekljam ter ju prepražim v ponvi, kamor sem prej dala malo kokosovega olja. Ko se čebula in česen lepo prepražita, ju dodam kruhu, čez katerega nalijem rižev napitek in vse skupaj zmešam.

V posodi kuham špinačo približno 3-4 minute, da odmrzne. Malo jo še posolim. Če boste uporabili svežo špinačo, jo samo narežite in jo potem dodajte narezanemu kruhu.

Špinačo dodam narezanemu kruhu in vse skupaj zmešam. Mešanici dodam še ščepec soli z začimbami (oziroma solite po okusu) in kurkumo. Včasih cmokom dodam še ščep suhega timijana ali rožmarina. Vse skupaj še enkrat premešam in pustim stati vsaj še 10 minut.

Iz mase z rokami oblikujem cmoke v velikosti večjih marelic oz. po želji. Ko sem naredila cmok, sem ga močno stisnila skupaj z rokami. Če imate občutek, da so cmoki preveč mokri, jim lahko po potrebi dodate še malo drobtin. Kruhovi cmoki se bodo pekli v pečici, tako da naj vas ne skrbi, tudi če bodo bolj mehki, saj ne bodo razpadli. Cmoke pečem v pečici na 180 °C 15 minut.

špinačni kruhovi cmoki iz pečice

Kruhove cmoke s špinačo lahko ponudite zraven golaža ali domače omake.

Dober tek!

Če rabite ideje za kosila, si jih lahko nekaj pogledate tukaj:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo uživam v dobrih in preprostih jedeh. Ker je imel moj sin alergijo na kravje mleko in jajca poizkušam kuhati in peči vse brez tega. S sinom velikokrat pečeva skupaj zato se trudim, da so moji recepti enostavni in zdravi.

Dodaj odgovor