Pljukanci v omaki iz bučk in paradižnika
Pljukanci so značilna istrska jed in so, po originalnem receptu, narejeni samo iz moke, vroče vode ter soli. Nekateri dodajo tudi malo olja. Idejo, da jih naredim, sem dobila poleti na morju, kjer so jih postregli v omaki iz bučk in paradižnika. Res božanska jed. Vprašala sem jih kako se naredijo in zaupali so mi, da delajo to ročno in da se pljukanci oblikujejo tako, se jih samo posvaljka med rokami. In sem poskusila in jih naredila tudi sama in sicer iz pirine moke. Omako iz bučk in paradižnika pa sem naredila malo po svoje, zato ni tipična istrska, saj sem ji dodala še kurkumo. Omako, s katero boste ponudili pljukance seveda lahko prilagodite sebi in svojemu okusu. Lahko pripravite povsem svojo omako, ali pa jih ponudite skupaj z vam najljubšo omako, tudi h golažu (tako zelenjavnemu kot klasičnemu) se pljukanci odlično podajo.
Tudi tokrat sem imela pomoč pri kuhanju, saj mi je pomagal moj 4 letnik. Tako je bilo kosilo res hitro narejeno in seveda – zelo okusno. 🙂 Poskusite pljukance tudi vi in verjamem, da se boste tako kot jaz zaljubili vanje.
Pripomočki za pljukance v omaki iz bučk in paradižnika:
- posoda za gretje vode
- posoda za mešanje
- merilna žlička
- žlica
- tehtnica
- podloga za valjanje testa
- posoda za kuhanje pljukancev
- penovka
- ponev s pokrovko in kuhalnica
- nož in deska
- lupilnik zelenjave
Sestavine za pljukance v omaki iz bučk in paradižnika
Za 2 osebi.
Za pljukance:
- 200 g pirine moke (+ malo moke za valjanje, oblikovanje)
- 200 ml vroče vode
- sol po okusu
- 1 žlica olivnega olja
Za omako iz bučk in paradižnika:
- 1 – 2 paradižnika
- 1 čebula
- 200 g bučke (cca. 1 manjša bučka)
- sol
- začimbe (timijan, bazilika)
- 1/3 žličke kurkume
- kokosovo olje za peko ali drugo olje
Priprava pljukancev v omaki iz bučk in paradižnika
V posodi stehtam moko, ki ji dodam sol in olivno olje. Na štedilniku pogrejem vodo, tik preden voda zavre, jo odstavim in jo nato počasi dolivam k moki in mešam. Vse skupaj zmešam z žlico, da nastane kompaktno testo. Pripravljeno testo pustim cca. 20 minut, da počiva (lahko tudi nekaj minut dlje).
Testo razvaljam na pomokani površini ter ga pregnetem. Od testa trgam manjše koščke, ki jih z rokami s pomočjo dlani razvaljam v velikost manjšega oreha (koščke lahko režete tudi z nožem za testo).
Iz kroglic nato naredim pljukance in to tako, da jih samo razvaljam med rokami na velikost cca. 8 – 9 cm (podobno, kot bi delali svaljke). Če se pljukanci prijemajo na roke, jim dodajte še malo moke ter jih ponovno pregnetite oz. jih ponovno oblikujete v kroglico in iz kroglic v pljukance.
Na štedilniku zavrem vodo, v katero previdno polagam pljukance. Ob zmernem vretju jih kuham 15 minut, nato jih s penovko poberem iz vode.
Medtem, ko se pljukanci kuhajo, naredim omako. Olupim in narežem čebulo ter česen, nato umijem in na manjše kose narežem še paradižnik in bučko, ki jo pred tem olupim. Paradižnika ni potrebno lupiti.
Na ponev dam malo kokosovega olje ter počakam, da se malo segreje. Dodam čebulo in česen, da se malo prepražita ter bučke, ki sem jih narezala na kocke.
Bučke pražim cca. 7 minut, nato ponev pokrijem s pokrovko in jih kuham še nadaljnje 3 -4 minute. Vmes malo premešam, da se ne prismodijo. Nato dodam še paradižnik ter vse skupaj zmešam. Dodam sol, malo začimb kot so timijan, bazilika ter na koncu še kurkumo. Vse skupaj premešam in še malo pokuham, za minutko, dve.
Kuhane pljukance odcedim in jih dam v ponev z bučkami in paradižnikom ter vse skupaj premešam.
Pljukanci z omako iz bučk in paradižnika so pripravljeni.
Ker je domače najboljše! Dober tek!