Domače testenine brez jajc
Print Friendly, PDF & Email

Pri nas doma kar velikokrat jemo testenine. Narejene so hitro, zraven si pa ponavadi naredimo različne domače omake. Doma sem našla star babičin strojček za testenine zato sem tudi dobila idejo, da bi lahko naredila domače testenine. Odločila sem se za metuljčke, kateri se naredijo zelo enostavno in hitro in to brez strojčka. Testenine so sveže zato jih je potrebno skuhati takoj.  Pri rezanju testa za testenine vam lahko pomagajo tudi vaši otroci.

Naredite si danes za kosilo domače testenine brez jajc.

Pripomočki za testenine brez jajc:

  • posoda za mešanje
  • merilna žlička
  • tehtnica
  • žlica
  • nož ta rezanje testa
  • podloga za valjanje testa
  • valjar
  • penovka

Sestavine za testenine brez jajc:

Za cca. 500 – 600 g peresnikov:

  • 260 g pirine moke  (+2-3 pesti moke za valjanje testa)
  • 2 žlici olivnega olja
  • sol po okusu
  • 200 ml mineralne vode

Kako pripravim domače testenine brez jajc

V posodo odtehtam moko, ji dodam sol po okusu, olivno olje ter mineralno vodo. Vse skupaj zmešam z žlico. Testo mora biti voljno, če se vam zdi presuho, mu lahko dodate še malo mineralne vode.

Na pomokani površini testo z valjarjem razvaljam čim tanjše okoli 2 mm – 3 mm  (lahko si pomagate tudi s strojčkom za testenine). Testo razrežem na dolg pravokotnik, nato pa še na trakove, ki naj bodo široki cca. 3 cm. Trakove nato še enkrat prerežem na manjše trakove dolge 5-6 cm. Vsak kvadratek s prsti na sredini stisnem skupaj, da nastanejo metuljčki. Vsakič, ko testo razvaljam, dodam še malo moke, da se testo ne prijemlje na valjar in se lažje valja. Metuljčke preložim na pomokan krožnik ali pladenj.

Medtem, ko oblikujem testenine, na štedilnik pristavim posodo z vodo in ko voda zavre, vanjo stresem narejene testenine (tako pripravljene testenine skuhamo takoj, jih ne sušimo) in pomešam.

Metuljčke kuham v vreli vodi toliko časa, da priplavajo na površje in nato jih pustim vreti še cca. 3 minute. Iz vode jih poberem jih s penovko.

testenine brez jajc

 

Poleg domačih testenin ponudite še poljubno omako za testenine.

In kosilo je na mizi.

Ker je domače najboljše! Dober tek!

Lahko si pogledate še nekaj mojih idej za okusno kosilo:

Ocena:
Skupaj: 7 Povprečno: 4.1]

spela

Že od malega zelo rada kuham. Veselje do kuhanja in peke mi je predala moja babi, ki je bila učiteljica gospodinjstva. Znala je speči najboljšo torto. Zelo rada tudi jem, samo nikoli nisem marala preveč sladkih stvari zato tudi moji recepti ne bodo preveč sladki bodo pa sigurno zelo dobri. Ker je imel moj sinček alergijo na km in jajca poizkušam kuhat in peči vse brez tega.

Dodaj odgovor