Veganski njoki
Veganski njoki so najbolj enostavni njoki kar sem jih kdaj delala. Odkar sem naredila njoke po tem receptu, vem, da jih ne bom nikoli več kupovala, ker so res zelo hitro narejeni. In okusni. Za njih potrebujete samo pirino moko, sol, vodo, malo olja ter vinski kamen. Verjamem, da ko boste enkrat preizkusili recept, da jih tudi vi ne boste več kupovali. Naredite si svoje domače njoke, narežejo vam pa jih lahko otroci, no vsaj moj triletnik mi je spet pomagal. 🙂
Pripomočki za veganske njoke:
- posoda za gretje
- posoda za moko
- silikonska podlaga za valjanje test
- nož za rezanje njokov
- merilna žlička
- tehtnica
- žlica in žlička
- polenovka
- posoda za kuhanje njokov
Sestavine za veganske njoke
Za 2 osebi oz. okoli 500 g njokov:
- 400 ml vode
- 240 g pirine moke (+še 2 -3 pesti moke za valjanje)
- ščepec soli
- 1 žlička vinskega kamna
- 2 žlici olja
Kako pripravim vegaske njoke
Najprej naredim paljeno testo, to pa naredim tako, da zavrem vodo s soljo in oljem. Ko voda zavre, odstavim s štedilnika in v posodo k vodi stresem odtehtano moko z vinskim kamnom. Premešam, da se naredi kepa.
Maso preložim na pomokano podlogo in jo pregnetem (če je testo prevroče lahko še malo počakate). Iz testa naredim 3 kupčke (če se testo težko valja, ga še malo pregnetem), katere vsakega posebej razvaljam v dolg svaljk. Nato jih narežem na 4-5 cm dolge njoke, ki jih polagam na pomokan krožnik.
Na štedilnik pristavim posodo s soljeno vodo in počakam, da zavre. Njoke previdno polagam v vodo. Njoki so kuhani, ko priplavajo na vrh. Jaz jih pustim še kako minuto do dve, da še malo vrejo.
In kosilo je na mizi. Hitro in enostavno pripravljen njoki. Čez njoke lahko polijete domačo paradižnikovo omako ali drugo poljubno omako. Poleg pa lahko ponudite tudi jabolčno čežano.
Dober tek!