Zarezan pečen krompir
Print Friendly, PDF & Email

Zarezan pečen krompir je malo drugače pripravljen pečen krompir, ki bo zagotovo navdušil vaše jedce. Povsem enostavno do, za oko in brbončice privlačne priloge, ki je, skupaj z veliko skledo solate, lahko kar samostojna jed. Na zunaj zapeljivo in hrustljavo pečen krompir, v notranjosti mehak.

Zarezan pečen krompir

Pripomočki za zarezan pečen krompir:

  • poljuben, primerno velik pekač

Sestavine za zarezan pečen krompir:

Za 4 osebe:

  • 8 srednje velikih krompirjev (1 – 1,1 kg krompirja)
  • 1 čajna žlička dimljene sladke rdeče paprike (lahko tudi navadna sladka)
  • sol po okusu
  • 1/4 čajne žličke timijana
  • 50 ml olivnega olja

Priprava zarezanega zapečenega krompirja

Najprej pripravimo marinado za krompir: v skodelici skupaj zmešamo 50 ml olivnega olja, čajno žličko dimljene sladke rdeče paprike, četrtino čajne žličke posušenega timijana in sol po okusu. Pustimo ob strani.  Pripravimo si tudi 8 približno enako velikih (debelih) krompirjev, skupno potrebujemo 1-1,1kg krompirja.

Po želji in okusu lahko uporabite tudi druge, poljubne začimbe, lahko dodate tudi čili v prahu, če ste ljubitelji pikantnega.

Zarezan pečen krompir

Krompir olupimo, nato pa ga, prečno zarežemo na 1-2 milimetra debele rezine, a pri tem pazimo, da krompirja ne zarežemo do konca, krompir mora ostati cel. Sama ga najraje režem kar v dlani, lahko pa si pomagate tako, da na kuhinjsko desko položite npr. dve kuhalnici in mednju postavite krompir, nato pa z nožem narežete krompir na lističe – do kuhalnice; tako krompirja zagotovo ne boste prerezali do dna.

Vklopimo tudi pečico in jo nastavimo na 160 °C (ventilacija).

Zarezan pečen krompir

Krompirje polagamo v pekač. Sedaj jih, dobro premažemo z marinado, ki smo jo pripravili na začetku, previdno nekaj marinade prelijemo tudi v zareze, ki smo jih naredili. Lahko si pomagamo s čajno žličko in rokami, lahko premažemo s čopičem, … kakor vam je lažje. Važno je, da je krompir prekrit z vseh strani.

Zarezan pečen krompir

Pekač potisnemo v ogreto pečico in zarezan krompir pečemo na 160 °C 30 minut, nato krompir s pomočjo čopiča ponovno premažemo z marinado (ki se je natekla na pekač) in pekač vrnemo v pečico, kateri smo povišali temperaturo na 180 °C (ventilacija) in krompir pečemo še 10 – 15 minut.

zarezan pečen krompir

Ideja
Če želite, lahko 5-10 minut pred koncem čez vsak krompir posujete še malo sira (npr. nariban parmezan, mocarela). Tako bo zarezan pečen krompir še bolj okusen.

Pečen krompir postrežemo skupaj s poljubno prilogo in uživamo.

zarezan pečen krompir
Desno: zarezan pečen krompir na regratovi solati z jajci.

zarezan pečen krompir

Ljubitelji krompirja poskusite tudi:

Zarezan pečen krompir

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor