Zarezan pečen krompir
Print Friendly, PDF & Email

Zarezan pečen krompir je malo drugače pripravljen pečen krompir, ki bo zagotovo navdušil vaše jedce. Povsem enostavno do, za oko in brbončice privlačne priloge, ki je, skupaj z veliko skledo solate, lahko kar samostojna jed. Na zunaj zapeljivo in hrustljavo pečen krompir, v notranjosti mehak.

Zarezan pečen krompir

Pripomočki za zarezan pečen krompir:

  • poljuben, primerno velik pekač

Sestavine za zarezan pečen krompir:

Za 4 osebe:

  • 8 srednje velikih krompirjev (1 – 1,1 kg krompirja)
  • 1 čajna žlička dimljene sladke rdeče paprike (lahko tudi navadna sladka)
  • sol po okusu
  • 1/4 čajne žličke timijana
  • 50 ml olivnega olja

Priprava zarezanega zapečenega krompirja

Najprej pripravimo marinado za krompir: v skodelici skupaj zmešamo 50 ml olivnega olja, čajno žličko dimljene sladke rdeče paprike, četrtino čajne žličke posušenega timijana in sol po okusu. Pustimo ob strani.  Pripravimo si tudi 8 približno enako velikih (debelih) krompirjev, skupno potrebujemo 1-1,1kg krompirja.

Po želji in okusu lahko uporabite tudi druge, poljubne začimbe, lahko dodate tudi čili v prahu, če ste ljubitelji pikantnega.

Zarezan pečen krompir

Krompir olupimo, nato pa ga, prečno zarežemo na 1-2 milimetra debele rezine, a pri tem pazimo, da krompirja ne zarežemo do konca, krompir mora ostati cel. Sama ga najraje režem kar v dlani, lahko pa si pomagate tako, da na kuhinjsko desko položite npr. dve kuhalnici in mednju postavite krompir, nato pa z nožem narežete krompir na lističe – do kuhalnice; tako krompirja zagotovo ne boste prerezali do dna.

Vklopimo tudi pečico in jo nastavimo na 160 °C (ventilacija).

Zarezan pečen krompir

Krompirje polagamo v pekač. Sedaj jih, dobro premažemo z marinado, ki smo jo pripravili na začetku, previdno nekaj marinade prelijemo tudi v zareze, ki smo jih naredili. Lahko si pomagamo s čajno žličko in rokami, lahko premažemo s čopičem, … kakor vam je lažje. Važno je, da je krompir prekrit z vseh strani.

Zarezan pečen krompir

Pekač potisnemo v ogreto pečico in zarezan krompir pečemo na 160 °C 30 minut, nato krompir s pomočjo čopiča ponovno premažemo z marinado (ki se je natekla na pekač) in pekač vrnemo v pečico, kateri smo povišali temperaturo na 180 °C (ventilacija) in krompir pečemo še 10 – 15 minut.

zarezan pečen krompir

Ideja
Če želite, lahko 5-10 minut pred koncem čez vsak krompir posujete še malo sira (npr. nariban parmezan, mocarela). Tako bo zarezan pečen krompir še bolj okusen.

Pečen krompir postrežemo skupaj s poljubno prilogo in uživamo.

zarezan pečen krompir
Desno: zarezan pečen krompir na regratovi solati z jajci.

zarezan pečen krompir

Ljubitelji krompirja poskusite tudi:

Zarezan pečen krompir

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor