Zarezan pečen krompir
Zarezan pečen krompir je malo drugače pripravljen pečen krompir, ki bo zagotovo navdušil vaše jedce. Povsem enostavno do, za oko in brbončice privlačne priloge, ki je, skupaj z veliko skledo solate, lahko kar samostojna jed. Na zunaj zapeljivo in hrustljavo pečen krompir, v notranjosti mehak.
Pripomočki za zarezan pečen krompir:
- poljuben, primerno velik pekač
Sestavine za zarezan pečen krompir:
Za 4 osebe:
- 8 srednje velikih krompirjev (1 – 1,1 kg krompirja)
- 1 čajna žlička dimljene sladke rdeče paprike (lahko tudi navadna sladka)
- sol po okusu
- 1/4 čajne žličke timijana
- 50 ml olivnega olja
Priprava zarezanega zapečenega krompirja
Najprej pripravimo marinado za krompir: v skodelici skupaj zmešamo 50 ml olivnega olja, čajno žličko dimljene sladke rdeče paprike, četrtino čajne žličke posušenega timijana in sol po okusu. Pustimo ob strani. Pripravimo si tudi 8 približno enako velikih (debelih) krompirjev, skupno potrebujemo 1-1,1kg krompirja.
Po želji in okusu lahko uporabite tudi druge, poljubne začimbe, lahko dodate tudi čili v prahu, če ste ljubitelji pikantnega.
Krompir olupimo, nato pa ga, prečno zarežemo na 1-2 milimetra debele rezine, a pri tem pazimo, da krompirja ne zarežemo do konca, krompir mora ostati cel. Sama ga najraje režem kar v dlani, lahko pa si pomagate tako, da na kuhinjsko desko položite npr. dve kuhalnici in mednju postavite krompir, nato pa z nožem narežete krompir na lističe – do kuhalnice; tako krompirja zagotovo ne boste prerezali do dna.
Vklopimo tudi pečico in jo nastavimo na 160 °C (ventilacija).
Krompirje polagamo v pekač. Sedaj jih, dobro premažemo z marinado, ki smo jo pripravili na začetku, previdno nekaj marinade prelijemo tudi v zareze, ki smo jih naredili. Lahko si pomagamo s čajno žličko in rokami, lahko premažemo s čopičem, … kakor vam je lažje. Važno je, da je krompir prekrit z vseh strani.
Pekač potisnemo v ogreto pečico in zarezan krompir pečemo na 160 °C 30 minut, nato krompir s pomočjo čopiča ponovno premažemo z marinado (ki se je natekla na pekač) in pekač vrnemo v pečico, kateri smo povišali temperaturo na 180 °C (ventilacija) in krompir pečemo še 10 – 15 minut.
Pečen krompir postrežemo skupaj s poljubno prilogo in uživamo.
Ljubitelji krompirja poskusite tudi:
- popečen krompir z mlado čebulo in porom,
- krompir v kockah s čebulo in peteršiljem,
- pečen krompir z dimljeno rdečo papriko,
- odlično krompirjevo solato,
- pire krompir,
- pečen krompir z rdečo peso,
- mesni sir s krompirjem,