Pečen krompir z rdečo peso
Print Friendly, PDF & Email

Pečen krompir z rdečo peso je odlična priloga mesnim jedem (tudi jedem z žara) ali pa skupaj s solato povsem samostojna jed v poletnih dneh, ko se nam prileže nekaj lahkega.

Vse skupaj je pravzaprav zelo enostavno, a sem se vseeno odločila, da vam predstavim moj način priprave krompirja z rdečo peso, saj mnogi začudeno pogledajo, ko jim omenim, da poleg krompirja spečem tudi rdečo peso, saj peso uporabljajo bolj ali manj za pripravo solate. Meni osebno pa je pečena pesa veliko okusnejša kot kuhana in pripravljena v solati, čeprav imam tudi takšno zelo rada.
Tako vam v tem receptu predstavljam osnovno različico, idejo. Pripravite jo tudi vi in uživajte v odlični kombinaciji teh dveh vrtnin, katerima lahko po želji dodate še tretjo – korenje. Tudi z dodatki se lahko poigravate (npr. dodate sezam, koper, …) ali pa spreminjate razmerje med krompirjem in rdečo peso in tako dobite vedno malce drugačno, a vedno okusno prilogo.

Pečen krompir z rdečo peso

Pripomočki za pečen krompir z rdečo peso

  • primerno velik pekač (cca. 28*36 cm)

Sestavine za pečen krompir z rdečo peso

Za 4-5 oseb:

  • 800 g krompirja
  • 250 g rdeče pese
  • 100 – 150 g korenja (po želji)
  • sol po okusu
  • cca. 30 ml olja

Po želji:

  • žlica sezamovih semen
  • poljubna zelišča

Priprava pečenega krompirja z rdečo peso

Vklopimo pečico in nastavimo na 180 °C (ventilacija).

Ker sem imela na voljo mlad krompir, sem ga samo dobro oprala pod tekočo vodo in narezala na poljubno velike kose. Če je potrebno, krompir olupite in narežite na poljubno velike kose. Rdeči pesi odstranimo zelenje, jo umijemo, olupimo in narežemo na kose, ki naj bodo približno enake velikosti kot narezan krompir. Če želimo, lahko dodamo tudi korenje, katerega prav tako umijemo, ostrgamo in narežemo.

Razmerje med zelenjavo prilagodite svojemu okusu.

Pečen krompir z rdečo peso

Pripravljeno zelenjavo stresem v pekač, solim po okusu in dodam nekaj olja. Vse skupaj premešam in porazdelim po pekaču in pekač potisnemo v ogreto pečico in vse skupaj pečemo 30-40 minut (čas peke je odvisen tudi od velikosti kosov).

Pečen krompir z rdečo peso

Pečen krompir z rdečo peso (in korenjem) s pomočjo lopatke vzamemo iz pekača in postrežemo skupaj s poljubno prilogo.

Pečen krompir z rdečo peso

Vabim, da poskusite tudi:

Dober tek!

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 3]

Irena Trojar

Rada ustvarjam, pišem, vrtnarim ... Zelo rada pa tudi kuham. In ko kuham, rada eksperimentiram, se igram in ustvarjam povsem svoje jedi ... čisto vse pa začinim tudi z ljubeznijo. Upam, da vam bodo moji recepti všeč.

Dodaj odgovor